Het is weer tijd voor het leukste moment van de thuisschool: muziekles. Waar je gisteren nog achterover kon hangen en videoclips kon kijken, is het vandaag tijd om de mouwen op te stropen en eindelijk eens écht een instrument te leren bespelen. Dit zijn de leukste en beste gratis muziekleraren van Youtube, per instrument!

We moeten elkaar een beetje helpen, toch? Heel Nederland probeert nu te multitasken tussen thuiswerk en thuisscholing. Want wat te doen met de kinderen die thuis op de bank zitten maar niet naar buiten mogen? Natuurlijk zijn er online pakketten vanuit de scholen, maar laten wij dan ook een leuk extra vak aandragen: popmuziek. Want wat is er leuker dan een uurtje YouTuben en toch wat opsteken. Onze bescheiden bijdrage aan de coronacrisis voor kids en ouders, met de komende dagen o.a. een introductie tot Nirvana en de geschiedenis van de dance. Gisteren was er al een les 'videoclips'.

Gitaar

De absolute Goat, MVP en koning van de Youtube gitaar-tutorials is Marty Schwartz van Marty MusicVoor zijn bijna 2 miljoen abonnees uploadt Marty elke dag een nieuwe video met een cover om te leren of een les om te volgen. Van Lil Nas X op gitaar tot advies over welke Les Paul je moet kopen, Marty got you covered. Ben je na Marty klaar voor wat meer theorie? Dan is de meest succesvolle Youtube-leraar uit Nederland Paul Davids een goede. Met een comfortabele Nederlandse klank in zijn Engelse video’s leert hij je in no-time tien extreme tasty licks die je moet kunnen spelen. En ja, ook voor de indieheads onder ons wordt gezorgd: SlackerVK’s account staat namelijk vol overzichtelijke covers met tabs van o.a. Parquet Courts, Omni en Sonic Youth. 
 

Drums

Wil je leren drummen en heb je het geluk dat je buren doof zijn? Dan is er eigenlijk maar één optie: Drumeo. Op dit kanaal is echt alles te vinden. Van de allersimpelste drumles naar sticktricks om indruk te maken op je vrienden tot een cover van Disturbed door de enige echte drum-oma Taylor Dorothea. Geen drummer die nog nooit een les via Drumeo heeft gekeken. Oh en pa: mocht je kind de smaak te pakken krijgen, maar vervolgens alleen Clean Bandit en Bruno Mars covers willen spelen? Wees niet bang. Zo begon Morgan Simpson, de drummer van Black Midi, ook.   

Piano

Waar veel kanalen op Youtube slechts animaties zijn van de pianotoetsen die je zou moeten spelen, is Pianote de beste keuze voor lessen van een echt persoon. Juf Lisa is superduidelijk, de video’s zitten mooi in elkaar en wat is die cover van Billie Eillish aan het einde van de les goed! Een vreemdere, maar ook leukere, keuze is Andrew FurmanczykKijk de introductie van zijn 24 miljoen (!) keer bekeken video How to play piano: The basics, Piano Lesson #1 maar eens. Een veel charismatischer, gekkere en toch supergoede leraar vind je nergens anders. 

Zang

Leren zingen via Youtube, da's toch wat anders. Bij een instrument kan je de persoon op je scherm nadoen en de kans is groot dat het ongeveer hetzelfde klinkt. Zo werkt dat natuurlijk niet bij zingen. Dat komt uit jezelf en alleen een leraar die je goed snapt kan dit uit je halen. Gelukkig is daar Ken Tamplinde vreemde zangcoach die de jaren ’80 hardrocker uit je trekt. Voor je het weet is je shampoo op. Al is voor kinderen het aloude Kinderen Voor Kinderen natuurlijk veel leuker. Daar staat zangleraar Michiel klaar voor wat zanglessen met de meest recente Kinderen Voor Kinderen hits. Yeah!

 

Bas

Er blijven altijd mensen die vier snaren verkiezen boven zes en gaan bassen. Voor deze mensen is er Scott’s Bass Lessons. Met zijn handschoentje om zijn linkerhand tegen de blaren leert Scott je de basics van het bassen, de dingen die je fout doet bij het slappen en laat hij horen hoe sick de bas van Kylie Minoque’s Spinning Around eigenlijk is. Ook een goede is Cover Solutions. Een kanaal vol overzichtelijke play-alongs mét tabs voor voornamelijk basgitaar. Dan kun jij eindelijk die baspartij van Africa leren die je sinds Stranger Things niet uit je hoofd krijgt, terwijl pa of ma met koptelefoon op die verrassend weirde partij van Paranoid Android maar eens onder de loep neemt. 

Synths

Om te beginnen met synthesizers is het kanaal van de Amerikaanse muzikanten marktplaats Reverb een goede start. Hun serie Intro To Synthesis behandelt op een overzichtelijke en mooie manier de verscheidenheid aan synthesizers en alles wat er in zo’n apparaat te vinden is. Van Oscilatoren tot Filters tot Modulaties (wat?!): het is allemaal duidelijk na zes korte afleveringen. Op Reverb staan daarnaast nog heel veel meer tutorials, interviews en lessen die je een lange tijd zoet houden. Genoeg gekeken en klaar om te experimenteren? Sla je dan door het Duitse accent van Hainbach heen. Zo maak je binnen no-time van je cassetterecorder een tape-echo of een soundtrack voor theater met een modulaire synthesizer.

DJ 

Allemaal leuk en aardig, maar je wil natuurlijk helemaal geen ouderwets instrument bespelen. Nee, je wordt DJ! Gelukkig is ook dat te leren op Youtube. Op het kanaal van Crossfader kun je terecht voor een serie Beginner DJ Lessonsom vervolgens alle geheimen binnen en buiten de mengtafel te leren kennen op de rest van hun kanaal. Ben je meer old school en wil je leren scratchen? Ga dan naar het succesvolle kanaal van de Nederlandse DJ TLM en volg zijn scratchcursus.

Voor dit artikel ontvingen wij o.a. tips van Music Maker, Slagwerkkrant, Gitarist en Bassist.