Een ijzersterke tweede festivaldag met een headliner die een eeuwigheid niet in Nederland is geweest en een subheadliner die aan het warmdraaien is voor het echte werk. Dit zijn onze hoogtepunten van de tweede dag, met Fontaines D.C. en Kikagaku Moyo als favorieten.

Wie vijf minuten voor de show goed kijkt, ziet de vier van Big Thief een grouphug doen in de coulissen. Niet 10 seconden, niet 30, maar echt minutenlang een innige knuffel waarbij ze hun schedels bijna tegen elkaar aan laten rusten en de armen in elkaar vervlochten blijven. Wat zouden ze zeggen? Zouden ze gewoon de set doorspreken? ‘Vergeet je niet je G-snaar te stemmen, ouwe Buckie?’ Nee, hoe cheesy dat ook klinkt: ze zien er eerder uit als vier soulmates die voor elkaar door het vuur zouden gaan.

>>> lees verder

Porridge Radio is puur, rauw en komt vooral heel hard binnen. Margolin maakt nauwelijks contact met haar publiek en met dichtgeknepen ogen kronkelt ze over het podium. De mantra-achtige teksten nestelen zich hardnekkig in je hersenpan en zijn doordrenkt met emotie. Het is van die melancholische indierock met een zwart randje. 

>>> lees verder

Zit-ie nou aan de heroïne? Of is-ie ons gewoon onwijs aan het fucken? Julian Casablancas 'rijdt op de draak', zegt-ie, zwalkt over het podium als een ongeleid projectiel, en de rest van de band ziet er al net zo vercrackt uit. Maar verdomme, wat spelen ze strak, en wat zijn die nummers toch goed. Iedereen hier is even net zo oud als de eerste keer dat ze The Strokes ontdekten

>>> lees verder

De band beheerst de kunst van het gaspedaal loslaten als geen ander. Met spaarzame drums en goed geplaatste percussie kun je niet veel anders dan helemaal opgaan in de rust. Ben je net op de bodem aanbeland, dan zullen deze Japanners je op het juiste moment weer naar de oppervlakte halen. 

>>> lees verder

Fontaines D.C. klinkt als een diepe existentiële crisis, maar wow, alles klopt aan die band. De afstandelijk coole rock 'n roll look van de band, die met uitgestreken gezicht staat te spelen. De enigmatische frontman Chatten, die hondsdol met zijn tong uit de mond driftig over het podium stampt. En de songs natuurlijk. Fontaines D.C. is één album vol rammers verwijderd van headliner-status, mark my words.

 >>> lees verder

Voor meer Best Kept Secret 2022 check je ons uitgebreide dossier en kijk je hier BKS22-video's.