We hebben er twee jaar naar toegeleefd, maar het lijkt nu écht te gebeuren: we mogen eindelijk weer de festivalweides op, we mogen de knaldrang EINDELIJK ontkurken als een fles champagne. Tijd voor een gigantische berg voorpret. Traditiegetrouw maakten we een lijst met de vijftig belangrijkste festivals van Nederland. Heb jij je kaartjes al gekocht?

Meer #nieuwenamen meer

Grasnapolsky

Scheemda, 12 + 13 maart
Wat: In 2020 was Grasnapolsky het allerlaatste festival vóór de pandemie, dit jaar is het de allereerste. Het Groningse festival in een oude strokartonfabriek is een heerlijke aftrap van het festivalseizoen: intiem, detail verliefd, en met een line-up vol Nederlandse beloftes en bekendere namen.
Wie: o.a. LUWTEN, Goldband, Hang Youth, Tramhaus en Lena Hessels

Transition

Utrecht, 25 + 26 maart
Wat: Jazzfestival verspreid over allerlei zalen in TivoliVredenburg. Met nationale en internationale acts, jazz-veteranen én nieuwe namen.
Wie: GoGo Penguin, Jan Garbarek, Joe Armon-Jones en Gino-Cochise

Rewire

Den Haag, 7 t/m 10 april
Wat: Iedere editie daagt het eigenzinnige stadsfestival zijn bezoekers uit met onwijs experimentele muziek uit allerlei niches. Vaak ingewikkelde elektronica, maar dus ook met types als lo-fi folkie Grouper.
Wie: o.a. Jenny Hval, Jameszoo, Grouper, Caterina Barbieri, The Caretaker en Tarta Relena

Kroonjuweel: Eurosonic Noorderslag

Groningen, 19 t/m 22 januari
Wat: Onze traditionele aftrap van het jaar moest opnieuw achter een schermpje plaatsvinden, en toch hebben we weer heel wat nieuwe acts ontdekt. Zo’n showcasefestival blijkt dus een van de weinig evenementen die zich wel degelijk naar een livestream laat vertalen. Maar volgend jaar januari hopen we toch echt de Groningse nachten weer te mogen ondergaan.
Toppers: S10, Merol, Sylvie Kreusch, Pitou, Goldband, Froukje, 
Talenten: Yard Act, Anna B Savage, POM, Wet Leg, Bnnyhunna

DGTL

Amsterdam, 15 t/m 17 april, en ADE-edities
Wat: De house en techno-magnaat strijkt neer op het NDSM-terrein voor de traditionele Paasdans, met een zwik aan AAA-namen en opkomende talenten. Oh, en natuurlijk de opgevoerde lichtinstallaties die zorgen voor kortsluiting in je koppie.
Wie: o.a. Âme & Dixon, Job Jobse, LSDXOXO, India Jordan en Anz

Paaspop

Schijndel, 15 t/m 17 april
Wat: Paaspop breekt het buitenseizoen tegelijkertijd met DGTL open, met harde acts en genoeg ruimte om rond te springen als de paashaas.
Wie: o.a. Franz Ferdinand, Miles Kane, The Opposites, Shame, en Froukje.

Roadburn

Tilburg, 21 t/m 24 april
Wat: Hét festival voor grensverleggende heavy muziek creëert zijn eigen helden en wordt steeds radicaler in zijn aanpak, met grootschalige compositieopdrachten en een alsmaar avontuurlijker programma.
Wie: o.a. GGGOLDDD, Backxwash, Lingua Ignota en Liturgy

Kroonjuweel: Awakenings

Spaarnwoude, 16 en 17 april, Hilvarenbeek 29 t/m 31 juli
Awakenings bestaat dit jaar 25 jaar, en dus is het tijd om er maar weer eens een schepje bovenop te gooien. Het traditionele zomerfestival verhuist naar het Paasweekend (brrr, koud!) en in de agenda verschijnt een heel nieuw evenement: in Hilvarenbeek. Drie dagen techno-grootheden op het terrein waar ook Best Kept Secret en Decibel Outdoor plaatsvinden. En ja, iedereen, echt iedereen, is er weer bij.
Toppers: Adam Beyer, Charlotte de Witte, Dr Rubinstein, Amelie Lens
Talenten: Vladimir Dubyshkin, Bjarki, Afra, Paula Tape, Cera Khin, Philou Louzolo

