Donderdag is de grote aftrap van het ontdekkingsfestival Le Guess Who? in het Utrechtse stadscentrum. Vier dagen lang is de Domstad de speelplaats voor acts die enorm gehypet worden in online indiekringen, maar ook voor artiesten waar je werkelijk nog NOOIT van hebt gehoord uit alle hoeken van de wereld. Geen idee waar je in vredesnaam moet beginnen? Geen zorgen, want wij stelden een uitgebreide lijst met tips – opgesplitst in mustsees en hidden gems – samen om je te helpen.

Donderdag 9 november

Lost Girls

20.00-20.45 in TivoliVredenburg (Pandora)

Die stem van Lost Girls? Die herken je toch uit duizenden? Dat is inderdaad Jenny Hval, de nogal non-conformistische zangeres uit Noorwegen die mistige spookmuziek maakt (lees: behoorlijk ongrijpbaar). De twee platen die ze samen met gitarist Håvard Volden uitbracht onder de naam Lost Girls zijn wat tastbaarder, soms zelfs regelrecht dansbaar.

African Head Charge

22.15-23.30 in TivoliVredenburg (Ronda)

Al sinds de jaren tachtig hebben de Jamaicaanse percussionist Bonjo Iyabinghi Noah en de invloedrijke Britse producer Adrian Sherwood een mooi verbond, dat leidde tot een hele rits superheavy percussieve dub-platen. Vooral Off The Beaten Track (1986) is een classic.

Animistic Beliefs

00.45-01.45 in EKKO

Vorig jaar stond het Rotterdamse duo Animistic Beliefs diep in de nacht op Le Guess Who?, nét nadat ze de 3voor12 Award wonnen voor het indrukwekkende album MERDEKA. Nu staan ze op een iets vriendschappelijker tijdstip geprogrammeerd met hun totaal eigen cocktail van techno en vooruitstrevende elektronica.

Slauson Malone 1

23.20-00.05 in TivoliVredenburg (Pandora)

Vorig jaar stond Slauson Malone 1 op Le Guess Who? op uitnodiging van Animal Collective, dit keer is hij zelfs gastcurator van het festival. Zijn programma is een goede dwarsdoorsnede voor de lofi-knip-en-plak-pop zoals hijzelf maakt, met invloeden uit hiphop en indie, maar ook avantgardistische geluidscollages.

Hidden gems

Joanna Sternberg
Deze folkie uit New York snijdt dwars door de ziel met haar schelle stem, die wel wat aan Daniel Johnston doet denken.

Brìghde Chaimbeul
Die doedelzak uit Caroline Polachek’s song ‘Blood and Butter’? Inderdaad, die is van Brìghde. 

NAH
Drummer/producer die samenwerkte met Moor Mother en Obongjayar, en zijn uit elkaar getrokken sample-beats live indrukwekkend vertolkt. 

Rắn Cạp Đuôi Collective
Vietnamese experimentele elektronica die soms oorstrelend mooi is, en soms vernietigend hard en weird.

Vrijdag 10 november

MIKE

20.45 - 21.35 in TivoliVredenburg (Pandora)

Deze New Yorkse rapper was van grote invloed op de richting die Earl Sweatshirt zou inslaan, vol zielroerende soulsamples en een associatieve mompel-flow waar je totaal in kunt wegzakken. Bepaald geen hype-hiphop, maar oh zo mooi.

Backxwash

23.20 - 00.15 in TivoliVredenburg (Ronda)

Helemaal aan de andere kant van het hiphop-spectrum zit Backxwash, een rapper die militante raps over industrial beats afvuurt en diepe indruk maakte op Roadburn, waar ze ook vertelde als transgender vrouw in Canada soms niet alleen over straat durft. Die pijn verwerkt ze in haar nietsontziende muziek.

Tom Skinner

22.30 - 23.30 in TivoliVredenburg (Pandora)

Drummer Tom Skinner is een hoeksteen uit de bruisende Londense jazz-scene, lid van Sons of Kemet (en Shabaka Hutchings is zo’n beetje huisgast bij Le Guess Who). De afgelopen jaren zag je hem ook op het podium met The Smile (de band van Radiohead-helden Thom Yorke en Jonny Greenwood), en hij maakte de indrukwekkende solo-EP Voices of Bishar voor het label van Gilles Peterson..

Alessandro Cortini

21.20 - 22.00 in Stadsschouwburg (Main Room)

Na een lange break bij de band is hij alweer een decennium lid van Nine Inch Nails, hij werkte aan platen met o.a. Daniel Avery en Merzbow, speelde een blauwe maandag mee in Muse, maar solo is Alessandro Cortini een synthmeester die verpletterend mooie ambient maakt op hoog volume.

