Awakenings New Year's Special in het nauw door stadsdeel

Organisator: "Volstrekte willekeur van Stadsdeelvoorzitter"

Rocco Veenboer, organisator van het dance evenement Awakenings, heeft het niet makkelijk. Afgelopen weken kwam zijn techno-evenement in opspraak vanwege het volhardende politie-optreden en strenge controles op drugs. Nu ook het afblazen van de Awakenings New Year's Special op het NDSM-terrein in zicht is, denkt Veenboer dat hij slachtoffer is van een bestuurlijke dwaling.

Organisator: "Volstrekte willekeur van Stadsdeelvoorzitter"

Stadsdeelvoorzitter Rob Post van Amsterdam Noord heeft besloten
om de vergunning voor de Awakenings New Year’s Special in de NDSM te weigeren. Dat bevestigt party-organisator Rocco Veenboer vandaag. “Om twee weken van te voren zoiets te laten horen, is natuurlijk niet normaal. De reden zou een gebrek aan mankracht bij de politie zijn. Dat advies kwam van de politie zelf. Wij hebben die vergunning al een jaar geleden aangevraagd. Diverse andere feesten in Amsterdam-Noord gaan wel door. Dat lijkt op willekeur.”

Of het negatieve advies te maken heeft met de niet al te beste band die Veenboer heeft met de politie in verband met Veenboers kritische woorden die zijn gevallen na streng politieoptreden en controle op drugs, kan de organisator niet met zekerheid zeggen. Maar hij heeft wel een vermoeden. “Monumental Productions wenst als organisator van Awakenings niet op een andere manier behandeld te worden als andere organisatoren.”

Het negatieve advies van de politie lag al een maand geleden bij stadsdeelvoorzitter Rob Post van Amsterdam-Noord. Post was niet bereikbaar om uit te leggen waarom de uitspraak zo lang in de pijplijn is blijven zitten. Veenboer snapt het niet. “Door de beheerder van de NDSM werf is ruim van tevoren aangegeven dat er een groot feest zou worden gegeven. In maart is doorgegeven dat het een Awakenings New Year’s Special zou worden. Voldoende tijd om eventuele politie-inzet te kunnen garanderen.” Het is bovendien niet de eerste keer dat Veenboer een nieuwjaarsfeestje geeft op dat terrein. “De afgelopen drie jaar was er altijd een New Year’s Special van Awakenings. Politie? Die was er niet. Je kreeg een telefoonnummer en je kon bellen als er problemen waren, dat was het.”

Hoewel de huidige beslissing nog niet definitief is, heeft Veenboer wel al stappen ondernomen voor een spoedzitting bij de rechter. In een persverklaring stelt hij: “We gaan ook op zoek naar een andere locatie, maar dit zal moeilijk zijn omdat er al heel veel kaarten verkocht zijn en de locaties niet voor het oprapen liggen. We houden je zo spoedig mogelijk op de hoogte van de ontwikkelingen in deze kwalijke zaak. Alle geleden schade zullen we natuurlijk gaan verhalen op stadsdeel Noord, want die zijn duidelijk in de fout gegaan.”