Geen uitpuilende zaal, geen dampende moshpits en geen overvolle garderobe: het afgelopen jaar zag er heel anders uit voor Paradiso. Huisfotograaf Tess Janssen legde de Nederlandse poptempel vast in corona-tijden.

Normaliter is het nogal een… nou ja… intense ervaring om als livefotograaf aan het werk te zijn in Paradiso. Er is geen fotopit, dus je staat tussen het gewone publiek voor je money shots te vechten. Bij een uitverkochte show moet je al twee uur voor showtime tegen het podium gaan staan plakken om jezelf te verzekeren voor een plekje. Je wil niemand in de weg staan, maar tegelijkertijd moet je in die kolkende mensenmassa wel je werk kunnen doen.

Hoe anders was afgelopen jaar, weet Tess Janssen. Als huisfotograaf van de poptempel bleef ze ook beelden schieten terwijl er nog maar 100, 30 en later zelfs nul man publiek welkom was. Ze wilde de geschiedenis vastleggen terwijl die zich voor haar ogen ontvouwde. Want hoe zouden we over vijftig jaar op de foto’s terugkijken? Dan kunnen we ons er waarschijnlijk niks meer bij voorstellen: Neerlands grootste poptempel bleef maandenlang ijzingwekkend leeg.

Of nou ja, leeg? Kijk dan hoe hard de crew blijft knokken om maar veilig open te kunnen gaan en de muziekliefhebber een uitje te gunnen. Kijk dan hoe ongemakkelijk leeg de zaal eruit ziet met rijtjes stoeltjes en overal anderhalve meter afstand. De eerste keer dat ze er kwam in lockdowntijd heeft Janssen wel een traantje weggepinkt, ja. Paradiso zag eruit alsof de ziel eruit was gestolen.

En tegelijkertijd was er nog zoveel moois te beleven. Punk Pizza nam de tent over, rapper Donnie zette ‘m op zijn kop, Claw Boys Claw gaf er nog nooit een show voor zo weinig man. En de crew bleef, ondanks de ene na de andere tegenslag, liefdevol shows organiseren. En Janssen bleef foto’s maken. Nu eens niet in de kolkende mensenmassa tegen het podium aan geplakt, maar op een veilige anderhalve meter afstand.

Lees hier meer over de serie Tonight At Paradiso van Tess Janssen en bekijk daar de hele serie.

6 september, 2020. Bezoekers staan in de rij voor een zondagochtendshow van Michelle David & the Gospel Sessions

28 augustus, 2020. Een beveiliger van Paradiso wacht achter een plastic scherm op de bezoekers van een Claw Boys Claw-concert

25 augustus, 2020. Bezoekers moeten voor binnenkomst hun contactgegevens achterlaten op een formulier

6 september, 2020. Het publiek van Michelle David & the Gospel Sessions wachten in speciaal aangegeven vakken die 1,5 meter afstand waarborgen.

6 september, 2020. Bezoekers moeten hun handen desinfecteren bij binnenkomst

6 september, 2020. Bij de receptie moeten ook bands en andere bezoekers hun handen desinfecteren en contactinformatie achterlaten

11 september, 2020. Bij binnenkomst voor een show van Donnie leggen beveiligers de coronaregels uit. Een paar van de regels: dansen is verboden, je moet blijven zitten (hoewel je wel naar de wc mag en een drankje kunt halen).

25 augustus, 2020. Een medewerker reinigt een deur in de backstage. De crew van Paradiso maakt elke dag meermaals alle oppervlakken, deurklinken en trapleuningen schoon.

28 augustus, 2020. Op de vloer van Paradiso zijn stickers aangebracht.

25 augustus, 2020. De normale backstage-ruimtes zijn te klein om anderhalve meter afstand te waarborgen. Daarom zit de band Classic Water nu in de nieuwe backstageruimte: de kelder van Paradiso.

25 augustus, 2020. Bezoekers zitten klaar voor het jaarlijkse evenement Cafe Paradiso: 15 Jaar at Paradiso, waarbij meerdere bands een halfuur spelen

6 september, 2020. Claw Boys Claw speelt een uitverkochte show in Paradiso. Voor corona pasten er 1500 man in de grote zaal, nu mochten er slechts 260 kaarten worden verkocht.

28 augustus, 2020. Fotograaf Willem Schalekamp fotografeert Claw Boys Claw vanaf de Front of House. Fotografen mogen niet meer voor het podium gaan staan, omdat ze dan geen anderhalve meter afstand kunnen houden tot het publiek.

11 september, 2020. Donnie vraagt of de lichtjes in de lucht mogen tijdens zijn uitverkochte show. Op 25 januari speelde hij ook in de grote zaal, toen nog voor 1500 man publiek.

25 augustus, 2020. De voorraadkast van Paradiso staat vol met desinfecterende spray.

11 september, 2020. Alle stoelen worden schoongemaakt tussen twee shows van Donnie door.

28 augustus, 2020. Alle stoelen worden weer schoongemaakt aan het eind van de avond. Paradiso ruikt tegenwoordig niet meer naar verschraald bier, maar naar de penetrante lucht van schoonmaakmiddelen.

30 augustus, 2020. Popupmark Parafanalia, waar allerlei tweedehands spullen worden verkocht.

30 augustus, 2020. Vrijwilligers van Paradiso verkopen drankjes. De opbrengsten worden gedoneerd aan de noodlijdende popzaal.

8 september, 2020. De looproute naar het toilet. De meeste wegen zijn eenrichtingsverkeer.

1 september, 2020. Punk Pizza neemt Paradiso over en tovert de concertzaal vier dagen lang om tot een restaurant waar dj's en bands optreden.

1 september, 2020. De crew gaat verkleed als pizzabezorgers om het eten te serveren.

6 september, 2020. Het programmateam vergadert in de kleine bovenzaal van Paradiso. De ene week zien ze elkaar in het echt, de andere week doen ze een videocall.

28 september, 2020. De grote zaal, gezien vanaf het balkon.

13 oktober, 2020. Bij de receptie wordt gespannen naar de persconferentie gekeken: mag Paradiso open blijven? Er wordt een gedeeltelijke lockdown aangekondigd, waardoor er weer maximaal 30 man is toegestaan in de poptempel. Daardoor moest Paradiso de deur weer sluiten.

13 oktober, 2020. Alle medewerkers moeten voortaan mondkapjes dragen. Ze hebben speciale Paradiso-mondkapjes gekregen.

13 oktober, 2020. Ook bezoekers moeten voortaan mondkapjes dragen terwijl ze zich verplaatsen. Die mogen af zodra ze zitten.

14 oktober, 2020. Paradiso moet de deuren weer sluiten tot zeker 11 november wegens de gedeeltelijke lockdown. Het is nog onduidelijk of de zaal daarna weer open mag.

10 november, 2020. Paradiso is nog altijd gesloten.

10 november, 2020. Het balkon van Paradiso is uitgestorven.

10 november, 2020. Terwijl Paradiso gesloten is, wordt onderhoud gepleegd.

10 november, 2020. Ook het kantoor van Paradiso is grotendeels verlaten.

10 november, 2020.

10 november, 2020.

10 november, 2020.

10 november, 2020. Schoonmaker Koen Schaper neemt op het verlaten podium afscheid van Paradiso. Het is zijn allerlaatste dag in dienst, zijn contract is niet verlengd. Wegens de coronacrisis moest het poppodium reorganiseren, 60 banen werden geschrapt.