Aan het eind van de zondag is het tijd om even de balans op te maken van de derde dag Lowlands. Moloko frontvrouw Roisin Murphy speelde de Bravo plat, IDLES deed hetzelfde in de Alpha. Het Franse Air kwam hun klassieke album Moon Safari vol liefde spelen. Prachtig vonden we. We zetten de Top 10 van de zondag voor je op een rijtje.

10. ZEP

Hij vliegt van het drumstel links, naar het drumstel rechts, naar het mengpaneel in het midden, eigenlijk is het podium bijna te klein voor het overlopende enthousiasme van deze geboren entertainer. 

>>> lees verder

9. Noord Nederlands Orkest

Die filmmuziek blijkt een offer we can’t refuse. Het is een feest van herkenning. Is dit… Ja! Het is een opeenstapeling van hits, met een heldenrol voor John Williams, die met vier klassieke composities voorbijkomt. 

>>> lees verder

8. Barry Can’t Swim

De pianogedreven house die voornamelijk afkomstig is van zijn bij Ninja Tune verschenen debuut When Will We Land? zorgt in de uitpuilende tent vanaf seconde één voor een groot feest.

>>> lees verder

7. Goldband

Roetsj! Een zuurstokroze stekelkoppie vliegt door de lucht. Zoef! Een blonde mat scheert langs. Njjjjiieeeeuw! Daar gaat Kareltje, via de ellenlange kabelbaan landt hij op het podium. Het is een spectaculaire opkomst waarmee de boys van goud hun show aftrappen: vanaf de Alpha-paal ziplinen ze hun headline-show tegemoet, ze vliegen door de lucht met het duurste lijntje dat ze ooit hebben genomen, dwars over de hoofden van het publiek.

>>> lees verder

6. Mount Kimbie

Het is nu meer shoegaze dan post-dubstep, en in deze formatie zien ze er haast uit als een hipster versie van Slowdive. En dan een matcha’s drinkende versie van Slowdive met ook nog eens een lidmaatschap bij de Boulderhal en een garderobe van Vinted.

>>> lees verder

5. Confidence Man

Mijn god, dit optreden is zoooo dom en nog tien keer meer camp. Juist daarom werkt het zo goed, je merkt aan alles dat deze band als grap is begonnen en nog steeds op die ironie teert. 

>>> lees verder

4. Air

Heel het album blijft interessant en is het geen probleem dat de grootste hits - ‘Sexy Boy’, ‘All I Need’, ‘Kelly Watch The Stars’ - aan het begin zitten. De show is een viering van een album dat 26 jaar na verschijnen de waarde nog heeft behouden.

>>> lees verder

3. Brutalismus 3000

Het oogt nogal cybergoth, zelf verwijst het duo graag naar Duitse EBM, maar muzikaal is het in eerste instantie meer rechtdoorzee techno dan je op basis van de uitstraling mag hopen. 

>>> lees verder

2. Roisin Murphy

Haar grootste troefkaart blijft de levenslust, de eigenzinnigheid die ze uitstraalt. Ze doet maffe dansjes, flirt met de camera, tovert een nepbaby uit haar jurk om daarmee wiegend rond te dansen, lebbert even later een rode roos af om die in het publiek te gooien. 

>>> lees verder

1. IDLES

Vanaf track twee lijmt IDLES hun voet vast aan het gaspedaal. “Are you ready to collide?”, vraagt Talbot met klassieker 'Colossus'. Die kleine pits blijken zo klein nog niet, zeker niet wanneer die ene knotsgekke jurkdragende gitarist al na twee nummers met instrument en al in de centrifuge verdwijnt. 

 >>> lees verder

Volg Lowlands het hele weekend via onze livestream en kijk op zaterdag 17 augustus, 22.05 uur en zondag 18 augustus, 21.10 uur naar de VPRO, NPO 3, of kijk terug via NPO Start