Haar album Bitterzoet is een van de beste Nederlandse albums ooit gemaakt. Ook de liveshows die Eefje de Visser daarna gaf waren magistraal. Nu maakt ze zich in Gent klaar om de opvolger van Bitterzoet met de wereld te delen: Heimwee. VPRO 3voor12-redactiechef Timo Pisart zoekt Eefje de Visser en haar man/producer Pieterjan Coppejans thuis op, kijkt mee met de generale repetitie én ziet hoe ze haar allereerste mainstage-show speelt op Down The Rabbit Hole.

Heimwee, zo heet het aanstaande vijfde studioalbum van Eefje de Visser. Jarenlang sleutelde ze eraan met haar man/producer Pieterjan Coppejans. ‘Het is een heel persoonlijke plaat’, vertelt ze aan 3voor12-redactiechef Timo Pisart. ‘Het heeft te maken met vervlogen tijden, plaatsen, plekken en mensen waar je naar terugverlangt. Dat verlangen heeft tegelijk ook iets verstikkends.' We zoeken Eefje en Pieterjan op in de thuisstudio in Gent, trekken mee naar de generale repetitie en volgen haar naar Down The Rabbit Hole, waar ze de nieuwe muziek én show voor het eerst met het grote Nederlandse publiek deelt.

Samen laten Eefje de Visser en Pieterjan Coppejans zien hoe dat bezwerende, licht-psychedelische universum van Heimwee tot stand komt, een intiem inkijkje in het proces van schaven, weggooien, keihard werken en opnieuw proberen. Zoals Pieterjan het verwoordt: ‘Eefje twijfelt graag en veel.’ ‘Maar ja, met vele omwegen komen we uiteindelijk tot mooie dingen’, aldus Eefje.

Over Eefje de Visser

Eefje de Visser (1986) won in 2009 de Grote Prijs van Nederland. In 2011 bracht ze haar debuutalbum De Koek uit en speelde ze voor het eerst op Lowlands. In 2020 won Eefje de Visser de 3voor12 Award voor haar album Bitterzoet. De verzamelde Nederlandse muziekpers riep de plaat bij OOR uit tot het allerbeste album van het jaar (en dat was in de geschiedenis van het tijdschrift de allereerste keer dat een Nederlandse plaat die eer kreeg). In 2022 gaf ze de aller-aller-allerbeste show van Pinkpop: het was ‘een baanbrekende, oogverblindend mooi geregisseerde show die zijn gelijke niet kent’, schreven we. Bekijk die show hier. Eefje de Visser woont in Gent met haar man Pieterjan Coppejans en hun kind. 

Heimwee verschijnt op 13 september. De eerste vijf singles van het album zijn al uit. Dit najaar gaat Eefje de Visser op een uitgebreide tour langs Paradiso Amsterdam, TivoliVredenburg Utrecht, Amare Den Haag en de Oosterpoort in Groningen (die geheel is uitverkocht). Volgend jaar speelt ze de grootste soloshow uit haar carrière, op vrijdag 14 februari 2025 in AFAS Live.

Over de makers

Deze video is gemaakt door Timo Pisart en Dido Sernesky, en gemonteerd door Django Agterberg en Dido Sernesky. Timo Pisart maakte eerder documentaires over o.a. S10, Naaz, Pip Blom en WIES, regisseerde de tweedelige documentaire De hardtechno-explosie en maakte met Atze de Vrieze de podcast-hit Blauwe M&M’s over juicy verhalen uit de livesector.

Volg Timo Pisart ook op Twitter en Instagram.

luister blauwe m&m's meer