We zitten alweer diep in de zomer. Tijd voor de traditionele zomerplaylists. Of je nou de zonnige hitte opzoekt in een resort in Turkije, gaat backpacken in Zuid-Amerika of vanuit je slaapkamer wegdroomt bij Zuid-Afrikaanse amapiano: we hebben de playlists voor hier, onderweg en je bestemming.

Nederpop

Het wemelt in de hitlijsten momenteel van de Nederlandstalige artiesten, en bij een boel van hen is het maar wat duidelijk waar ze de mosterd vandaan halen: Goldband van de 80's synthpop van Het Goede Doel, Froukje van De Jeugd Van Tegenwoordig, 12van3voor12-er NONCHELANGE van Herman van Veen. Daarom: een lijstje boordevol Nederpopkrakers van toen naar nu.

Turkish all-inclusive

Je kunt een zomer gaan kamperen in een krakkemikkig tentje, of je kunt je heil zoeken in een superresort in... Turkije? Geïnspireerd door Altin Gün's Turkse ontdekkingstochten maakten we een playlist vol oude Turkse muziek, maar dan meer disco dan psychrock.

VPRO Flowerboy

Voor alle VPRO Flowerboys, -girls en -personen: een lijst vol met alleen maar sicke tracks die je waarschijnlijk toch niet kent, deep cuts van onze favoriete supersterren en nerdy bruggetjes. Oh, je wist niet dat Ares ook voor Lijpe produceerde? Dat S10 stiekem op een Ares-track te horen is die niet 'Love = Drugs' heet? En weet je ook niet wat de verbindende factor tussen Ray Fuego, Sevdaliza en Mozes and the Firstborn is? Maar je weet toch tenminste waarom Donnie, Fatima Yamaha en De Jeugd van Tegenwoordig samen achter elkaar staan? Nee ok, dan hoef ik je niet direct uit mijn vriendenlijst te verwijderen. Wist je trouwens dat er een Flowerboy-shirt aankomt?

Slutty Summer

Tijd voor een eindeloze Hot Girl Summer. Hier alvast een playlist vol met de allerbeste vunzige deuntjes, van Kim Petras' plakkerige Slutpop EP tot Charli XCX' Tiësto-techhouse-anthem en Shygirl's Big Dick Energy. Let's get it, queens!

Italo pt. 7

Ondertussen vaste prik bij de vakantieplaylists. Er is online een bodemloze put aan oude italo te ontdekken, maar er is ook genoeg neo-italo te ontdekken met iets meer punchiness en drive. We zetten ze door elkaar in één lijstje, ideaal voor een lange rit over de snelweg.

1.5 cm playlist

Na twee jaar huidhonger mogen we deze zomer weer volop tegen elkaar aankruipen. In een tentje, op de bank, waar dan ook, zet deze playlist op vol zwoele r&b, sexy reggaeton en een verrassend zwijmelig Harry Styles-hitje en lekker kroelen maar. Dichterbij dan 1.5 cm mag ook.

Backpacken in Zuid-Amerika

Twee maanden backpacken door Zuid-Amerika? Lonely Planet in de hand, rugzak op je rug, spiksplinternieuwe, dure camera mee en let's go. Een korte lijst met warme reggaetonhits en zomerse, lome tunes van Buscabulla en Lido Pimienta, allemaal van artiesten met hun roots in Zuid-Amerika.

Amapiano instap-playlist

Sinds een geweldig feest in Paradiso tijdens ADE21 beleeft het Zuid-Afrikaanse dancegenre amapiano een gigantische opleving in Nederland. Van Best Kept Secret tot Amsterdam Open Air, van WOO HAH! tot Lowlands: allemaal gaan ze voor de bijl voor de zwoele, percussieve dancemuziek. Tracks duren zeker 6 a 7 minuten met lange intro’s om in te mixen, meestal net iets onder de 120BPM, en hoewel vrijwel elke track ook vocalen bevat, herbergen ze ook altijd flinke instrumentale stukken, percussieve breaks met jazzy akkoorden en af en toe natuurlijk een pianosolo. Duik er eens diep in met deze instap-playlist, samengesteld met hulp van dj/organisator Waxfiend.

Opwarmen voor Lowlands

Eigenlijk is de vakantie een grote voorbereiding voor Biddinghuizen. Even opladen en tannen aan de Spaanse Costa, alvast bijeten omdat je dat op Lowlands vast weer gaat vergeten. En met deze playlist op je koptelefoon en het blokkenschema in de hand, de ideale festivalroute bepalen. 

Opwarmen voor Dekmantel

Geen festival klinkt als Dekmantel. Waar anders zou Palms Trax als opener staan, wordt een heel podium gewijdt aan het Britse bass-continuüm en kun je dansvloertracks horen uit alle hoeken van de wereld, van Keniaanse industriële hiphop tot Zuid-Afrikaanse gqom? De playlist duikt er alvast diep in.