Sjam Sjamsoedin: "Er zijn zoveel ADE's als bezoekers."

Robbie van Zoggel ,

Sjam Sjamsoedin is als dj, producer, programmeur en curator in diverse rollen betrokken bij de komende editie van ADE. Hij loodst ons in een café in de buurt van zijn huis en werk door zijn goed gevulde spoorboekje.

NBTD
“Jarenlang was ik met Jori Collignon en Rogier van der Zwaag dance-act Nobody Beats The Drum. Die muziek heeft ons op nogal wat plekken binnen en buiten Nederland gebracht. Jori heeft inmiddels de liefde gevonden in Lissabon en gaat heel lekker met zijn eigen groep Skip ’n Die. Rogier deed jaren de visuals van NBTD en heeft zich volledig toegelegd op het maken van film. Het doek is dus officieel gevallen. Maar veel aandacht hebben we hier niet aan gegeven, geen big bang. Ik ben onder mijn eigen naam door gegaan als Sjamsoedin; onder die vlag maak ik muziek en treedt ik op met modulaire synthesizers.”

Modules
"Over synthesizers gesproken, het is wel heel toevallig dat ze net tijdens ons gesprek het themesong van Miami Vice draaien. Meer synth krijg je het niet. Maar ver voor de jaren tachtig waren er dus al synthesizers. Die waren analoog. Je kunt analoog geluiden produceren door het koppelen van modules, waarvan er door de jaren steeds andere formaten op de markt zijn verschenen. Mijn interesse voor modulaire synthesizers ontstond op de HKU tijdens mijn studie muziek productie. Ik jam al een tijdje met Colin Benders, hij is net zo'n grote fan van synths. Dat resulteerde in een gezamenlijke show vorig jaar tijdens ADE in de kleine zaal van Paradiso. Het pakte goed uit, al was het optreden track voor track strak omlijnd. Er komt dit jaar een vervolg, op de Edison Jams avond in de OT301. De show wordt losser zodat er meer ruimte is voor improvisatie. Ik heb daarnaast de Tsjech HRTL uitgenodigd. Awanto3 en Olivier Boogie passen met hun stijl goed bij de avond en treden op met een dj set."  

Opera
“De Nederlandse Opera en ADE werken dit jaar samen en mixen met de voorstelling Before Present hedendaagse opera met electronische dansmuziek. Ook een goede zet is dat dit in Noorderlicht is geprogrameerd, dat samen met nog meer spannende feestjes een mooie uitvalsbasis wordt voor alle dingen die in Noord plaats gaan vinden. Ik heb een instrumentaal stuk gecomponeerd waarbij Anat Spiegel de zanglijnen voor drie stemmen uit de Nationale Opera heeft geschreven. Niet dat ik nou zo belangrijk ben, maar dit is voor mij toch wel het ultieme bewijs dat ADE veel meer is dan Martin Garrix in de HMH. De kritiek dat het festival zo plat is geworden snap ik daarom ook niet zo goed. Er zijn zoveel ADE's als bezoekers. Ik ben bijvoorbeeld erg benieuwd naar ADE Live. En Laurie Anderson, de avant-garde minimal music ster sinds de jaren 50, die met tijdgenoot Philip Glass in de Melkweg denk ik iets heel bijzonders gaat doen.”

Oud-West
"De plek waar ik sinds drie jaar woon en van OT301, de oude Nederlandse Filmacademie waar de leukste club van het land is gehuisvest. Ik ben daar één van de vijf programmeurs. Dat vind ik tof om te doen. OT301 is een niet commerciële tent maar moet verder net zo hard de broek ophouden als iedere andere club. Ik voel me er al jaren thuis. Boven in het pand huur ik een opnamestudio met een uitzicht over het Vondelpark en een tennisclub. Het is erg fijn en praktisch dat je werk zo dicht bij huis is. Als ik niet onderweg ben breng ik in feite het grootste deel van mijn tijd door op nog geen één vierkante kilometer. De laatste tijd verandert er veel in de buurt. Om de paar maanden wordt er een etage verbouwd in mijn huizenblok. En ik zie steeds meer Mini coopers en bugaboos in de straat. Maar je hoort mij niet zeuren…wij zitten nu zelf ook in een hippe koffietent. We are part of the problem."

Jeff Mills
"De meest bijzondere ervaring in alle jaren dat ik op ADE rondloop was de Dekmantel show van Jeff Mills in 2012. Hij draaide een set van 6 uur voor maar een paar honderd mensen. Die middag ervoor moest ik er wat afleveren. Toen ik de zaal inliep zag ik de meester zijn eigen decor opbouwen. Stond ie op een trapje maantjes en sterretjes op te hangen die hij elke show meeneemt in een schattig koffertje. Die bescheidenheid siert hem enorm en maakt hem echt de held die hij is. Een andere held die ik bewonder is KiNK. Hij is een van de gasten op ADE Soundlab waar ik drie dagen als curator aanwezig ben."

Veel Sjam tijdens ADE. Op woensdag 18 oktober de Edison Jams avond in OT301. Op woensdag 18 en donderdag 19 oktober kun je Before Present zien in Noorderlicht, de voorstelling van de Nationale Opera. Van woensdag 20 t/m zaterdag 22 oktober kun je in het Compagnietheater terecht bij ADE Soundlab

Wil je naar de Edison Jams avond? Mail naar win@3voor12amsterdam.nl en wellicht ga je gratis. Wij mogen 2 x 2 plekken op de gastenlijst weggeven.