Luistertest: Kubus & BangBang

BangBang: "Ik wist dat Dizzee de deur voor ons zou opendoen"

Na een vruchtbare samenwerking met Opgezwolle, heeft de Zwolse producer Kubus de handen ineengeslagen met de in Amsterdam wonende Britse rapper BangBang. 3VOOR12 zocht de twee op om ze te onderwerpen aan een luistertest.

BangBang: "Ik wist dat Dizzee de deur voor ons zou opendoen"

Kubus, de Zwolse boemklapper die met zijn Buitenwesten album in de herfst van 2004 doorbrak in de Nederlandse hiphopscene, had het voor hetzelfde geld eerst in de housewereld kunnen maken. Want dat zijn buurtgenoten Rico en Sticks hem ooit bij Topnotchbaas Kees de Koning onder de aandacht brachten was eigenlijk puur toeval. “Anders had ik zelf wel een plaat uitgebracht, waarschijnlijk een housealbum,” zegt Kubus nu over die periode.

De reactie op dat debuut van Kubus, waarop ondermeer Duvelduvel, Opgezwolle en Jawat meedoen, waren louter lovend. De Buitenwestenshow deed alle grote festivals met succes aan. Podia en tenten ontploften waar Kubus en zijn maatjes de microfoons en draaitafels neerzetten. Jammer dat voor Kubus de kans op een internationale doorbraak met een Nederlandstalige showreel vrij klein is. Deze week verschijnt het slimme antwoord van Kubus: een nieuwe samenwerking en wel met de Brit BangBang.

3VOOR12 zocht de twee op om ze te onderwerpen aan een luistertest. In het Engels natuurlijk.

In de test komen de volgende fragmenten voorbij:

Kubus – Hamvraag (cd Buitenwesten Topnotch/PIAS)
Kubus: “Deze beat maakte ik in vijf minuten en voor mij is het nog steeds een classic. Rico en Sticks hebben mij flink geholpen. Als dit niet was gebeurd, had ik zelf een album uitgebracht. Maar dan had ik mij waarschijnlijk eerst op house gestort.”
BangBang: “Zonder Kubus zou ik nu waarschijnlijk een risicovol leven leiden. Omdat ik een vrouw heb, neem ik tegenwoordig minder risico’s. Ik heb het talent om mensen te kunnen intimideren en spullen van ze af te nemen. Dat zou ik kunnen doen als we anders niet aan eten kunnen komen. Ik heb wel eens in de bak gezeten.”

Chemical Brothers – Block Rockin’ Beats (Dig Your Own Hole Astralwerks/Virgin)
BangBang: “Ik heb hier geen goede herinneringen aan. Het maakte niks uit hoe arm je was, maar als je een paar toffe breakbeats hoorde, kon je voor één nacht de koning van de dansvloer zijn. We droegen gevonden kleding of maakten er zelf scheuren in en lappen op. Op een gegeven moment werden we nagedaan door de ontwerpers. Ineens ontstond er een cultuur die van ons was gejat: onze muziek, onze kleding, onze breakbeats. Maar wij kwamen de clubs niet meer in. De uitsmijters lieten ons niet meer binnen. Straatcultuur werd te duur voor ons.”

Dizzee Rascal – Fix Up, Look Sharp (Boy In Da Corner XL-RecordingsV2)
BangBang: “Het was opwindend om hem voor het eerst te zien. Je wist dat hij deuren voor de rest zou openen. Hij weigerde met een Amerikaans accent te rappen en deed gewoon zijn ding. Ik voelde mij zeker genoeg om ook de muziekindustrie in te gaan. Ik woonde toen in London. Het was een rottijd voor mij. Elke keer als ik nu terugga dan worden bepaalde emoties getriggerd. Het is een opluchting om in Nederland te wonen. Het is zelfs een opluchting om niet iedereen Engels te horen praten. Zelf de taal werkt op mijn zenuwen. Maar ik zit er aanvast.”

Verder Euromasters – Alles Naar De Kl##te!!! (Rotterdam Records) en Franz Ferdinand – Do You Want To (You Could have It So Much Better Domino/Munich)

Aansluitend: Kubus & BangBang - U Ain't Like Me (cd Learning Curve Topnotch/PIAS)