Motel Mozaique

Rotterdam, 21 t/m 23 april
Wat: Een altijd wonderlijk slaapproject en kleinschalige stadstours maken van Motel Mozaique een uniek festival, verder is het heerlijk grasduinen langs coole Nederlandse acts en een handvol hotte internationale namen.
Wie: o.a. S10, caroline, Katy J Pearson en Working Men’s Club

Bevrijdingsfestival

Heel Nederland, 5 mei
Wat: De bevrijdingsfestivals op 5 mei zijn al jaren meer dan een herinnering aan de Tweede Wereldoorlog. De evenementen in 14 steden gaan over vrijheid in het algemeen, en daar zal na twee jaar corona ongetwijfeld een extra laag aan toegevoegd worden. Jonna Fraser, Davina Michelle en Tino Martin zagen hun helicopter-vluchtjes vorig jaar in rook op gaan. Wie weet mogen ze op herhaling.

London Calling

Amsterdam, 20 + 21 mei
Wat: Poptempel Paradiso verandert voor twee dagen in een broeihaard voor de nieuwste internationale acts. De focus op de Britten is er een beetje uit, maar je kunt hier nog altijd een nieuwe postpunk hype checken, of gewoon keihard raggen op punk en rammelende indie.
Wie: o.a. Illuminati Hotties, Wet Leg, Silverbacks, Sports en TOPS

Kroonjuweel: Best Kept Secret

Hilvarenbeek, 10 t/m 12 juni
Festivaldirecteur Maurits Westerik mag in zijn handjes knijpen. Zijn favoriete band, The Strokes, komen dit jaar écht naar Hilvarenbeek. Het is het eerste Nederlandse optreden van de New Yorkse band in zestien jaar, een echte vangst voor het indieparadijs nabij de Beekse Bergen. Sowieso hebben ze dit jaar weer een mooi allround programma én wat spannende nieuwe projecten, waaronder een mobiele opnamestudio op het festivalterrein.
Toppers: The Strokes, Jamie xx, Nick Cave, Big Thief, Beach House, King Gizzard, Fontaines D.C. en Soulwax
Talenten: Froukje, Cassandra Jenkins, Porridge Radio, Genesis Owusu, Keiyaa

Soenda

Utrecht, 26 februari (indoor), 21 mei, 19 november (indoor)
Wat: Het Utrechtse festival Soenda valt met de neus in de boter. Komend weekend - het eerste weekend dat er weer grootscheepse evenementen mogelijk zijn - staat hun indoor editie op het programma. Onder meer David Vunk, Job Jobse en een heleboel zwaar technogeschut staat klaar. 
Wie: Job Jobse, David Vunk, Stranger, Paula Temple

 

Dauwpop

Hellendoorn, 26 + 27 mei
Wat: Het intieme festival breidt uit naar twee dagen, met een paar spannende internationale namen en een keur aan Nederlandse festivalfavorieten.
Wie: Editors, S10, Son Mieux, Eefje de Visser, WIES, Confidence Man en W.H. Lung

The Crave

Den Haag, 4 juni
Wat: Een dancefestival op zijn Haags: een tikkeltje rauwer, met namen die de verbinding zoeken tussen Detroit en de Haagse West Coast-sound. En… DJ Stingray b2b Afra, da’s niet mis.
Wie: Nina Kraviz, DJ Stingray 313 b2b Afra, I-F, Mama Snake en Legowelt

Kroonjuweel: Pinkpop

Landgraaf, 17 t/m 19 juni
Het oer-festival van Nederland. Ondertussen bestaat Pinkpop al meer dan een halve eeuw, en nog steeds kom je hier om de groten der aarde te checken, de Pearl Jam's, de Metallica's en de Rammstein's der aarde, acts die met een gigantische productie komen aanslepen en de grondvesten van het terrein laten trillen van de pyrotechniek. Toch zijn er altijd wel een páár indiesnoepjes of frisse pop-acts verstopt in het programma. Neem mee: zo'n iconisch roze vissershoedje, en je goede humeur. 
Toppers: Pearl Jam, Nile Rodgers & Chic, De Staat en Ronnie Flex & Friends
Talenten: Kacey Musgraves, Parcels, Idles, Courtney Barnett, WIES en Mimi Webb

Lente Kabinet

Amsterdam, 4 en 5 juni
Wat: Dekmantel’s kleine charmante zusje Lente Kabinet is zo’n onopvallende geheime troef in het festivalseizoen. Twee dagen lang in ’t Twiske, net boven Amsterdam, en alleen al vanwege de fietstocht er naartoe de moeite waard. Met zoals altijd veel vrienden uit de Dekmantel familie en altijd wel wat te ontdekken.
Wie: Antal, Eris Drew, Ben UFO, Kamma & Masalo, Shannen SP & Scratcha DVA

