Deze maand is bij 3voor12 de Maand van de Fan. En om je eens even goed op weg te helpen hebben we heel wat fan-gerelateerd huiswerk voor je klaarstaan: in onderstaand lijstje hebben we de allerleukste kijk-, lees- en luistertips over fans voor je uitgezocht.

Kijk

Waiting for B.

Apple TV

Onder zowat elke muziekgerelateerde post op Facebook vind je het zinnetje 'Come to Brazil'. Maar wie zijn die superfans uit Brazilië? Braziliaans regisseursduo Abigail Spindel en Paulo Cesar Toledo maakte een intieme documentaire over Beyoncé’s grootste fans van kleur uit de LHBTIQA+ community, die maar liefst twee maanden van tevoren buiten gingen kamperen in de hoop op de beste plekken. 

K-POP IDOLS - BTS, GFriend & All from London to Seoul

BBC - YouTube

Toen Atze een dagje meedraaide als fan van ATEEZ zag hij het ook al, maar poh, wat is het eigenlijk duur om K-pop fan te zijn. Dat ging dan om een lamp van 70 euro, maar in deze BBC documentaire over K-pop zien we nog veel meer: puzzels, dekbedovertrekken, snoepjes, contactlenzen, albums in negen verschillende exemplaren. En het wordt nog gekocht ook. Vanuit Zuid-Korea en Londen (waar BTS op dat moment twee keer in een uitverkocht Wembley speelt) duikt muziekjournalist James Ballardie eens diep in het genre en gaat hij in gesprek met fans, muzikanten en journalisten over de magie van de K-popster.  

Stalking Pete Doherty

Waar ligt de grens tussen nieuwsgierige documentairemaker en obsessieve fan? In deze documentaire zie je beelden van een documentaire van Max Carlish die er uiteindelijk nooit is gekomen. Nadat hij door zijn depressie uit de race raakt, lijkt een film over wild child Pete Doherty van The Libertines de perfecte kans om weer in de filmwereld terecht te komen. Dat gaat eerst wel aardig, maar stapje voor stapje wordt Carlish obsessiever en agressiever.

Learn to Fly - Foo Fighters Rockin'1000

YouTube

Hoe zorg je dat je favoriete artiest naar jouw stad komt? Tja, je kan eindeloos reacties plaatsen op hun Instagram-posts, maar zo kan het blijkbaar ook: duizend Foo Fighters-fans uit het Italiaanse Cesena wilden dolgraag dat hun favoriete rockband zou komen spelen in hun thuisstad, en om dat voor elkaar te krijgen besloten ze daarom met z’n allen het liedje ‘Learn to Fly’ te spelen. En met resultaat: drie maanden later speelde de band in Cesena. 

 

Crazy About One Direction

YouTube

Klaar om weer even goed terug in de tijd te gaan en geconfronteerd te worden met slechte kledingtrends? Check dan deze documentaire over One Direction stans: van het aankloppen bij hun hotelkamers tot het schrijven van fanfiction over romantische relaties tussen de leden, deze obsessieve fans doen het allemaal. 

Lees

Everything I Need I Get from You: How Fangirls Created the Internet as We Know It

Kaitlyn Tiffany

Kaitlyn Tiffany schreef een boek over fandom-cultuur en de seksistische kijk daarop. Fangirls worden vaak vereenvoudigd tot gillende meiden, maar ze hebben meer invloed op het internetlandschap dan er vaak gedacht wordt. Tiffany vergelijkt onder andere de bedroom culture uit de gendertheorie van de jaren 70 met sociale mediaplatforms als Tumblr en behandelt alles van fanfiction tot complottheorieën over One Direction-lid Louis Tomlinson’s ‘neppe’ baby.

Fangirls: scenes from modern music culture

Hannah Ewens

Nog zo’n mooi boek over fancultuur is deze van Hannah Ewens. En ook hier gaat het niet alleen maar over de spandoeken en het gillen tot je trommelvliezen gescheurd zijn. Nee, in dit boek gaat ze op zoek naar wat het écht betekent om ergens fan van te zijn. En om dat goed uit te kunnen leggen, laat ze experts aan het woord: de fangirls zelf. Van over de hele wereld laat ze fans spreken over hun ervaringen in fangroepen.

 

I'm with the Band: Confessions of a Groupie

Pamela Des Barres

Je hebt fans, je hebt superfans, en je hebt, jawel: groupies. Pamela Des Barres was zo’n groupie. Sterker nog, ze is uitvinder van de term. In de hoogtijdagen van de rock ‘n roll volgde ze de grootste artiesten op de voet, en raakte ze verwikkeld in affaires met o.a. Mick Jagger, Jimmy Page, Keith Moon en Jim Morrison. In geuren en kleuren en met een goede dosis humor beschrijft ze haar turbulente groupie-leven in haar boek.

