1 juno, we mogen weer, een soort van. Niets is nog hetzelfde, maar clubs en poppodia moeten wel manieren vinden om het zware weer het hoofd te bieden. Na een drive-in springt het immer creatieve Thuishaven op de volgende business venture: een zonovergoten circusterras. En dat staat ze goed.

Het had ook zomaar een uithoekje van de Efteling kunnen zijn, met die vrolijke houten huisjes en die sprookjesaankleding. Een gigantisch vogeltuinhuis in het midden, een koddig prieeltje met een massieve discobal die grappig afsteekt tegen die felgekleurde circustent. En tussen de kleurrijke tafels waar mensen een burgertje klappen of een pizza wegwerken, zie je, daar sluipt een koppel verkleed als woestijnbewoners plechtig rond om deelnemers te ritselen voor een geheimzinnige theeceremonie.

Dit is nu Thuishaven, een pop-upfestival vlakbij Amsterdam Sloterdijk. Doorgaans kun je er honderd dagen per jaar terecht. Raven in de zandbak van een gigantische circustent, inclusief bijbehorende circusartiesten. Steltenlopers in uitbundige uitdossingen, fluorescerende hoepelaars, kwallenmeisjes die hun lichtgevende weekdieren door het publiek heen laten deinen, je kan het nog zo gek niet bedenken of het hobbelt tussen al die dansende technovlinders door. Het sfeertje is er lekker gek met een likje glitter, maar als je daar wel van houdt dan kun je je brein hier een dagje laten knetteren van de gekkigheid.

Nu niet, want raven in een anderhalvemetermaatschappij voelt toch een beetje alsof je te vroeg op een lauwwarm huisfeestje bent komen aankakken. Dat weet Thuishaven heus ook wel, en dus hebben ze hun gekke circusterrein achter Sloterdijk maar omgetoverd in een fabelachtig openluchtterras. 1 juni kun je er reserveren voor een tijdsslot, en vervolgens kun je er met een flinke groep mensen in de buitenlucht een burgertje of pizza weg smikkelen. Ondertussen lopen spectaculaire vlindermeisjes op stelten langs de tafeltje, en huppelt een kwallenmeisje met haar paraplutje op het terrein. Oké, een festival is het niet, maar dit is wel de meest gezellige festivalfoodcourts waar je ooit voet hebt gezet. Circusacts, kom maar door.

Er is ook een line-up van dj’s, zoals Awanto3 en Michel de Hey, die een dakterrassetje draait met onopvallende house en techno en hits van Dolly Parton en Talking Heads. En raven is dan misschien niet de bedoeling, maar de knaldrang, aangemaakt met een scheutje alcohol, proef je in de lucht. Alhoewel, sommige mensen willen het wel écht proberen. Tijdens een vlaagje afrohouse kan een baldadig groepje studenten het écht niet laten om even op de tafel te springen, zo vol zitten ze van de knaldrang. Het terrasseizoen is in ieder geval geopend. Lekker tafelen, dan maar?