Into The Grave

Leeuwarden, 10 t/m 12 juni
Wat: Gezeteld in Leeuwarden is dit metal festival geografisch de tegenpool van het Eindhovense Dynamo Metalfest. Toch komen ze uit de koker van dezelfde organisator. Gedeelde factor: de ruimte die ze bieden aan de hardste stijlen van de gitaarmuziek.
Wie: Alestorm, Decapitated, Heathen, Obituary en Red Fang

Drift

Nijmegen, 11 juni, 25 & 26 november (Herfstdrift)
Wat: Over de jaren heen heeft het Nijmeegse festival Drift zich ontwikkeld tot een smaakvol house- en technofestival met een eigen smoel en een bijzonder scherpe programmering waar menig clubber van gaat watertanden.
Wie: Hunee, Peach b2b Shanti Celeste, Objekt, re:ni en Oceanic & Greetje Bijma (live)

Kroonjuweel: Down The Rabbit Hole

Beuningen, 1 t/m 3 juli
Het kleine zusje van Lowlands is net een tikkeltje hipper en alternatiever dan het moederschip: de programmering is zo ongeveer de natte droom van VPRO Flowerboys, - girls en alles er tussenin, alleen al dit jaar leest de line-up als een bloemlezing van de 3voor12 Albums van de Week (The War On Drugs! Clairo! Phoebe Bridgers! Little Simz! Dry Cleaning!), en dan is er ook nog lekker veel ruimte voor gekkigheid. De aankleding is surreëel genoeg om er voldaan je psychedelische hopje te hippen, en als je geen zin hebt in timetable-keuzestress kun je ook een weekend lang verdwalen in de bosjes, de kleine podia en de randprogrammering. 
Toppers: Gorillaz, The War On Drugs, Bicep, Haim, Moderat en Phoebe Bridgers
Talenten: Dry Cleaning, L'Impératrice, Squid, Whispering Sons en Gabriels

Grauzone

Den Haag, 17 t/m 19 juni
Wat: Het Haagse Grauzone (in Het Paard) loopt al jaren, en de afgelopen edities wordt de programmering steeds spannender, met veel ruimte voor Britse postpunkbands en spannende wave-acts.
Wie: Boy Harsher, DOOL, Amenra, Viagra Boys, Do Nothing en Sylvie Kreusch

Defqon.1

Biddinghuizen, 23 t/m 26 juni
Wat: Het grootste dance festival voor de harde stijlen wordt nog steeds groter. Het mega event in Biddinghuizen duurt tegenwoordig vier dagen en kent zoals altijd vijftig tinten zwart. En op maandag gaan we weer met zijn allen ‘oh’ en ‘ah’ roepen als de filmpjes van de eindshow online komen. 
Wie: The Prophet, Anger Fist, Atmozfears, Deepack

North Sea Jazz

Rotterdam, 7 t/m 10 juli
Wat: Ja, je kunt drie dagen lang alleen maar stoffige jazz gaan checken in Rotterdam, je kunt ook heel veel urgente soul/r&b/funk-acts zien op het allergrootste jazzfestival van Nederland.
Wie: H.E.R., Nala Sinephro, Emma-Jean Thackray, Moses Sumney, Pino Palladino & Blake Mills, Gabriels

Kroonjuweel: WOO HAH! x Rolling Loud

Hilvarenbeek, 1 t/m 3 juli
Geen wonder dat een van ’s werelds grootste spelers in de hiphop-livemarkt – het Amerikaanse Rolling Loud-festival – een belang heeft genomen in ons eigen WOO HAH! Het Tilburgse festival was al snel een evenement waar Tyler, The Creator, ScHoolboy Q, Gunna, A$AP Rocky én Young Thug TEGELIJKERTIJD op het podium stonden. Waar zie je dat nou? Helaas keert Kendrick Lamar niet terug op het programma (zoals in 2020 nog het geval was), maar ze pakken flink uit én dit jaar wordt de vrijdag ook echt een volwaardige festivaldag met Future als headliner.
Toppers: J. Cole, Future, Dave, Playboi Carti, Trippie Redd
Talenten: o.a. Baby Keem, Ares, KA, Rico Nasty, Lauwtje en Yade Lauren

