In het jubileumjaar van Pinkpop blikken we met betrokkenen terug aan de hand van 10 bepalende momenten waarmee 50 jaar Pinkpop-geschiedenis werd geschreven. Vandaag het afsluitende deel 10: hoe Pinksteren opzij werd geschoven zodat Pinkpop gunstiger kan programmeren. Smeets: ‘Mojo wilde het al veel langer. Dat moet ik toegeven. Alleen zijn sommige principes moeilijk te buigen.'

Op 26 juni 2005 vond voor het eerst het door Mojo georganiseerde Rockin’ Park plaats. Zo’n 35.000 bezoekers zagen onder andere Queens of The Stone Age, Keane, Nine Inch Nails, Lenny Kravitz, R.E.M, Eagles of Death Metal Interpol en Jamie Cullum voorbij komen op dit eendaagse festival. Al deze namen minus Kravitz stonden een weekend later ook op Rock Werchter, dat met 70.000 bezoekers was uitverkocht. Was Rockin’ Park in een ander weekend georganiseerd, dan hadden Michael Stipe, Trent Reznor en Josh Homme geen omweg langs het Goffertpark gemaakt. Mojo-boeker Rob Trommelen: ‘We moesten iets met die acts doen. Daarom werd Rockin’ Park bijna noodgedwongen geboren. Deze acts waren niet beschikbaar voor Pinkpop.’ Rockin’ Park had bestaansrecht door de Europese beschikbaarheid van deze namen. Festivals zijn sinds jaar en dag verbonden. Lowlands en Pukkelpop bijvoorbeeld vinden niet toevallig in hetzelfde weekend plaats: er is grote overlap in de programmering. Festivals staan samen sterker en doen er goed aan om flexibel te zijn met data.

Toch is er een dorpje dat jarenlang weerstand bood tegen verandering en marktwerking. Vanwege de traditie, de naamgeving van het festival en vooral vanwege Jan Smeets die erop stond dat de Paus bepaalt wanneer Pinkpop plaatsvindt. 

Dus ook in 2005 was Pinkpop traditioneel tijdens Pinksteren, dat vroeg viel. Half mei waren weinig headliners op tour. Landgraaf moest het doen met The Chemical Brothers, The Prodigy en Faithless als headliners en daarachter namen als Kane, Within Temptation, Bloc Party, Kaiser Chiefs en Beef. Het was sprokkelen in een verdord bos. Er kwamen slechts 20.000 bezoekers op af. Hoofdboeker Pinkpop Rob Trommelen van Mojo stond er na dat jaar op dat Pinkpop in budget omhoog ging. En dat Pinksteren, of in ieder geval de maand mei, zou worden losgekoppeld van het festival.

Jan Smeets houdt lang vast aan Pinksteren

'Jan zei: kunnen we het jubileum dan wel met Pinksteren doen? Daar zijn we in meegegaan.'

Hett debacle van 2005 zag de boeker al aankomen. Smeets wil eigenlijk niet van het heilige weekend afwijken, maar 40.000 afwezige fans can’t be wrong. Jan Smeets: ‘Mojo wilde het al veel langer. Dat moet ik toegeven. Alleen zijn sommige principes moeilijk te buigen. Maar vasthouden, wat heb je er uiteindelijk aan. Dus ik schikte me maar.’ De twee jaar erop vond Pinkpop nog plaats in het Pinksterweekend, maar in 2008 was het zover: er werd niet voor 10 t/m 12 mei gekozen – wéér zo’n vroege Pinksteren – maar drie weken later kon het publiek genieten van grote namen als Metallica, Queens of the Stone Age, Foo Fighters en Rage Against The Machine. Het festival was in dat jaar uitverkocht.

Dit 50e jubileumjaar vindt wel in het traditionele weekend plaats. Trommelen: ‘Pinkpop zit nu altijd in het derde weekend van juni. Maar dit jaar valt Pinksteren in het tweede weekend. Jan zei: kunnen we het jubileum dan wel met Pinksteren doen? Daar zijn we in meegegaan. Op basis van sentimenten, ja. Als hij er niet mee was gekomen, hadden we het ook dit jubileumjaar in het derde weekend van juni gedaan.’ 

Toegegeven, Jan Smeets had wat andere namen in gedachten voor dit jubileumjaar. Smeets: ‘Ik wilde via de contacten van Leon Ramakers Neil Young krijgen. Maar dat is niet gelukt.’ Leon Ramakers (MOJO): ‘Sorry, maar dat is echt een idee-fixe van Jan. Neil Young krijgt de ZiggoDome nog niet vol. Het is geen stadion-act. En daarom voor ons geen headliner. Maar Neil Young wil alleen naar een festival komen als headliner. Daarom werkte het niet voor ons. En houdt het ook op.’ Het steekt Smeets dat Eddie Vedder tijdens Pinkpop solo in Afas Live staat en Metallica de avond na Tweede Pinksterdag in de Arena. Jan Smeets: ‘Ik hoopte ook op The Police of Sting. Die laatste staat nu wel op Bospop. Dan heb ik zoiets van: je moet even nadenken.’ Ramakers: ‘Voor Jan is er maar één festival, dat is Pinkpop. Maar wij zijn ook boekers van andere festivals. Wij kwamen destijds ook zelf met Lowlands. Wat hij daarvan vond, well you can guess.’ 

Begin dit jaar maakt Smeets bekend dat Pinkpop de komende tien jaar niet tijdens Pinksteren zal plaatsvinden. De Heilige Geest is z’n roze hoedje definitief kwijt.

Muse op Pinkpop

Metallica - Main Stage - Pinkpop 2014

In dit dossier wordt de historie van Pinkpop besproken aan de hand van tien bepalende momenten. Dit is het eerste deel. Op NPO 2 Extra tellen we in vijftig afleveringen af naar de vijftigste editie van Pinkpop, in deze nieuw gemonteerde archiefreeks van NTR/BNNVARA/VPRO (met medewerking van KRO). Veel van die uitzendingen mogen we ook online delen. 

Check ook de shows van o.a. Red Hot Chili PeppersUrban Dance Squad en Faithless. De 50ste jubileum-edite van Pinkpop vindt plaats van 8 t/m 10 juni 2019 met o.a. Fleetwood Mac, Mumford & Sons en The Cure.