Nog geen paniek door afgekeurde Docklandshal op NDSM-werf

Bart Skils: “Zo verdwijnen ook de nieuwe concepten en goede ideeën”

Twee weken geleden werd de Docklandshal op de NDSM-werf in Amsterdam afgekeurd voor grote evenementen. Een probleem dus voor het Robodockfestival dat er jaarlijks wordt gehouden, maar ook voor dancefestijn Voltt Loves Summer van Bart Skils. Afgelopen jaar bood de hal nog onderdak tijdens het slechte weer. “Maar dit jaar wordt het een prachtig weekeinde,” voorspelt de dj nu al.

Bart Skils: “Zo verdwijnen ook de nieuwe concepten en goede ideeën”

Twee weken geleden kwam het nieuws dat er geen grote evenementen meer in de Amsterdamse Docklandshal mogen worden georganiseerd. De locatie is een groot gevaar voor de brandveiligheid aldus de brandweer. En dus hebben de gebruikers van de hal een probleem. In 2006 maakten Voltt en Robodock gebruik van de Doklandshal.

Afgelopen jaar werd het dancefeest Voltt Loves Summer nog in de hal gehouden. Maar organisator Bart Skils ziet voor de komende editie geen probleem: “We hadden in 2006 de hal als toevlucht voor de regen, dat was pure luxe. Dit jaar wordt het mooi weer en hoeven we niet naar binnen.” Voltt Loves Summer wordt in het laatste weekeinde van augustus gehouden. Bart Skils vindt het jammer dat de hal op de oude scheepswerf zo streng wordt aangepakt: “Het is echt zonde, alweer een culturele broedplaats die verdwijnt. Dat stelt teleur. Er zijn echt nieuwe tijden aangebroken. Hiermee verdwijnen meteen ook nieuwe concepten en goede ideeën. De underground zet dingen op en vervolgens verdwijnen ze.”

Het probleem voor het Robodock festival zou weleens groter kunnen zijn omdat het festijn de hele hal gebruikt en er naast spectaculaire installaties en theater ook vuur als kunstvorm aanwezig is. Directeur Maik ter Veer: “We organiseren Robodock al negen jaar in goed overleg met de brandweer en gemeentelijke diensten. Wij zijn er juist erg op ‘gebrand’ dat alles veilig gebeurd. Ik ga er vanuit dat ook dit jaar alles goed zal komen. Vooralsnog houden we ons buiten de discussie en verwachten dat er een oplossing wordt gevonden door de verhuurder en gemeente. Het kan toch niet zo zijn dat de loods ineens brandgevaarlijk is.”

Ondertussen wordt er in Stadsdeel Noord van de hoofdstad druk overleg gevoerd tussen de diverse partijen. Een woordvoerder van de gemeente laat weten: “We bekijken wat er nodig is om weer volledig in business te komen. Maar eigenlijk is die hal natuurlijk helemaal niet geschikt voor grote evenementen. De brandweer praat op het ogenblik over de contra-expertise door de verhuurder. Het stadsdeel gaat daarna kijken of er nog geïnvesteerd wordt in de hal of dat er meteen wordt overgegaan tot sloop. Binnen twee weken zullen we een besluit nemen.”

Wordt zeker vervolgd