Wildeburg

Kraggenburg, 8 t/m 10 juli
Wat: Als één zomerfestival blij is dat de nacht weer terug is, is het wel Wildeburg. De meeste zomerfestivals stoppen immers netjes voor middernacht, maar op Wildeburg kun je drie dagen en nacht zwalken en zwieren. Je gaat erheen voor de sfeer, en treft er altijd wel goede dj’s aan. 
Wie: TBA

Zwarte Cross

Lichtenvoorde, 14 t/m 17 juli
Wat: Dit jaar heeft Zwarte Cross er een klein neefje bij, het Startschotgala dat begin april plaatsvindt met o.a. Anouk, Guus Meeuwis en Kraantje Pappie. Maar niets kan tippen aan het mega-spektakel in juli, met tientallen podia en honderden acts in alle genres.
Wie: o.a. Kensington, De Jeugd van Tegenwoordig, Sports Team, Typhoon, Antoon, Temple Fang, Mental Theo en Man, man, man, de podcast

Welcome To The Village

Leeuwarden, 15 t/m 17 juli
Wat: Het Friese festival is van natuurgebied De Groene Ster verplaatst naar de binnenstad. Geen probleem, Welcome To The Village is immers koning omdenken. Ondertussen bestaat het charmante festival al tien jaar, genoeg reden voor een feestje dus.
Wie: tba

 

Kroonjuweel: Dekmantel

Amsterdam, 3 t/m 7 augustus
Dekmantel heeft het programma nog niet aangekondigd, dus het wordt nog spannend: gaat het fijnproeversfestival de hele line-up van 2020 doorschuiven naar 2022? Of verkiest het dit jaar toch een programmering met nieuwe namen en cutting edge talenten die tijdens de pandemie naar boven zijn komen drijven? Hoe dan ook: het wordt vast weer te gek in het Kralingse bos, met talenten die hun kans pakken bij de Boiler Room-stage en veteranen die een andere kant mogen laten zien bij de Selectors-hoek. En de vraag is natuurlijk: wie promoveert Dekmantel dit jaar tot de afsluiter op de zondag?
Toppers: TBA, maar Batu als zondagsluiter? Daar zouden we niet moeilijk over doen
Talenten: TBA

Valkhof

Nijmegen, 16 t/m 22 juli
Wat: Onder de rivieren is carnaval het grootste volksfeest, maar in Nijmegen loopt iedereen massaal uit voor de Vierdaagse. Tussen alle gekke feesttenten op elk plein is het Valkhof festival altijd een oase van goede smaak. Altijd staan er weer een paar rake alternatieve boekingen, die een voetreis naar Nimma de moeite waard maken.
Wie: tba

Welcome To The Future

Amsterdam, 23 juli
Wat: Vaste prik op het hoogtepunt van de zomer: Welcome To The Future, een dancefestival met een breed arsenaal aan house en techno, met Gert van Veen aan het roer. Het is een van de kleinere ID&T festivals, en dat zorgt voor een combi van laagdrempeligheid en hoge production value. 
Wie: ???

Orbit

Utrecht, 30 juli
Wat: Intiem nieuw festival uit de koker van de Utrechtse club WAS. Cool ook, die samenwerkingen met Carista's label United Identities, gay-feest Is Burning en StrandedFM, het Utrechtse online radiostation. Dat belooft wat!
Wie: Carista, Helena Hauff, JASSS, D. Tiffany, Ploy, Russell E. L. Butler (live)

Kroonjuweel: Lowlands

biddinghuizen, 19 t/m 21 augustus
Lowlands is gewoon al jaren hét festival voor de alternatieve muzikale (en culturele) alleseter: je kunt je zondagochtend de tranen in de ogen laten spelen door de mooiste folkact van het moment terwijl de nachtploeg in de Armadillow nét is uitgedanst, en zappen van de headliners waar iedereen het vandaag over heeft naar de helden van morgen. Sinds de verjongingsslag die het festival de afgelopen acht jaar heeft ingezet, is Lowlands weer de onbetwiste koning in het Nederlandse livecircuit.
Toppers: Stromae, Arctic Monkeys, The Opposites, Eefje de Visser, Sevdaliza, slowthai
Talenten: Wet Leg, Yard Act, Arlo Parks, Fred Again.., PinkPantheress, Hang Youth, Froukje, Goldband

Pal Mundo

Den Haag, 2 en 3 juli
Wat: Een relatieve nieuwkomer, georganiseerd in samenwerking met ALDA, die per dag 25.000 man wil trekken met allerlei latin en Caribisch georiënteerde muziek. de headliner is alvast bekend: de Colombiaanse reggaeton-mastodont J. Balvin.
Wie: J. Balvin

