3voor12 classic: Kayak live op Midsummerpop, Meerlo (14-07-1973)

Jubilerend Kayak uit het archief

Robert Lagendijk ,

Dit jaar viert de Nederlandse, symfonische (pop)rock groep Kayak haar veertigjarig bestaan. In 1973 speelde de band op Midsummerpop in een Limburgse weide bij Meerlo. De VPRO maakte die dag opnames. Vandaag feliciteren wij de alvast de band en halen ter gelegenheid van het jubileum de opnames uit ons archief.

Even knippen en plakken van wikipedia: ‘De muziek van Kayak leunde destijds naar Yes en kende een mengsel van de conservatoriummuziek van Scherpenzeel, de rocker Koopman en de scherpe stem van Werner’. Het gaat hier over het album “See See The Sun”, het debuut van de symfonische band uit 1973. De band bestond toen een jaar en toetsenist Ton Scherpenzeel, drummer Pim Koopman en zanger Max Werner vormden de harde kern.

Kayak bestaat nog altijd. Wie denkt dat de band ophield te bestaan na het grote mainstream succes dat werd behaald met Ruthless Queen (1979) heeft het mis. De band maakte vervolgens de soundtrack voor de Paul Verhoevens Spetters. Maar het grote succes bleef uit en de band viel – inderdaad – uiteen. Na een reünieoptreden naar aanleiding van een aflevering Classic Albums (1997) kreeg Kayak weer vaste vorm dankzij Ton Scherpenzeel het enige overgebleven bandlid van het eerste uur. Pim Koopman overleed in 2009 aan een hartstilstand.

Eerder verscheen het nummer Mammoth van het concert in Meerlo op een Nederpop verzamel cd ter gelegenheid van de lancering van Fonos, een archiefproject van het Instituut voor Beeld en Geluid.

Kayak live op Midsummerpop, Meerlo (14-07-1973)
-Forever is a Lonely Thought
-Moldy Wood
-Mammoth
-Ballet of the Cripple
-Symetry

Meer op de site van Kayak