Landgraaf laat je horen! Dit weekend zijn we weer op Pinkpop. We staan drie dagen overal links vooraan, doen uitgebreid verslag en streamen heel veel concerten via onze livestream op NPO 2 Extra. Waar moet je naartoe? Dit zijn onze tips.

Jiri11

Vrijdag, 12:00 -12:45, Tent

De afgelopen jaren viel Jiri Taihuttu op met intrigerende hiphop en r&b, maar in een recent interview liet hij al doorschemeren dat hij het liefst alle kaders wil doorbreken. Hij is ook een sterke flamenco-gitarist (!) en groot fan van yachtrock en Steely Dan. Wat zou dat betekenen voor zijn show op Pinkpop?!

 

Babymetal

Vrijdag 16.15-17.15 @ North Stage

Al sinds hun hysterische doorbraak in 2015 met ‘Gimme Chocolate!!’ weten metalheads van over de hele wereld eigenlijk niet zo goed wat ze van BABYMETAL moeten vinden. Want op het eerste gezicht is dit een super-Kawaii J-pop-girlband. Maar ehm… die loeiharde riffs, vurige gitaarsolo’s en blastbeats zijn zo serieus dat bijvoorbeeld ook de virtuoze muzikanten van DragonForce met ze werkten. En ook Electric Callboy, Tom Morello en… Lil Uzi Vert?!

S10

Vrijdag 17.00-18.00 @ Tent

Het grote Pinkpop-debuut van S10, eindelijk! Wat zouden we van deze show kunnen verwachten? Zou Froukje, Wende of Bløf nog komen aanschuiven? Of zou ze alvast een voorproefje geven van de theatershow die ze op Oerol primeurde, en waarmee ze dit najaar door Nederland gaat?

Pommelien Thijs

Vrijdag 18.55-19.40 @ Four

Belgisch popwonder Pommelien Thijs is klaar om Nederland te veroveren, en Nederland is klaar om haar in de armen te sluiten. Haar mierzoete popliedjes over verliefdheid en vriendschap krijgen live meer body dankzij haar band, zagen we op Eurosonic.

Joost

Zaterdag 12.00-12.50 @ South

Slimme zet van Pinkpop: lastminute werd op zaterdagmiddag een extra spot gecreëerd voor Joost, zodat hij zijn Songfestival-drama hier kan verwerken. De vorige keer dat hij er stond – in 2022 – was een redelijk legendarische show.

The Analogues

Zaterdag 13.50-14.50 @ South

Na tien jaar toeren door de EU kapt ’s werelds beste Beatles-tributeband ermee. Echt een fenomeen is The Analogues, aangezien ze allerlei originele studioapparatuur op de kop wisten te tikken om de albums van de Fab Four zo getrouw mogelijk na te spelen. Ze doen dit najaar nog een paar shows in de Ziggo Dome, en nu eenmaal Pinkpop. Generatieoverschrijdend plezier voor iedereen die vroeger aan de ontbijttafel ‘Let It Be’ luisterde.

Matt Maltese

Zaterdag 15.10–16.10 @ Tent

Wat nou als Theresa May en Donald Trump een romantische nacht tussen de dekens doorbrengen, om daarna een wereldwijde atoomoorlog te beginnen?! Dat is de strekking van ‘As The World Caves’, de nostalgische kamerpopsingle die Matt Maltese in 2017 uitbracht. De track ging in 2021 viraal via TikTok, en daar heeft Maltese deze spot vast aan te denken. Hij werkte ook met Jonathan Rado van Foxygen voor zijn debuutalbum, en goeie kans dat je zijn stem ook voorbij hoorde komen in een van de vele koffiehuisplaylists, want dit is echte koffiehuiscore.

Froukje

Zaterdag 15.50-16.50 @ South

Al in 2022 beleefde Froukje haar Pinkpop-debuut, en toen was ze zelfs al een geoliede festivalhit. Nu is dan eindelijk haar debuutalbum uit, duurt haar band de rafelrandjes wat meer op te zoeken en staat ze er weer, op die kolossale mainstage.

Ploegendienst

Zaterdag 18.10-18.55 @ Four

Ploegendienst is 100% anti ALLES, de no nonsense punkband van ‘onstabiel projectiel’ Ray Fuego (SMIB), Bastiaan Bosma (MICH, Aux Raus), Bram Swarte (Malle Pietje and the Bimbo’s) en Michiel Beffers (Firestone). Ook op nieuw album DSM-5 kookt het bloed van Fuego (hij pist in je soep!) én werkt hij met Spinvis.

John Coffey

Zaterdag 22.45-23.45 @ Tent

De grote terugkeer na Het Biertje! Dat de Utrechtse punkers bij hoge uitzondering tegenover de headliner geprogrammeerd staan (vaak is de rest van het Pinkpop-terrein dan helemaal verlaten) is niet zo’n groot probleem, want er zijn vast mensen zat die smachten naar gitaren tijdens de show van Calvin Harris.

Loreen

Zondag 14.00-15.00 @ North

Maar liefst zeven (!!) Eurovisie Songfestival-acts staan er op het programma van Pinkpop, dit jaar. En maar eentje won de competitie tweemaal: de Zweedse Loreen won in 2012 al met eurodance-kneiter ‘Euphoria’ (zelfs A.G. Cook is fan!) en vorig jaar nog eens met ‘Tattoo’. Benieuwd of ze genoeg sterk materiaal heeft om een hele set te vullen, en meer nog: benieuwd of het plafond weer zo spectaculair naar beneden komt zakken.

DOOL

Zondag 14.25-15.25 @ Tent

Nooit eerder speelde Raven van Dorst op Pinkpop. Je kent die ongetwijfeld als tv-maker, waar Raven met veel humor en nieuwsgierigheid andere buitenbeentjes interviewt. Maar als frontpersoon van DOOL zoekt die op een veel serieuzer manier naar extase. De band rond Raven van Dorst schakelt moeiteloos van psychedelische rock naar metal naar prog rock in intens persoonlijke songs.

YIN YIN

Zondag 19.30-20.20 @ Four

Een thuiswedstrijd voor deze band, die vanuit Maastricht klanken van over de hele wereld laat horen. Italiaanse disco, surfrock, traditionele Japanse muziek en natuurlijk Thaise funk. In de afgelopen jaren is de band een echte groovemachine geworden die zalen in heel Europa aandoet, dus dat wordt onweerstaanbaar swingen bij Stage Four.

Jane's Addiction

Zondag 20.30-21.30 @ Tent

Best een ding, de Nederlandse terugkeer van Perry Farrell en Dave Navarro: de laatste keer dat hun band in Nederland speelde, was in 2010 (als voorprogramma voor Rage Against The Machine). Eind jaren tachtig was het een van de eerste alternatieve rockbands die mainstream ging in de VS, in 1990 brachten ze echt een classic album uit met Ritual De Lo Habitual, met een geluid dat ook schuurde tegen metal, punk en akoestische ballads. En Navarro speelde ook nog een blauwe maandag bij de Red Hot Chili Peppers.