Milkshake

Amsterdam, 30 en 31 juli
Wat: geen festival draagt al zo lang zo consequent uit dat je je kleurrijke, flamboyante zelf mag zijn (of mag transformeren in iets heel anders) dan Amsterdams queer-festival Milkshake. Van nasty hiphop op het Vieze Poezendek tot serieuze house tot tongue in cheek nineties-acts: ze bedienen iedereen.
Wie: TBA, vorige editie o.a. The Blessed Madonna, Mel C, Merol, Volvox, Honey Dijon

Paradigm

Groningen, 13 en 14 augustus
Wat: De Groningse club Paradigm pakt een keer per jaar echt uit met hun festival. Echt groot is het daar niet, maar de line-up staat altijd als een huis en de setting nodigt uit tot diepe sets. Ideaal voor mensen uit de regio, maar ook als je aan de andere kant van het land woont lonkt dit festival daarom behoorlijk. 
Wie: ROD, Sterac, DVS1, Ben Buitendijk

Kroonjuweel: Draaimolen

Tilburg, 9 & 10 september
Dit jaar promoveert het Tilburgse fijnproeversdancefestival van een naar twee dagen, en dat is heel erg goed nieuws. Ze zetten namelijk al een paar edities iets unieks neer: Job Jobse, de Giegling-crew, Freerotation en Marcel Dettmann hebben hele stages gecureerd (en soms zelfs eigenhandig in elkaar geklust) en er staan onaangekondigde b2b’s op het programma tussen de allergrootste namen (Ben UFO met Nina Kraviz, Hunee met Four Tet, Dixon met DJ Dustin). Het programma is smaakvol, de aankleding van het terrein al evenzeer.
Toppers: TBA
Talenten: TBA

Mysteryland

Hoofddorp, 26 t/m 28 augustus 
Wat: Groots, kleurrijk, over de top. Mysteryland gaat zoals altijd voluit met de grootste namen en de meest uitbundige productie. ID&T vlaggenschip is alweer een paar jaar een volwaardige driedaagse met camping, en ook dit jaar staan er vast weer allerlei knallers van AAA-formaat. 
Wie: ???

Bruis

Maastricht, 3 t/m 5 september
Wat: Al jaren organiseert Maastrichts poppodium de Muziekgieterij een zeer sympathiek festival, zelfs afgelopen jaar wisten ze een kleinschalige editie voor 750 man per dag op poten te zetten met een line-up die eigenlijk veel te ambitieus was.
Wie: TBA, vorig jaar o.a. dEUS, Balthazar, De Staat en Sylvie Kreusch

Into The Great Wide Open

Vlieland, 1 t/m 4 september
Wat: Sinds de pandemie steunt ITGWO kunstenaars en muzikanten met een basisbeurs, dit jaar mag het charmante waddenfestival voor alle leeftijden weer écht los. Zo’n intiem festival op zo’n locatie, daar hebben we twee jaar van gedroomd!
Wie: nog onbekend, maar ITGWO programmeert immer spannend (met ruimte voor bijzondere projecten)

Kroonjuweel: Popronde

Heel Nederland, 10 september t/m 26 november
Als bezoeker ontdek je er je toekomstige favoriete Nederlandse band, maar vooral voor bands zelf is de waarde van de Popronde niet te overschatten. Dit is waar Hollandse Nieuwen voor het eerst vlieguren maken, oog-in-oog staan met hun publiek en de dynamiek van het live-spelen kunnen verkennen. Ieder jaar baart de Popronde wel weer een paar talenten die linea recta door kunnen naar de Nederlandse festivals. (zoals De Staat en Kensington kunnen beamen), of het jaar erop opdoemen in ons 12van3voor12 lijstje

ZeeZout

Amsterdam, 3 september
Wat: Amsterdams zomerfestival waar je heerlijk kunt flaneren terwijl je danst op sets van de hipste namen uit het internationale nachtleven.
Wie: line-up nog onbekend, maar dikwijls de namen die zich al tijdens ADE en Dekmantel hebben bewezen

Into The Woods

Amersfoort, 9 & 10 september
Wat: Veel dancefestivals blinken uit in ernst, maar bij het lichtzinnige Into The Woods heeft alles een dikke knipoog, van de her en der verstopte kabouters tot het knotsgekke randprogramma tot de kaleidoscopische line-up. Maar vergis je niet: er staan ook veel supercoole housedj’s op het programma.
Wie: TBA, vorige editie o.a. Red Axes, Nightmares on Wax, Adriatique, Elias Mazian, Rebekah

