Wat de komende maanden voor ons in petto hebben? Nou, een blik op de agenda suggereert: een héle hoop mooie, coole en opzienbarende albums en EP's. Dit zijn de releases waar wij nu het meest naar uitkijken.

Lena Hessels - If Not Now

11 februari

Al in 2020(!) stond Lena Hessels in de 12van3voor12. Toen al met een robuuste indierock-EP onder d’r riem, en coole samenwerkingen op die The Industry-plaat, de supergroep rond Willem Smit. Om vervolgens… precies niks uit te brengen, bijna twee jaar lang. Afgelopen november kwam ze dan éindelijk met een nieuw liedje, een prikkelende fluisterpopsong vol strijkers in het hoekje van Billie Eilish. Begin februari volgt een EP met vijf nummers.

Sevdaliza - Raving Dahlia

25 februari

Natuurlijk, er blijft altijd iets ongrijpbaars aan de abstracte popcomposities van de Nederlands-Iraanse Sevdaliza. Toch kun je wel degelijk stellen dat ze haar sound over de jaren heen heeft opengebroken. Op haar laatste album Shabrang stonden een paar van haar meest toegankelijke popliedjes tot dan toe, en ‘High Alone’, het The xx-achtige popliedje dat haar nieuwe EP Raving Dahlia aankondigde, stemt nieuwsgierig naar haar nieuwe materiaal.

Shishani - Miss Catharsis

25 februari

Dacht jij dat Shishani een beetje vanuit het niets kwam? Nee joh, ooit stortte ze zich voornamelijk op het muzikale erfgoed van Namibië (en daarmee tourde ze internationaal de jazzpodia langs). Nu heeft haar muziek een meer hedendaagse inslag: ze speelt dromerige, soulvolle indierock met af en toe een krachtige uithaal.

Gino-Cochise - LBM III

februari

Deze multi-instrumentalist was de meest opzienbarende verschijning op Noorderslag 2021. Hij is ‘geboren uit een kokosnoot’, maar wat het meeste opviel was die muziek vol schots-en-scheve ritmes en die wonderlijke, afgeknepen stem: het ongrijpbare midden tussen black midi en, eh… Brainfeeder? In februari komt hij met een debuutalbum, en zijn ontzettend benieuwd.

4B2M

11 maart

Het monsterverbond van de broertjes Hueting (De Staat/Jo Goes Hunting) en Hieltjes (St Tropez/Go Back To The Zoo) is zo’n logische, dat je je haast afvraagt waarom ze het niet eerder gedaan hebben. 4B2M dus, een band waarin de vier veteranen al hun muzikale hersenkronkels en muzikantenmuziek-ambities in kwijt kunnen.

Jameszoo - Blind

11 maart

Is het een gewelddadige worstel-match? Is het een storm op open zee, waarbij metershoge golven tegen elkaar opbotsen? ‘Bugatti (étude)’ is misschien wel het meest overdadige nummer dat de Bossche producer/componist ooit maakte, waar saxofoon, drums en piano virtuoos over elkaar heen buitelen. Die piano? Die wordt bespeeld door een razendsnelle robotarm. Echt waar. Een duizelingwekkende voorbode van zijn tweede album op het toonaangevende beats-label Brainfeeder uit Los Angeles. 

Lucky Fonz III - Hemellichamen

11 maart

‘Kwantumwetenschapper’ is een van de allermooiste liedjes die Lucky Fonz III ooit schreef. Vindt hijzelf, vinden wij ook. ‘Ik gooi gewoon geluiden als een wilde in het rond en soms moet iemand huilen, en ik denk dus dat het komt omdat de golven van geluid van hetzelfde ritme zijn als de golven in je lichaam die breken op de pijn.’ Zo treffend wist iemand zelden te vangen wat muziek met een mens kan doen. Het belooft veel goeds voor het achtste (!) album van de troubadour.

Merol - Troostprijs

15 april

Toen Merol in 2019 de Song van het Jaar won met ‘Hou Je Bek En Bef Me’ hielden sommigen haar nog voor een novelty fenomeen dat wel weer zou verdwijnen. Maar inmiddels weten we beter: deze charmante provocateur draait rollen om, laat het achterste van haar tong zien en komt keer met frisse popsongs. En nou ja, het wordt hoog tijd dat er eens een echt album uit komt rollen.

