De openingsdag van Lowlands begint dit jaar met de nodige regenbuien, maar zodra die voorbij zijn, is het knallen, knallen, knallen. Op de ouderwetse manier bij Skrillex, of juist ergonomisch verantwoord bij Bob Vylan? Ook Froukje, Big Thief en Jungle By Night geven de vrijdag kleur.

8. Jungle By Night

Kleine jongetjes worden groter: dit jaar blaast Jungle By Night alweer vijftien kaarsjes uit, en hoe kun je het beste je verjaardag vieren? Door je vriendenboekje open te slaan, een trits aan gastartiesten uit te nodigen en het allergrootste verjaardagsfeest OOIT te geven in de ArenA van Lowlands, de Alpha.

>>> lees verder

7. Kae Tempest

Het is indrukwekkend hoe hen probeert zo veel mogelijk oogcontact maakt met mensen in het publiek te maken, alsof hen de boodschap aan iedereen persoonlijk wil overbrengen. En zo weeft Kae Tempest draden van verbinding van persoon tot persoon tot het hele publiek één groot vredesbreiwerk is. 

>>> lees verder

6. Froukje

Het moge duidelijk zijn: Froukje wil vandaag verrassen. Ze brandt van verlangen om hier haar beste show ooit neer te zetten. En dat lukt. Haar kracht is dat ze al haar getob niet als een klaagzang brengt, maar als een eerlijk inkijkje in een echt leven. Daarnaast is er natuurlijk volop te dansen. Het leven kun je immers niet herkansen. 

>>> lees verder

5. Bob Vylan

Hoe Bob Vylan als punkband op de rapchart terecht kwam weten ze zelf ook niet  – of naja, ze hebben zo hun vermoedens – maar het succes laat volgens hen zien dat alles mogelijk is. Het is met track 'Dream Big' de zoveelste verbindende boodschap die de relschoppers overbrengen: 'If two black guys can play punk music without a guitar on stage all around the world, you can do absolutely anything.'

>>> lees verder 

4. Big Thief

Big Thief wordt een band die voor alle andere bands levensgevaarlijk is om live te zien. Het New Yorkse gezelschap speelt altijd zo indringend goed, elke schakel haakt zo perfect in elkaar, dat het wel demotiverend moet zijn om een dag later in het oefenhok te staan met de alledaagse zielen van je eigen bandmatties. 

>>> lees verder

3. Model/Actriz

Model/Actriz houdt zich in ieder geval niet in: je meestgestreamde liedje als tweede song spelen, daarvoor moet je ballen hebben. Of cunt.

>>> lees verder

2. Skrillex

Skrillex geeft het ze, ook al blijft hij een beetje plagen met moeilijke platen. Hoe moet je hier nou op dansen, als die allesoverheersende bas om de vier bars overspringt? Niet, je gaat gewoon staan, genieten van de lichtshow en enorme lichtgevende UFO aan het plafond, en je gaat helemaal op in de chaos. De toon is gezet, probeer het maar bij te houden.

>>> lees verder 

1. Justice

Als het zaallicht aan gaat geven de heren van Justice elkaar een stevige handdruk – ‘lekker gewerkt, mon ami!’ – en nemen ze minuten lang de tijd om naar iedereen te zwaaien. Xavier weet dondersgoed wat er net is gebeurd: met twee handen geeft hij een dubbele chef’s kiss. Simplement magnifique!

 >>> lees verder 

Meer Lowlands 2024 in het dossier

Volg Lowlands het hele weekend via onze livestream en kijk op zaterdag 17 augustus, 22.05 uur en zondag 18 augustus, 21.10 uur naar de VPRO, NPO 3, of kijk terug via NPO Start