Van lieflijke fluisterfolk tot gillende gitaarnoise: de aanwas van Eurosonic dit jaar is hartstikke breed te noemen. Om een beetje wegwijs te worden in het programma maakten wij alvast een lijstje van de acts waar wij ons oog op hebben laten vallen.

la loye

19:45 - Bovenzaal

In de fluisterfolkliedjes van la loye is stilte misschien wel het belangrijkste instrument. Zelfs als Lieke Heusinkveld met vijf muzikanten op het podium staan, kun je een wegwerpbekertje nog horen vallen. Voor fans van Big Thief, Julien Baker en Hand Habits, en perfect dus voor het bospodium van Into The Great Wide Open. Maar wedden dat ze zelfs het industriepubliek op Noorderslag een brok in de keel kan spelen?

WIES

20:30 - Entreehal

Wie wil dat nou niet, gewoon weer zestien zijn. Onbezorgd, of in elk geval zorgen waar je achteraf een beetje om moet lachen. Vrienden waarvan je het gevoel hebt dat ze dat je hele leven zullen blijven. En avonturen voor tien. Maar ja, soms is het te laat, zong WIES in die mega doorbraaksingle. Zit er meer in het vat voor de Nederlandstalige pop-act? Wij denken van wel.

Altin Gün

20:30 - Grote Zaal

De Turkse psychedelische band Altin Gün speelde al op alle relevante festivals van Nederland, deed het voorprogramma van Tame Impala, werd aangekondigd voor Bonnaroo en Coachella, en stak een Grammy-nominatie in zijn zak. Waarom dan alsnog in een tiplijst voor aanstormend talent? Nou, het mooie is dat er nog een wereld te winnen is voor deze band. Hun avontuur begint pas.

Benny Sings

20:30 - Kleine Zaal

 

Benny Sings, heeft die nog nooit op Noorderslag gestaan? Jawel, vast wel, in 2002 ofzo? Zo lang loopt de pluizige liedjesschrijver al mee. Doorbreken deed ie nooit echt, maar stille fans heeft ie wel. En eigenlijk verdient ie wel een nieuwe kans om als talent beschouwt te worden, want zijn vriendelijke softpop past eigenlijk het best bij de leeftijd die hij nu heeft.

GIAN

20:15 - Kelder

808 en heartbreak, zo zou je de laatste EP LABYRINTH van het duo GIAN kunnen omschrijven. Ze hullen hun trapbeats immers in een melancholisch laagje shoegazey pop, met zowel een gitarist én een DJ met drumcomputer op het podium. Maar GIAN doet niet alleen emo-hiphop: ze brengen ook nog eens een flinke dosis bangers met een wat hoger skrrt-gehalte.  

Eefje de Visser

22:00 - Grote Zaal

Op de Song van het Jaar was Eefje de Visser onze eregast. Ze gaf er een voorproefje van haar aanstaande, derde album, wederom vol poëtische liedjes met ragfijne elektronische producties. Wat we ook zagen is dat Eefje haar live performance serieus neemt, inclusief gouden backdrop en een subtiele choreografie met haar achtergrondzangeressen. Klaar voor de grote zaal.

Lo-Fi Le-Vi

22.00 - Marathonzaal

Ah, zoete kalverliefde: vanuit zijn slaapkamer maakte Levi Dronkert een stel zwijmelpopsongs voor first crushes waar anderen ook de kriebels van in de buik krijgen. Tyler, The Creator is al fan, bij de Popronde kon je niet om hem heen en Levi pakt zowel streaming- als radioplay. Gouden songs, zijn het dan ook. Goed, live rammelt het een beetje, maar dat maakt die songs op EP ook juist zo mega charmant.

Pip Blom

22.50 - Kleine Zaal

Pip Blom pakt net effe een andere route. Eigenlijk gaat het al hartstikke goed in het buitenland. Met haar rafelige indiepop heeft Pip met haar debuutalbum Boat al een positieve recensie op Pitchfork te pakken, in Engeland verkoopt ze al flink wat tickets en ook Amerika heeft ze al aangedaan. Tegelijkertijd zou je kunnen zeggen dat ze meer in buiten- dan binnenland speelt. Tijd om Nederland te veroveren, dus, te beginnen bij Noorderslag.

Lena Hessels

23:30 - Marathonzaal

Als dochter van Terrie Hessels (The Ex) zat Lena de ene keer aan tafel met meesterdrummer Han Bennink, de volgende keer met de noiserockhelden Sonic Youth en dan weer kwamen Ethiopische muzikanten als Getatchew Mekuria over de vloer. Van jongs af stond Lena Hessels zelf dus ook op het podium, en nu heeft ze de ambitie een popster te worden. Denk Billie Eilish, Kelsey Lu en FKA twigs, maar dan wat alternatiever.

Goldband

00:45 Bovenzaal

Deze stukadoors met knaldrang toverden op Lowlands de Sexyland om tot de geilste wasserette van Nederland. Het was diep in de nacht, nog na het verrassingsoptreden van The Opposites en zij kwamen de witte was buiten zetten. Ze komen uit Den Haag, maar als je daar niet vandaan komt mag je hun dansvloerkraker ‘Mijn Stad’ ook rustig toepassen op je eigen woonplaats.

The Sweet Release Of Death

01:00 - Marathonzaal

Goed, jarenlang doorjakkeren in de Rotterdamse underground, en dan opeens op Noorderslag staan: zo ging het voor The Sweet Release of Death, de meest venijnige band van het hele showcasefestival. Over de jaren heen is de shoegazey noise van de driekoppige band steeds minimaler geworden, en daarmee des te beklemmender. Dat laatste project van de band, The Blissful Joy Of Living, klinkt in ieder geval zo naargeestig als een paniekaanval. Hoe gaat dat in de Marathonzaal vallen?

Paracetamøl

01:45 - Bovenzaal

Sinds 2013 is ‘het systeemplafond eruit slopen’ een begrip op Noorderslag dat gereserveerd is voor de meest opruiende garagerockbands. De grootste opleving in dat genre is wel weer voorbij in Nederland, maar als één band het dan toch gaat flikken in Groningen? Dan waarschijnlijk Paracetamøl uit Arnhem. Ze bewezen zich al op de Popronde en spelen nu door voor de hoofdprijs.

Personal Trainer

01:45 Binnenzaal

Het begint allemaal een beetje uit de hand te lopen. Eerst was er Palio Superspeed Donkey, daarna Canshaker Pi en toen ging de aandacht naar Personal Trainer. De spil steeds: Willem Smits, verdeler en heerser van de Nederlandse indie. En net als je het allemaal denkt te begrijpen is er ook nog het megaproject The Industry. Maar laat je niet gek maken: alle ballen gaan nu op Personal Trainer.