De 3voor12-redactie nomineerde twaalf Nederlandse albums voor de 3voor12 Award 2023, de prijs voor de allerbeste plaat van het afgelopen jaar. Nu is het aan de jury om de uiteindelijke winnaar te kiezen. De jury, die bestaat als altijd uit muzikanten, mensen uit de industrie en publieksjuryleden. We stellen ze aan je voor.

De jury bestaat zoals altijd uit muzikanten, muziekprofessionals en luisteraars/lezers van 3voor12, die zich onder leiding van juryvoorzitter Timo Pisart over de genomineerden gaan buigen. De 3voor12 Award wordt voor de twintigste keer uitgereikt, en wel op vrijdag 10 november in 3voor12 Radio op 3FM. Behalve eeuwige roem is er ook een geldprijs van €1203,12 aan de 3voor12 Award verbonden.

De genomineerde albums

  • Altın Gün - Aşk
  • Baby's Berserk - Baby's Berserk
  • Coloray - ©
  • Elias Mazian - Alleen Bij Mij
  • Gotu Jim - Niet Geslapen Wel Gedoucht
  • Nnelg - Ik Zie Je
  • Oceanic - Choral Feeling
  • Personal Trainer - Big Love Blanket
  • Pitou - Big Tear
  • Robin Kester - Honeycomb Shades
  • Sef - Ik Zou Voor Veel Kunnen Sterven Maar Niet Voor Een Vlag
  • Véras - Het Niets

De muzikanten

Aysha de Groot

Meis

De kans is ongeveer 100 procent dat je Aysha al eens op het podium hebt gezien, als zangeres in de Bitterzoet-band van Eefje de Visser bijvoorbeeld. Maar er komt ook een bloedmooi debuutalbum van haar soloproject Meis aan, verstilde elektronische Nederpop met een paaldans-liveact (!). Aysha komt bovendien uit een echt muzikantennest, heeft groot respect voor het ambacht en herkent dat ook bij andere artiesten.

Merel Baldé

Merol

Sinds 2018 is ms. ‘Lekker Met De Meiden’ niet van de podia af te slaan, in 2019 won ze de Song van het Jaar met ‘HOU JE BEK EN BEF ME’ en vorig jaar werd MEROL zelf genomineerd voor de 3voor12 Award met haar debuutalbum Troostprijs. Deze zomer gaf ze een heerlijke show op Lowlands, en in haar werk gaat ze met humor grote thema’s te lijf.

Philou Louzolo

De Rotterdamse dj Philou Louzolo is een groot pleitbezorger voor amapiano, afrohouse en afrotech, en laat dat allemaal versmelten met house en techno. Dat deed hij op zijn debuutalbum African Gold (vorig jaar genomineerd voor de 3voor12 Award), maar ook in de grootste clubs (Lofi, De School, Thuishaven) en festivals (Lowlands, DGTL, Best Kept Secret, Down The Rabbit Hole). Tegelijkertijd is Philou ook het type dat totaal ontroerd kan raken door zachtmoedige folk.

Rick Bouwkamp

Ineffekt

Op de zondagavond stond hij op het allerheetste feestje van ADE (de weekender van De School) en gaf hij een vlammende set met Tsepo. Op Lowlands stond hij prime time in de Bravo met Coloray. En op eigen kracht maakt dj/producer Ineffekt geweldig mooie, futuristische house voor de fijnproever. Zijn debuutalbum werd genomineerd voor de 3voor12 Award, met zijn EP High Hopes is hij artistiek gezien alweer vijf stappen verder.

De industrie

Kim Bloem

Mojo Concerts

De ster van het eerste seizoen (en in de special in het tweede seizoen) van onze podcast Blauwe M&M’s! Kim haalt als head promotor van Mojo de allergrootste artiesten naar Nederland (Drake, Kanye West, Beyoncé, Madonna, Jay Z, Ariana Grande, Michelle Obama: ze zitten allemaal in haar portefeuille!), maar Kim is ook verantwoordelijk voor de lijn die de grootste concertorganisator van Nederland uitzet, is goudeerlijk over de uitdagingen in haar vak en praat met een bescheidenheid en liefde die haar sieren.

Liza van den Brink

TivoliVredenburg

Al een jaar of tien loopt Liza rond in de muziekindustrie. In het verleden o.a. als marketeer bij Patronaat Haarlem en TivoliVredenburg, sinds kort ook als nachtprogrammeur voor de poptempel van Utrecht. Wanneer dan de nacht valt, maakt ze ook geregeld de podia onveilig als als genrefluïde dj. Met Vera Siemons draaide ze dit jaar De Grote Drie festivals aan gort (Lowlands, Down The Rabbit Hole, Best Kept Secret).

Maurits Westerik

Best Kept Secret

Jarenlang stonden we linksvooraan wanneer Maurits op het podium stond, als frontman van indieband GEM en later het meer rootsy Bewilder. We kwamen hem menigmaal in de backstage tegen via Beggars, waar hij de Nederlandse promotie verzorgde voor grote artiesten als Jack White, Queens of the Stone Age en Radiohead. Maar het directeursjasje staat hem het best: hij staat sinds 2020 aan het roer van indiedarling-festival Best Kept Secret.

Sharid Alles

Alles In De Media

In een ver, ver ver verleden was Sharid producer en co-host van 3voor12 Radio naast Eric Corton (ja, zo lang geleden!), vervolgens werd ze programmaleider bij FunX en zendermanager van 3FM. Daar stopte ze 1 januari 2022, sindsdien doet ze eigenlijk alles in de media, als eindredacteur, tekstschrijver, scriptschrijver, leidinggevende, audiomaker, senior redacteur en ga zo maar door, bijvoorbeeld bij podcastserie Goed Verhaal van Podcast Over Media.

Het publiek

Jeroen Luijten

En dan nu de publieksjury! Jeroen is een muzikale veelvraat die alles verorbert van folk tot postpunk, van hyperpop tot jazz. Een festival-veteraan die alleen dit jaar al naar Best Kept Secret, Down The Rabbit Hole, Lowlands én Draaimolen ging, en die naar eigen zeggen ‘niet alleen op de posts van Timo Pisart en de vrijdageditie van de Volkskrant te wachten om weer een nieuw album te ontdekken’.

Paulien van Hummel

Haar achtergrond als filmregisseur geeft Paulien een waardevol inzicht in de huidige bewegingen in popmedia en cultuur. Ze is analytisch ingesteld, heeft een scherpe mening en vindt niets leuker dan het gesprek aangaan over datgene dat ze heeft gezien en geluisterd. En niet onbelangrijk: haar hart klopt sneller van nieuwe muziek, ze is minstens een keer per week op de dansvloer te vinden om daar geïnspireerd te raken door een vette synth, of juist geïrriteerd naar huis te gaan omdat die ene dj met dezelfde plaat afsloot als vorige week.

Stefanie Kreek

Dacht je dat jíj veel muziek luisterde? Dan word je waarschijnlijk nogal geïntimideerd door de Spotify Wrapped van Stefanie, die gemiddeld vijf uur per dag muziek luistert, zeker twee keer per maand in een concertzaal staat en een gigantische voorliefde voor Nederlandse muziek heeft, telkens weer verliefd raakt op nieuwe acts van eigen bodem en tegelijkertijd ook heus niet alles tof of goed gemaakt vindt. Mooizo, want een goed 3voor12 Award-jurylid is ook kritisch.