Een headliner die precies doet wat je van ze verwacht, een Nederlander die klaar is voor de festival Grand Slam en crowdsurfende gitaristen: de eerste dag Pinkpop was een rollercoaster van emoties (thanks Danny Vera). Dit was onze top 5 van de Pinkpop-vrijdag.

Danny Vera is hier maar met één reden. Niet omdat hij toevallig vier uur in de auto heeft gezeten vanaf Middelburg. Niet omdat hij ons de middag van ons leven te bezorgen. Nee, hij komt liefde brengen. Jazeker, liefde. De charmante Zeeuwse babbelaar werpt zich op als de grote verbinder en daarbij put hij ook uit liedjes die de grote kraters die corona in onze maatschappij sloeg ver voor waren. 

>>> lees verder

Met twee biertjes in je handen baan je je door een laag van plastic bekers naar de Tent Stage. Eenmaal binnen hoor je een zijdezachte Rhodes akkoorden pompen. Niet heel hard, maar net groovy genoeg om in de mood te komen. De hihats vallen in, de bas funkt en je voelt dat je trillende benen beginnen te dansen. Voordat je het weet ben je al twintig minuten aan het spacen op de nu-disco van vijf jonge gasten uit Australië. Welkom bij Parcels.

>>> lees verder

De Britse punkrockband heeft welgeteld één liedje nodig om een kettingbotsing te veroorzaken. ‘Are you ready to collide? Are you ready to look after eachother?,’ briest Talbot in ‘Car Crash’. Nou ja, eigenlijk niet, maar toch splijt het eerste vak in tweeën om een alleraardigste wall of death te doen. Om nog eens wat olie op het vuur te gooien, maakt de ene gitarist ook maar een sprintje het publiek in. En ja hoor, met instrument nog vastgeklampt doet hij een serieuze crowdsurf tot halverwege het voorvak. 

>>> lees verder

Zonder de fratsen waarmee andere Nederlanders uitpakken (lees: lasers, confetti, streamers, vlammenwerpers, onverwachte gastoptredens) pakt Froukje toch de hele tent in. Dat heeft een paar redenen: allereerst die overdaad aan hedendaagse popliedjes vol gouden hooks, vaak met scherpe elektronische popproducties die op de goede manier naar een bandgeluid zijn vertaald.

>>> lees verder

Geen band kan zo enorm een stempel drukken op een festivaldag als Metallica. Het moet intimiderend zijn als je pak hem beet Danny Vera heet. Daar sta je dan in je roze pak, met je boodschap van liefde en verbinding. Tegenover Metallica-shirts in alle kleuren zwart. De avond valt en Pinkpop maakt zich op voor de eerste headliner: Metallica.

>>> lees verder

Voor meer Pinkpop 2022 check je ons uitgebreide dossier en kijk je hier Pinkpop-video's.  ​​​​​​​