Het staat buiten kijf: Draaimolen 2023 was het allermooiste festivalweekend van het jaar. We zagen overrompelend stagedesign, bijzondere lichtkunst en artiesten die zichzelf overstegen, we hadden geen ogen en oren genoeg om alles te zien en op te vangen. Dit waren onze 10 favoriete sets op Draaimolen 2023.

1. Sandwell District

Sandwell District is de favoriete live-act van alle technoliefhebbers hier, en voor het eerst in jaren weer samen te zien. Het is dan al donker. Achter het Tunnel-podium een zuil van rood licht, boven onze hoofden grote kubussen vol rook en wit licht. De vuistpompende menigte met zwetende lijven is een zwarte massa geworden waar af en toe een arm uit omhoog steekt. De producties zijn stuwend, maar niet hard, donker maar ook mooi, de meest rijke vorm van peaktime-techno.

2. James Holden

Voor het eerst in jaren zien we James Holden weer eens op een dj line-up verschijnen. De Border Community baas leek met zijn band (met saxofonist en oosterse percussie) steeds meer de vrije kant op te gaan, alsof hij over een tijdje alleen nog maar abstracte klanken zou improviseren. Maar fans van de Brit met het grijzende knotje horen hem tot hun plezier hits als ‘Renata’ en ‘Pass Through The Fire’ spelen, producties waarin jazz, krautrock en elektronica samenkomen tot een stuurs geheel van hortende ritmes en flikkerende melodieën.

3. Torus & Evian Christ

Wat een logische match zijn de geestverwanten Torus (Den Haag) en Evian Christ (Engeland). Hun gedeelde liefde: trance. Maar waar trance vaak euforische wittebroekenmuziek is, is het bij hen een dystopische soundtrack, de soundtrack voor een wereld die in de fik staat. De euforie van de nineties zijn hoogstens een herinnering naar betere tijden. Dus is de flard ‘Flight 643’ alweer voorbij voor je er erg in hebt, is de grootste syntharpeggio waarmee ze de boel opengooien net een beetje vals, stapelen ze daar weer een meedogenloze kick doorheen en verwijnt ook de volgende classic al gauw weer in de vlammende technozee.

>>> lees hier verder

4. Chuckie & De Schuurman

Draaimolen-opperhoofd Milo van Buijtene kijkt een beetje zenuwachtig om zich heen. ‘Ja, ik geloof dat ik het leuk vind. Ja, het is echt heel leuk.’ Hij kijkt naar de twee dj’s die elkaar dollen onder de enorme LED-kubus van zijn mainstage. Hij ziet de MC in het podium klimmen en roepen dat de billen moeten trillen, en hij heeft en een noviteit waargenomen op zijn fijnproeversfestival: een Hennessy-pistool. Ja, Chuckie kennen we van gelikte Dirty Dutch feesten, maar vandaag is iedereen toch vooral fanboy van de speelse bubbling die hij brengt met De Schuurman.

5. Carista

 

 

Daags na Draaimolen plaatst Carista op Instagram een emo-bedankje aan alles en iedereen rond Draaimolen, van de directie tot de stagemanager tot de dansers. Ze vergeet zichzelf te bedanken, want de Utrechtse is in bloedvorm. Geen dj is zo dicht bij een echte bosbrand tussen de bomen. Carista is net als op Dekmantel een van de populairste dj’s van het weekend, die met haar heerlijk opdringerige shuffle house de boel finaal ondersteboven draait, een dikke rij voor haar deur.

6. Florentino

Mooie ontwikkeling: er is steeds meer ruimte voor dj’s die Latijns-Amerikaanse invloeden meenemen zoals reggaeton, en in die categorie doet geen dj het op Draaimolen beter dan Florentino. Een Britse dude met Colombiaanse roots, die een kruisbestuiving opzoekt van baswobbels, dembowritmes en zelfs een fucking salsaplaat draait in de kwaadaardige ravekuil van Draaimolen. Zijn grootse wapens? Zijn eigen reggaeton-edits en tunes, gemaakt om bilspieren te activeren die je op een house- of technofeest nooit van je leven gebruikt.

7. Marina Herlop

Het festival nadert zijn grote finale en de verleiding is groot om nu alleen nog maar door en door en door te willen. Maar hoe overweldigend is de serene act van de Spaanse stemkunstenaar Marina Herlop, met haar polyfone vocalen, Oosterse ritmes en minimalistische elektronica. Ook nu iedereen allang in dansmodus is ziet zij nog een aandachtig luisterend publiek tegenover zich.

8. BEIGE

Terwijl de zonovergoten stages totaal onbegaanbaar zijn van de hitte en in The Pit rode nekken staan te bakken als speklappen op de barbeque, draait BEIGE tussen de hoge bomen bij de bosrave. Precies de juiste set voor het juiste moment: niet te pushy, maar juist langzaam opbouwend, vanuit 125 bpm house met jazzy toetsen helemaal naar acid vol ravesirenes en trance (en zelfs Gorillaz?!). Wat een heerlijke ontdekking, deze dj die werd uitgenodigd door Eris Drew en Octo Octa.

9. Skrillex b2b Blawan

Je vist er zo uit welke platen Skrillex draait, die klinken namelijk drie keer zo lomp en loeihard geproduceerd als ALLES wat er verder wordt gedraaid dit weekend, het zijn suizende adrenalinebommen. Blawan daarentegen, die gaat voor freakier bass-geweld, voor monsterlijk vervormde techno. Een bizarre botsing van werelden, eentje zonder logische spanningsboog en vol bizarre muzikale botsingen, zeker wanneer Skrillex het niet kan laten om door te microfoon te brullen. LETSGOOOOOOOO. Hahahahaha. Dus natúúrlijk haken de technopuristen af. Wie nog niet niet wagenziek is na een halfuur heen en weer te worden geschud, beseft: dit is een clash of the titans waar we nog jaren over zullen praten, dit is Skrillex b2b Blawan op fucking Draaimolen.

10. Gigi FM & Quelza

Quelza en Gigi FM krijgen een cadeautje van Yant. Die draait twee uur lang pittige, puntige techno, maar in de laatste tien minuten voert hij niet op tot een climax, maar brengt hij de energie juist omlaag met een langzaam uit elkaar vallende track die eindigt met ruis. Quelza pakt het cadeau gretig uit en begint helemaal vanaf nul, terwijl Gigi FM in een fluorescerend geel topje uitbundig staat te dansen op wat in feite alleen nog maar een belofte van techno is. Zeker een half uur nemen ze de tijd om op te bouwen, met counterende ritmes, rondzoemende geluiden die bijna fysiek over je hoofd vliegen.