Moss - HX

29 april

Sinds de viering van tien jaar Never Be Scared/Don’t Be A Hero is indieband Moss ineens een zeskoppige band. Gitarist Bob Gibson, die de band na die plaat verliet, bleef plakken en schreef mee aan nieuwe liedjes. Volgens frontman Marien Dorleijn was het door de plotselinge overdaad aan ideeën even zoeken, maar uiteindelijk viel alles op zijn plaats en is album nummer zes een feit.

Bob Uit Zuid - Bob Uit Zuid

13 mei

Die zagen we niet aankomen: zanger Tim Knol neemt ineens een rapper onder zijn hoede. Zijn naam: Bob Uit Zuid, een Amsterdammer die het allemaal net effe anders doet. Zo rapt hij over karpervissen en staat hij op het podium als een rocker. Wij zijn benieuwd wat we mogen verwachten van zijn debuutalbum, dat in mei uitkomt bij Excelsior Recordings.

Camillo - Vloeibaar Glas EP

mei

Onze oren begonnen te klapperen toen Elias Mazian het liedje ‘Tijd’ draaide in zijn wekelijkse radioshow. Wat een geweldig stijlvol Nederpopliedje! Wat een kraakheldere elektronische productie! Maar wie is deze guy? Camillo? Wie?! Nóóit van gehoord. Nou, deze guy brengt in mei zijn debuut-EP uit, en we kunnen niet wachten. 

Froukje - ?

voorjaar

Luxe-probleem: ergens komende maand moet het Songfestival-liedje van S10 verschijnen, maar we weten van haar Noorderslagoptreden dat Froukje ook een geweldig liedje met S10 op de plank heeft liggen, een soort koninginnenduet. Dat moet op een EP komen die nog geen release-datum heeft, maar Froukje verklapte al dat ze thuis lekker naar de testpersing zit te luisteren. We durven onze hand ervoor in het vuur te steken dat Donker En Licht dus dit jaar een opvolger krijgt.

Februari

4 februari
Sophie van Hasselt - Eat My Brain

11 februari
GOSTO
Eelke - Tomorrow Same Time

18 februari
Tinlicker

21 februari
Lo/Now - Homies

25 februari
Lion's Den - In Tune
Ruben Hein - Oceans
CUT_ - Egolove

Maart

4 maart
Klangstof - Ocean View
Komodo - Barbarians
Intercept - 2021 VA
SOON - SOON (Subroutine)
YĪN YĪN - The Age Of Aquarius

11 maart
AISHA. - Cycle EP
BRUUT! - Zest

16 maart
Joya Mooi - Remixpack

25 maart
Maida Rose
Wodan Boys - Wodan Boys II
Afterpartees - Family Names
Interstellar Funk - Into The Echo

maart 
Nelcon - Had Iedereen Geld Was Iedereen Matta 
Kalaallit Nunaat - Texoprint EP

April

1 april
Coloray - Future Static (Remixes) 
De Toegift - En ik kon alles zien EP

8 april
Kita Menari -   Somewhere At The Deep End I Will Rest My Head
VanWyck - The Epic Tale of the Stranded Man
V/A - Crash! Bang! Wallop!
Kwartet Niek Hilkmann - Een Grappig Verhaal / Leuk Dat Je Er Was
Ruben Annink - 13

15 april
Moon Moon Moon - Silly Symphonies 

22 april
Broken Brass - BROKE
Steve French - Dogs
The Kik Hertaalt Eurovisie
My Baby - sake sake sake

23 april
Judy Blank - Saddies EP

29 april
Beachdog - Beachdog

april 
Soichi Terada en Masalo - Diving Minds / Double Spire (clubmixes)

Mei

27 mei
Loupe - Far Escapes
TT. Elzinga - Parlour Girls
Elephant - Big Thing

mei
Philou Louzolo - African Gold
GGGOLDDD - This Shame Should Not Be Mine

Juni

3 juni
The Vices - Strange Again EP 

26 juni
Melle Jutte - EP

Voorjaar (datum onbekend)

Intercept - V/A
Ramses3009 - EP
Donna Blue - album
Ineffekt - EP
Geier Aus Stahl - Strapazen und Genesung (Knekelhuis)
French II - 6 tracker
Axefield - EP
Tsepo - EP
Ozzy - EP
Parrish Smith - album
Froukje - EP