Naast Disclosure, Paolo Nutini en Justice en subheadliners als Vince Staples en St. Vincent is er genoeg te zien, genoeg te ontdekken in Hilvarenbeek. Dus bij deze: 14 tips waar wij alvast naar uitkijken. Tot op het veld!

Mula B

Zaterdag, 21:00 - 21:45, Secret

Met zijn nieuwe album Narcopop zet rapper Mula B een opvallende stap van straathiphop naar pop. De koning van de trap en de grote uitdager van Frenna blijkt een klein hartje te hebben en veroverde zo een plek op een festival waar hij een jaar geleden niet zo één twee drie thuishoorde.

Kijk het interview: Mula B wil straatleven tot kunst verheffen met Narcopop

Droom Dit

Zaterdag, 21:45 - 22:30 Muziekgieterij

Schaamteloos poëtisch, dat is een mooie term om Droom Dit te omschrijven. De dromerige new wave band met Nederlandstalige teksten kwam voor het eerst op ons vizier rond de Popronde vorig jaar, maakte indruk op ESNS met een gedreven podiumuitstraling en werkt intussen in alle rust naar een debuutalbum. BKS is voor hen een droomgig en voor jou een droomontdekking.

Lees het interview: Droom Dit: ‘Ik wil overweldigd raken door boosheid en verdriet’

Baxter Dury

Vrijdag, 22:15 - 23:15, Secret

Baxter Dury is altijd een beetje een randfiguur geweest. Als zoon van Ian kreeg Baxter Dury de rock ’n roll met de paplepel ingegoten. Toch debuteerde hij in 2002 pas toen-ie 31 was. Sindsdien maakte hij in de luwte zes prachtig gearrangeerde onderkoelde popplaten die hem in de marge van de popmuziek trouwe liefhebbers opleverden. Op BKS krijgt hij een kans zijn finest hour te pakken tijdens Disclosure.

Snõõper

Vrijdag, 23:30 - 00:15, Casbah

De Amerikaanse indiepunkband Snõõper schijnt heel wat mee te slepen op het podium: poppen van papier maché, een soort groen insect dat dienst doet als mascotte, een dolle boel. Hun debuut - verschenen op het label van Jack White - werd een jaar geleden goed ontvangen. Hun muziek is dus ook aardig humoristisch, maar ook serieus gruizig. Kortom: een prima act voor laat op de dag in de Casbah!

Grace Cummings

Zaterdag, 13:30 - 14:15, Secret

Wie tijdens BKS per ongeluk langs Grace Cummings slentert zal vermoedelijk geïntrigeerd het hoofd draaien. De Australische zangeres heeft namelijk een stem waar je niet zomaar aan voorbij gaat, diep, bulderend, dan weer fluweelzacht. Het prachtige album Ramona, dat dit voorjaar uitkwam, is al haar derde. 

Néomi

Zondag, 13:15 - 14:00, The Secret

Singer-songwriter Néomi Speelman debuteerde dit voorjaar met een album dat op het eerste gehoor vooral mooi en gestileerd klinkt, maar dat bij betere beluistering interessante weerhaakjes kent. Weerhaakjes van verzet tegen mannen die haar onder de duim proberen te houden, maar ook tegen de grote boze tijd die in razende vaart voorbij vliegt en het leven achterlaat als een zielig hoopje zinloosheid. Door het uitvallen van Julie Byrne krijgt Néomi promotie naar een groter podium!

Lees het interview: néomi: het witte schaap van de familie

Omar Apollo

Vrijdag, 19.15 – 20.15, Two

Features bij Daniel Caesar en Kali Uchis, een supportslot bij de tour SZA. Zo, dat is wel een beetje het hoekje waar je Omar Apollo kunt indelen. Een Amerikaanse r&b-hunk met een superdynamische stem, die volledig de show stal bij zijn Tiny Desk-sessie. Twee jaar geleden bracht hij het uitstekende album Ivory uit, waarvan de kwetsbare soulsong ‘Evergreen (You Didn’t Deserve Me At All) een kneiter van een TikTok-hit werd. Eind juni moet de opvolger verschijnen, met een beetje geluk trakteert hij ons vast op een voorproefje.

Hiqpy

Zondag, 16.00 – 16.45, The Casbah

Er staat geen liedje op Spotify, en toch timmert de Nederlandse shoegazeband Hiqpy al keihard aan de weg. Ze waren de uitblinkers van de Popronde, en na drie liedjes op Noorderslag te spelen stond de band meteen in de hogere regionen van onze toplijst. Om maar te zeggen: er bromt een gezellige buzz om Hiqpy, wiens sound ergens tussen Wolf Alice en NewDad inligt.

Mannequin Pussy

Vrijdag, 17.30 – 18.15, The Secret

Agressief, zoet, schurend, poppy, de liedjes van Mannequin Pussy zitten vol contrasten. In 2017 stond de Amerikaanse punkrockband ook al op BKS, toen nog met bloedende handen voor een publiek dat zich maar niet in de circle pit wilde stortten. Hopen dat ze die alsnog voor hun snufferd krijgen.

English Teacher

Vrijdag, 16.00 – 16.45, The Secret

Onze absolute nummer 1 op Eurosonic, deze coole nieuwe gitaarsensatie uit Engeland. Het virtuoze muzikantschap doet wel wat denken aan black midi en Black Country, New Road, qua sound hoor je ook Dry Cleaning en verstilde folk. Een must see voor de indiesnobs, dus.

Lees het interview: English Teacher: de onnavolgbare gitaarsensatie van 2024

Black Rave Culture

Vrijdag, 00.00 – 02.00, Coney Island

De ontdekking van Lente Kabinet? Dat was Black Rave Culture, een trio uit Washington D.C. dat de hele zwarte dansvloerhistorie aan elkaar knoopt, van bronstige house tot jersey club. Ze spelen bij het podiumpje van Radio Radio, naast een rits lokale talenten en wat coole internationale namen zoals BAMBII.

Faux Real

Zaterdag, 22.00 – 22.45, The Casbah

Koprollen, salto’s en een podiumpresence alsof ze zojuist een karaokebar binnen zijn gestommeld, er valt een hoop te grinniken bij de ontspoorde liveshows van Faux Real. Ook in hun muziek: de broertjes maken lekker absurdistische art-pop, met knipogen naar de jaren tachtig en supercatchy hooks. Die gaan de Casbah platspelen, zekerweten

Coco Bryce

Zaterdag, 00.30 – 01.30, The Floor

Dit jaar staat St. Paul voor de tiende keer (!) aan het roer van The Floor, met een hoop opmerkelijke gasten. Tussen de bands die een spontaan setje doen, one-time-dj’s als Roxeanne Hazes(?!) en de b2b met die andere St. Paul staat ook Coco Bryce, een Bredase dj/producer met een platencollectie die zou doen vermoeden dat-ie in Engeland is geboren en die daar ook een giga-following heeft. Keiharde jungle, garage en breakbeat hardcore dus. Zin in!

Billy Woods

Zondag, 22.00 – 23.00, The Secret

Volgens Pitchfork was zijn Maps de op twee na beste plaat van 2023, Rolling Stone zette hem ook al zo hoog op het jaarlijstje en de Volkskrant pende al eens een mooi verhaal over waarom zijn teksten zo volprezen zijn. Fans van lyricale, abstracte underground hiphop in het hoekje van Earl Sweatshirt en Griselda zijn aan het goeie adres bij Billy Woods. De rapper uit New York moet het zondag opnemen tegen Justice.