Misty Fields

Heusden, 9 t/m 11 september
Wat: Wil je op ontdekkingstocht langs de tofste garage-acts, indiebands en gitaaracts? Dan ben je bij Misty Fields aan het goede adres. De hotste underground indierock, in de breedste zin van dat woord.
Wie: o.a. Protomartyr, TV Priest, Gilla Band en The Psychedelic Porn Crumpets

Kroonjuweel: Amsterdam Dance Event

Amsterdam, 19 t/m 23 oktober 
Wie had ooit gedacht dat uitgerekend Amsterdam Dance Event het enige grote evenement zou zijn dat doorging in 2021. We dachten: buiten, daar is vast meer mogelijk, maar uiteindelijk stonden we vijf uitbundige dagen in de club. Dat was geweldig, maar laten we ook hopen dat dit jaar de conferentie weer terugkeert en de clubs tot diep in de nacht mogen gonzen.
Toppers: tba, maar vorig jaar o.a. The Blessed Madonna, Dixon, Mano Le Tough, Avalon Emerson en Job Jobse
Talenten: JASSS, Kamma & Masalo, Moxie, DJ Lag en Salome

Eilan

Terschelling, 15 t/m 18 september
Wat: In 2019 sneuvelde de eerste editie van het intieme dancefestival op Terschelling op de vergunningsaanvraag, in 2022 doet Eilan een tweede poging. De line-up is om je vingers bij af te likken, met dj's die vaak naar de feelgood-hoek van hun platentas reiken, en enkele elektronische live-acts.
Wie: Antal, DJ Dustin, Carista, Weval (live), Goldband en The Resurrection

Left Of The Dial

Rotterdam, 20 t/m 22 oktober
Wat: Het Rotterdamse stadsfestival Left Of The Dial geeft zijn signatuur meteen weer in zijn naam: je vindt er de ene na de andere obscure band. Uit landen om ons heen, maar ook Nederlands talent dat zijn sporen nog moet verdienen. Fijnproeversfestival voor nieuwsgierige zielen.
Wie: TBA

Super-Sonic Jazz

Amsterdam, datum onbekend
Wat: Er is nog geen datum voor Super-Sonic Jazz festival, maar het is de laatste jaren een vaste waarde in Paradiso. Een evenement met een brede opvatting van jazz, en altijd avontuurlijke namen op het affiche. Vorig jaar ging het zowaar door - in die ene maand dat er van alles mocht - met Sons Of Kemet als grootste trekker.
Wie: TBA

Kroonjuweel: Le Guess Who?

Utrecht, 10 t/m 13 november
Tijdens de laatste editie deed Le Guess Who? het ondoenlijke: de hele programmering ging overnight op de schop, om de nieuwe coronamaatregelen te accomoderen. Het zegt veel over de toewijding van het LGW?-kernteam, dat met evenveel toewijding een daadwerkelijk grenzeloos ontdekkingsfestival optuigt. De programmering bestaat uit cultfiguren uit alle continenten, grondleggers uit alle genres en muzikale niches, en gast-curatoren die vrij spel krijgen om de meest niche acts op het podium te hijsen. Het maakt dat je als bezoeker je voelt als een heuse ontdekkingsreiziger, en dat is precies waarom het Utrechtse stadsfestival al jaren bezoekers met ontdekkingszucht uit alle hoeken en gaten van de wereld aantrekt.
Toppers: TBA, maar vorig jaar waren dat The Microphones, Arooj Aftab, OSEES en Pink Siifu
Talenten: TBA, maar dikwijls spelen de acts waar je nog nooit van hebt gehoord de show van het jaar

3voor12 Song van het Jaar festival

locatie onbekend, december
Wat: Mogen we ook ons eigen feestje pluggen? Ja toch? We sluiten traditiegetrouw het jaar af met een groot live-evenement bomvol Nederlandse helden (en wat coole internationale acts), om de beste nummers van 2022 te vieren.
Wie: TBA, vorig jaar o.a. Froukje, Goldband, Hang Youth en MEAU

Appelsap

Amsterdam, ?????
Wat: Verdrietig nieuws afgelopen december: het kernteam dat al twee decennia lang Appelsap verzorgt, verlaat het hiphopfestival. De organisatie is overgeheveld naar boekingskantoor Topbillin. Dat betekent dat Appelsap wel terug móét komen, maar of dat ook als festival is…? Appelsap, we need you!
Wie: ?????