Aan het eind van de derde dag Eurosonic is het gevecht om de eerste vijf plaatsen in volle gang. Onze eigen Naaz piekte vroeg op de avond, Squid maakte de favorietenrol waar en The Homesick kreeg ook vandaag weer vleugels. En dan hadden we nog Bendik Giske

Eurosonic 2020

Eurosonic Noorderslag is het jaarlijkse showcasefestival in Groningen, waar de muziekindustrie vanuit heel Europa zich verzamelt om nieuw talent te spotten én ook al vast te leggen. Speelt een band zich in de kijker? Dan is de kans groot dat-ie in de zomer op alle festivals speelt. 

Eurosonic vindt 15 t/m 17 januari plaats in de hele binnenstad van Groningen, met bands uit heel Europa. Op Noorderslag – 18 januari in de Oosterpoort – spelen louter Nederlandse bands. 

3voor12 doet uitgebreid verslag van het festival met recensies, livesessies en uitzendingen op 3FM (elke avond van 19.00 tot 00.00, luister mee).

Dit heeft toch niets met techno te maken?! Maar op het podium vallen die puzzelstukjes direct in elkaar. Bendik staat in hoge hakken op het podium, met daarboven een rok en een strak shirtje. En hij beweegt alsof hij in trance raakt, laat ondertussen zijn sax gillen en maakt van zijn composities welhaast een fysieke ervaring zoals de beste clubnachten dat ook zijn. 

Voor fans van: Colin Stetson.

Waar willen we dit zien: hij staat 6 februari in De School, je zou dit ook best op Rewire willen zien, of op de concertavond van Dekmantel.

Luister: Adjust
 

>>> lees meer

Naaz is in haar element, verleidelijker dan ooit, en haar band geeft haar net dat ruwe randje dat nog ontbrak. En inmiddels heeft ze zoveel ervaring dat wat in dat hoofd zat in dat slaapkamertje, er nu ook uit komt in een perfect geregisseerde show. Naaz, we zijn trots op je. 

Voor fans van: verleidelijke pop met Instagram-fähige poses

Waar hopen we dit te zien: de tent van Pinkpop, ze is er nu klaar voor.

Luister: Words

>>> lees meer

Vandaag veel noiserock en hoekige post-punk. Zorgeloos bouwen ze op naar een hoogtepunt, breken dat af en zetten je vervolgens weer op het verkeerde been. Links is rechs, en boven is beneden: The Homesick doet vergeten waar je bent. Niks is wat het lijkt. Nu al heimwee naar dit optreden.  

Voor fans van: Steve French, Mozes and The First Born en Canshaker Pi

Waar gaan we dit zien: Grasnapolsky of op Best Kept Secret

Luister: Male Bonding

>>>lees verder

 

Net als je lekker gaat op de Parquet Courts-achtige groove, leggen ze het liedje ineens een halve minuut lam voor een minimalistisch intermezzo. Ineens voelt Squid als een experimentele jazz-band met een blazerssectie. Een moment eerder regeert de koebel en zijn ze het Engelse antwoord op LCD Soundsystem, maar Squid in te delen als dansbare gitaarband zou ook niet correct zijn. Zeker in de eerste helft van de set vergeten ze wel eens to the point te komen, voelen de instrumentwissels wel eens overdone, maar Squid speelt zijn rol als grensverlegger met verve en wint de originaliteitsprijs.

Voor fans van: Parquet Courts, black midi, Fountains DC, LCD Soundsystem

Waar willen we dit zien: Elk zichzelf respecterende alternatieve festival wil Squid ongetwijfeld vastleggen als het spannendste nieuwe speeltje van het jaar.

Luister: Houseplants

>>> lees meer

Gek is het dus niet dat haar show eerder de dynamiek van een hyper-samengeperste clubnacht heeft en toewerkt naar een euforisch hoogtepunt waarbij je beseft dat ‘Seeking Thrills’ toch wel minstens een handjevol gouden popsongs herbergt. Daarin zou je haar kunnen vergelijken met Robyn, maar de drum set-up (Georgia staat zo ongeveer in haar drumstel) is wel echt een onderscheidende factor, wat vooral naar voren komt in een gewaagde cover van Kate Bush’ ‘Running Up The Hill’, nu verwerkt als gouden dansvloerpop. Probeer dan nog maar eens stil te staan.

Voor fans van: Robyn, dancepop, house die over house gaat en je vrienden in de armen vliegen op de dansvloer

Waar willen we dit zien: Een laat slot op een festival als Down The Rabbit Hole 

Luister: Never Let You Go

>>>lees verder