 

 

Fandom, Authenticity, and Opera: Mad Acts and Letter Scenes in Fin-de-Siècle Russia

Anna Fishzon

Als we het over fans hebben, hebben we het veelal over muziek uit de 20e en 21e eeuw. Maar hoe is dat fan-zijn eigenlijk ontstaan? Voor een van de vroegste voorbeelden neemt Anna Fishzon, PhD, je mee naar de geschiedenis van opera. Door de eeuwen heen veranderde het operapubliek tot er in de 19e eeuw twee groepen ontstonden: de aristocratie die stilletjes toekeek (zoals dat van oorsprong ook was), en nu ook liefhebbers die liefdesbrieven stuurden, dagenlang in de rij stonden voor tickets en allerlei souvenirs kochten. Aha, de fan zoals we die nu kennen.

The Red Hand Files

Nick Cave

Wat is er nou mooier dan dat je fanmail ook daadwerkelijk beantwoord wordt? Iemand die zijn fanmail heel serieus neemt is Nick Cave. Op zijn blog, genaamd ‘The Red Hand Files’, geeft Cave antwoord op vragen die fans kunnen insturen. Het onderwerp maakt niet uit, Nick Cave geeft er uitgebreid en op zijn allermooist antwoord op: zo geeft hij een dertienjarige jongen levensadvies en vertelt hij een lezer waar zijn boosheid is gebleven, maar beantwoordt hij ook lichte kost als vragen over de tattoo op zijn arm en zijn favoriete film. 

 

Luister

Blauwe M&M’s #4: I’m your number one fan

VPRO 3voor12

Ineens staan er in 2021 zo’n 200 gillende fans voor de 3FM studio, want Songfestivalwinnaars Måneskin zijn daar op bezoek. In deze aflevering van Blauwe M&M’s gaan Atze de Vrieze en Timo Pisart in gesprek met o.a. radio dj Frank van der Lende en artist manager Gideon Karting over fans die heel ver gaan voor hun favoriete artiest, van Tokio Hotel tot BTS.

Britpop Battle: Oasis vs. Blur

Rivals Podcast

Zonder fans geen rivaliteit. Maar wie kies je dan? The Beatles of The Rolling Stones, The Smiths of The Cure, Biggie of Tupac. In de podcast Rivals gaan journalisten Steven Hyden en Jordan Runtagh in gesprek met elkaar over de grootste rivalen in de muziekwereld. In deze aflevering bespreekt het duo het conflict tussen britpopbands Oasis en Blur en de allerlelijkste dingen die de Gallagher-broertjes over Blur te zeggen hadden, van onschuldige grapjes over hun middle-class achtergrond tot heuse doodswensen. 

 

Reading Fan Fiction With Scene Queen

On Wednesdays We Wear Black

Geadopteerd door One Direction, ontvoerd door Slipknot: over elk mogelijk bizar onderwerp is fanfiction op Wattpad geschreven. On Wednesdays We Wear Black (een podcast voor en door voormalig Myspace emo’s) blikt nog eens terug op die bizarre verhalen, en behandelen o.a. een verhaal over geadopteerd (ja, dat is een veelvoorkomend thema) worden door Fall Out Boy. Dat doen ze samen met Scene Queen, die bekend werd door haar ‘Bimbocore’.

 

Love Letters To Stan Culture

Fangirls World Tour

Om écht goed in fancultuur te duiken, ben je natuurlijk aan het juiste adres bij de fans zelf – of stans, zoals obsessieve megafans ook wel genoemd worden. In de Love Letters to Stan Culture podcast gaan hosts Macie en Joslyn in gesprek met andere stans over onder andere fanprojecten, de raarste complottheorieën, Harry Styles-smoothies (ja, echt) en stan Twitter.

 

Pantera's Dimebag Darrell: A Murderous Fan, Brotherly Love and Cowboys from Hell

DISGRACELAND

Toch meer fan van podcasts in de true crime-hoek? In deze podcast behandelt Jake Brennan duistere verhalen over je favoriete artiesten die je waarschijnlijk nog niet eerder zo uitgebreid gehoord hebt. In deze aflevering praat hij over Dimebag Darrell van Pantera, die werd doodgeschoten door een gestoorde fan die er heilig van overtuigd was dat de band teksten van hem gestolen zou hebben.