Attentie! Je kunt nog één dag stemmen voor de Song van het Jaar 2023. Ook dit jaar bepaal jij wat de allerbeste tracks van het afgelopen jaar waren. We verzamelden de coolste nummers die de afgelopen twaalf maanden uitkwamen, en daar zaten weer een hoop spannende en bijzondere samenwerkingen tussen. Dit waren voor ons de vijftien meest opvallende collabs van 2023.

Stem op de Song van het Jaar 2023

Welk nummer moet volgens jou ECHT de geschiedenisboeken en het collectieve geheugen in? Welke instant classic moet de nieuwe 3voor12 Song van het Jaar worden? Vanaf nu kun je antwoord geven op al die vragen door je stem uit te brengen op tien favorieten. De hele lijst is hier te beluisteren op Spotify. Hier kan je de komende tijd je stem uitbrengen

Dua Lipa, Danny L Harle & Kevin Parker

Dua Lipa is terug van weggeweest. De Brits-Albanese zangeres bereikte supersterrenstatus met Future Nostalgia, en nam na haar internationale zegetour ruim de tijd om te werken aan nieuwe muziek. En dat deed ze niet met de minste namen: voor haar comebacksingle ‘Houdini’ sloeg ze de handen ineen met niemand minder dan Kevin Parker (Tame Impala) en PC Music’s Danny L Harle. Die laatste produceerde ook mee aan Caroline Polachek's geweldige album Desire, I Want To Turn Into You, dat eerder dit jaar verscheen.

Chibi Ichigo & Sophie Straat

Wat krijg je als een Vlaamse stuiterbal met chaotische popsongs en een grofgebekte Amsterdamse protestzangeres samen de studio induiken? Juist, de ontlading van een hele hoop energie. Niet heel verrassend dat de samenwerking van Chibi Ichigo en Sophie Straat ‘ENERGIE’ heet: een vrolijke trancetrack die het onmogelijk maakt om stil te blijven zitten. Beiden treden op tijdens ons Song van het Jaar Festival op 1 december in de Maassilo, dus dan gaan de voetjes ongetwijfeld van de vloer!

Baby Keem & Kendrick Lamar

We hadden toen we jong waren allemaal wel die ene coole, oudere neef of nicht waar we naar opkeken. Dat geldt ook voor Baby Keem, maar de rapper had niet zomaar een coole neef. Nope, hij is namelijk familie van Kendrick Lamar. ‘The Hillbillies’ is niet de eerste track waarop het tweetal de krachten bundelt (ze waren al op elkaars albums te horen), maar deze single is een stuk luchtiger dan hun eerdere collabs. Gewoon neefjes onder elkaar die kattenkwaad uithalen, voetbalgrappen maken en zuchten om alle vrouwelijke aandacht. 

Joost & Ski Aggu

‘Je hebt Otto gesampled! Ik móet op die track!’ Joost Klein had geen idee hoe groot comedian Otto Waalkes was in Duitsland, hij was gewoon gestuit op een geinig nummertje over Friesland, op zichzelf weer een hertaling van Sting. Die Duitse rapper vond Joost eerst maar niks, omdat-ie schaamteloos zijn sound en zijn schmink ripte. Hij besloot het te zien als liefde en omarmde Ski Aggu. Het bleek de juiste keuze want opeens heeft Joost een carrière in Duitsland met zijn Nederlandstalige repertoire. 

Warhaus & Sylvie Kreusch

Maar we blijven wel vrienden, toch? De chemie tussen ons is meer dan romantiek! Hoeveel geliefden zeggen dat wel niet tegen elkaar als hun wegen scheiden, en hoe vaak gebeurt het ook echt? Nu wandelt Sylvie Kreusch vrolijk terug de studio in bij Warhaus, de man die een prachtige zwelgplaat maakte over hun break-up. ‘If you're making popcorn, keep the lid on’, zingt ze hem toe. ‘Keep your shit together.’

ROSALÍA & Rauw Alejandro

Eventjes, héél eventjes leken ROSALÍA en Rauw Alejandro de Jay-Z en de Beyoncé van de reggaeton te worden. Vier maanden om precies te zijn, want zoveel tijd zat er tussen de aankondiging van de verloving en de break-up van de Spaanse superster en haar Puerto Ricaanse lief. Echt sad dus, maar gelukkig is deze liefdevolle reggaetontune (die ‘kusje’ betekent!) er voor in de eeuwigheid. Snik snik.

Sevdaliza & Anyma

Oké, pasgeleden heeft Sevdaliza nog een nummer met Grimes (!) de wereld in geslingerd. Maar haar collab met Anyma (de ene helft van Tale Of Us?!) is nog wel net iets... opvallender. Dikke kans dat je op de socials al filmpjes van de track voorbij zag komen uit Anyma's liveshow. Met een gi-gan-tisch scherm achter hem met daarop een robot die verdacht veel op Sevdaliza lijkt, en allemaal draadjes en snoertjes die zich bij de dubbeldikke drop samenvoegen tot… haar paardenstaart. Ja, echt. Een heus spektakel dus, eentje die een soort Pavlov-reactie oproept om je telefoon uit de zak te trekken en alles vast te leggen.

Pip Blom & Franz Ferdinand's Alex Kapranos

Cool hoor: op het nieuwste album van Pip Blom staat niet alleen Pip’s echte lief Willem Smit. Nee, ze strikte ook Alex Kapranos, de flamboyante frontman van Franz Ferdinand én haar grote voorbeeld, voor een heerlijk uptempo liedje over obsessieve liefde. Heerlijk is ook de videoclip, waarin ze twee elkaar op de kermis stalken als echte creeps. Fun!