Hidden gems

Kelman Duran
Deze Dominicaanse producer maakt wat dan deep reggaeton heet, een soort ambient variant op de hyperpopulaire billenschudmuziek. Daarmee schopte hij het tot Beyoncé’s laatste album RENAISSANCE.

FACS
Stekelige artrock en noisy gitaarmuziek uit Chicago.

Nusantara Beat
Nederlandse psych-supergroep viert zijn Indonesische roots, en presenteert het debuutalbum in Utrecht.

Antipop Consortium
Hele sicke underground hiphop-groep die begin jaren nul populair was, en gerust op het podium mag naast MF Doom. Hun beste album (Tragic Epilogue) staat helaas niet op Spotify.

Zaterdag 11 november

Caterina Barbieri + Space Afrika

20:00 - 20:45 in TivoliVredenburg (Grote Zaal)

De Italiaanse ambientkunstenaar Caterina Barbieri duikt de laatste jaren steeds prominenter op bij evenementen die elektronische muziek beschouwen als meer dan dansbaar, zoals Draaimolen en Dekmantel. Op Le Guess Who? gaat ze een muzikale uitdaging aan met dub-ambient-duo Space Afrika, bijgestaan door visueel kunstenaar Marcel Weber.

James Holden

21:45-22:45 in TivoliVredenburg (Grote Zaal)

Ook James Holden draaide de dansvloer al jaren geleden de rug toe. De Brit liet zich voortduren door jazz, Krautrock, sjamanistische rituele muziek en… ja toch ook techno. Kortom, geen pad is afgesloten voor Holden, die niet voor niets zijn nieuwste album de meest hoogdravende titel ooit meegaf: Imagine This Is High Dimensional Space Of All Possibilities.

Alan Sparhawk

21.45 - 22.45 in Jacobikerk

Het was een bijzonder moment, vorig jaar op Le Guess Who?. Midden op de zaterdagavond - het festival in volle gang - ging een siddering over het festival, want precies op dat moment werd Mimi Sparhawk, lid van de band Low en vriendin van het festival, begraven. Haar weduwe Alan tourt nu als solo-artiest en laat zich alleen op zorgvuldig afgewogen momenten zien.

Armand Hammer

22:00 - 23:00 in TivoliVredenburg (Pandora)

Nee, we hebben het hier niet over de grote Amerikaanse petroleumhandelaar Armand Hammer, maar over een New Yorks rapduo dat sinds 2013 bestaat en in september alweer zijn zesde album uitbracht. Het is nogal eigenzinnige hiphop, met beats die achterover afgespeeld worden en features van excentriekelingen als JPEGMAFIA, El-P en Le Guess Who? lieveling Moor Mother.

Hidden gems

 

The Necks
Australisch jazztrio dat ook door krautrockfans geblieft wordt, geliefd in kleine kring

Hagop Tchaparian
Voormalig tourmanager van Four Tet en Hot Chip die voor eigen kans mag gaan en weirde introverte elektronica maakt.

Sherelle
De ongekroonde koningin van de UK bass is het kroonjuweel van de WAS-nacht die re:ni cureert.

Bixiga 70
Het programma van Le Guess Who? is soms topzwaar, maar niet bij het schellende koper van dit Braziliaanse ensemble

 

Zondag 12 november

Nala Sinephro

19.00 - 20.00 in TivoliVredenburg (Grote Zaal)

Met haar Space 1.8 maakte de Caribisch-Belgische Nala Sinephro één van de allermooiste platen van 2021. Het is de ultieme zondagmorgenplaat, ambient-jazz vol harpmotiefjes en bedjes van synths, muziek om bij weg te dromen dus. Live speelt ze het een stuk jazzier mét band, zagen we al op Dekmantel.

Model/Actriz

21.00 - 21.45 in TivoliVredenburg (Pandora)

‘Haden’s stage presence is zo aanwezig dat het letterlijk voor hem arriveert en pas dagen erna weer vertrekt,’ aldus een Amerikaanse indieblog over de frontman van Model/Actriz, een noiserockband uit New York die nog wat elektronischer en dansbaarder klinkt dan, zeg, Gilla Band. Als dat geen aanbeveling is.

Crystallmess

23.15 - 00.45 in TivoliVredenburg (Pandora)

Weet je nog, toen Frank Ocean Coachella zou headlinen, daar een gigantische ijsbaan liet optrekken om vervolgens een paar uur voor aanvang alles compleet om te gooien? En weet je nog dat er midden in de show een dj-set zat van tien minuutjes? Die dj was Crystallmess, een weergaloze Parijse die kriskras draait van jungle naar techno, van kuduro naar pop (en daar nu gelukkig anderhalf uur de tijd voor krijgt).