Goldband & De Jeugd van Tegenwoordig

Huh? Zien we het goed? Zijn dat Karel, Milo en Boaz van Goldband in de videoclip van De Jeugd Van Tegenwoordig, of moeten we ons zicht laten checken? Goed nieuws, je ogen verraden je niet. Het zijn echt de drie Hagenezen die de bars van Yayo, Willie en Vjèze in ‘Goed Nieuws’ playbacken in het centrum van Amsterdam. Een onverwachte samenwerking tussen de gevestigde waarden uit het Nederlandse poplandschap (die deze zomer nog de Alpha platspeelden op Lowlands!) en de popiconen in wording.

PinkPantheress & Ice Spice

Zucht, wat kunnen jongens soms toch eikels zijn. Dan palmen ze je helemaal in met lieve, mooie praatjes die vervolgens gebakken lucht blijken te zijn. Heel vermoeiend, vindt PinkPantheress. De Britse popsensatie, die in coronatijd doorbrak op TikTok met zelfgemaakte drum-’n-bass-beats en zijdezachte fluistervocals, schakelde voor een remix van ‘Boy’s a liar’ de hulp in van Ice Spice. Ook zij bereikte haar eerste successen op de filmpjesapp. Niet met DIY-poptunes, maar juist met een catchy track waarin ze rapt over een gast die haar oraal héél goed kan bevredigen. Buiten de slaapkamer bakte hij er waarschijnlijk niets van, want Ice Spice heeft genoeg vuur te spuwen in haar verse op ‘Boy’s a liar Pt. 2’ (dat natuurlijk ook weer viraal ging op TikTok).

Skrillex, Fred again.. & Flowdan

Wie had dat zien aankomen? Het is 2023, Skrillex zit in een monsterverbond met Fred Again.. en Four Tet, draait b2b met Blawan op Draaimolen en maakt officieel zijn Berghain-debuut. De cynicus zou zeggen: die linkse ruk is puur opportunisme. Nee man, wat een gezeur. Uit ‘Rumble’, zijn tune met maatje Fred Again.., kun je concluderen dat Skrillex echt wel weet waar-ie mee bezig is. Hoe anders zou die uitkomen bij Flowdan, sinds dag en dauw de stem van de grime?

Meis & Klangstof

Hoe de samenwerking tussen Meis en Klangstof’s Koen van de Wardt tot stand kwam? Nou, best makkelijk: Aysha de Groot trok haar stoute schoenen aan en gleed zo in zijn DM's om te vragen of-ie ook wel eens in het Nederlands zong. Het resultaat is ‘Los’, een mooi en breekbaar duet over een gestrande relatie waarvan je het einde het liefst nog heel eventjes wil uitstellen. Zo’n track waarbij een doos tissues geen overbodige luxe is.

Benny Sings & Remi Wolf & Kenny Beats

Op Benny Sings’ nieuwste album Young Hearts stelt de singer-songwriter/producer ons voor aan een stel excentrieke snuiters die hij zelf bedacht heeft. Wat dacht je van een gast met een laag libido die eigenlijk niets liever wil doen dan een beetje in z’n pyjama zitten? Daar gaat het zomerse bossa nova-liedje ‘Pyjamas’ over, waarop hij wordt vergezeld door de goedlachse indiepopzangeres Remi Wolf. Ze leent haar stem ook nog op andere tracks op Young Hearts. Dat is overigens het eerste album waarop Sings samenwerkt met de Amerikaanse sterrenproducer Kenny Beats.

Ed Sheeran, Aaron Dessner, Fred again.., Max Martin & Shellback

Zou Ed Sheeran jaloers hebben geluisterd naar de twee folkalbums die The National’s Aaron Dessner produceerde voor Taylor Swift, en gedacht hebben: OMG, dat wil ik ook? Zo klinkt het wel op ‘Eyes Closed’, de leadsingle van -, een uitgeklede gitaartokkel met zowel Max Martin én Shellback als Fred Again.. én Aaron Dessner in de credits(?!?!?!). Alleen… zowel uit de streamingcijfers van de leadsingle als de rest van de album lijkt daar precies niemand op te zitten wachten. Evermore goes nevermore, wat een flop.

Timbaland, Nelly Furtado & Justin Timberlake

Hallo? Met wie spreek ik? Met 2007? Dat is een beetje wat door ons hoofd ging toen TimbalandNelly Furtado en Justin Timberlake samen een gloednieuw nummer uitbrachten. Het drietal dat de early zeroes domineerde (samen met 'Give It To Me', maar ook individueel) dook afgelopen zomer weer samen de studio in om de krachten te bundelen. Het resultaat? 'Keep Going Up', een Y2K-koortsdroom die ons zo transporteert naar 2007. 

De Song van het Jaar 2023

Wat was dé Song van het Jaar 2023? Welk nummer heb jij dit jaar grijsgedraaid? Welke track vond je het mooist, of tekende jouw jaar? Stem nu op de songs die jouw muzikale jaar hebben gemaakt

Wil je weten waar jouw favorieten terechtkomen? Luister dan in de week van 27 november de hele week naar 3voor12 Radio op NPO 3FM! Vrijdag 1 december ben je bovendien van harte welkom bij het Song van het Jaar festival in de Maassilo in Rotterdam, met o.a. Pitou, Naaz en Sophie Straat. De deuren gaan om 16:00 uur open en tickets zijn voor slechts 17,50 te verkrijgen via de website van Rotown. 

Meer Song van het Jaar