Altin Gün ken je als de Nederlands-Turkse psychedelische folkrockgroep die Anatolische classics in een dansklaar jasje steekt. Met het tweede album onder de arm maakt de band zich klaar voor hun albumrelease show in Paradiso vanavond, maar vond gelukkig ook nog tijd om even binnen te wippen in de 3FM studio voor een bezwerend optreden, én om hun favoriete platen te delen.

Voor de drie uitverkochte zalen in Istanbul waren alle tracks van hun nieuwste plaat Gece een feest van herkenning, ingespeeld met een psychedelische twist; voor de Nederlandse festivalganger representeert Altin Gün een nog onbekende sound. Met hun psychedelische covers van Anatolische classics trekt Altin Gün Anatolische classics uit hun originele context – bruiloften, begrafenissen, e.d. – om ze vervolgens in te spelen op hun eigen wijze. Zelf noemt de band album Gece  ‘echt een album dat je in het holst van de nacht moet luisteren.’ Zo is ‘Süpürgesi Yoncadan’, een ietwat elektronischer track die je al vaak op 3voor12 Radio voorbij hebt horen komen, geïnspireerd door 80’s italo sounds met elektronische drums en synthbassen, en bezweert de band op tracks zoals ‘Gesi Baglari’.

Benieuwd naar de originelen die aan die platen ten grondslag liggen? En ben je benieuwd naar de andere bands en platen die de Altin Gün-sound hebben beïnvloed? Tijdens deze speciale uitzending nemen we een duik in de platentas van de band en ondernemen we een ontdekkingstocht door ál hun muzikale inspiraties, van nieuw tot oud. Daarnaast speelt de band een extra lange livesessie in de 3FM Live Box.

Tijdens de co-host praat Eva Koreman met de band over hoe ze ooit uitgenodigd werden op Gizzfest, het festival van de Australische psychrockers van King Gizzard & The Lizard Wizard. “Ze hadden onze sessie bij KEXP gezien en draaiden die in hun toerbus. Er was meteen een connectie met die mensen, een vriendschap, positieve vibes”.

Daarnaast hoor je over de hoogtepunten van hun tour door Canada en uit welke originele track het riedeltje in ‘Layla’ is gehaald.

Altin Gün schoof twee uur aan bij Eva. Wil je de hele uitzending terugluisteren? Dat kan hieronder.

We maakten ook een playlist met alle favoriete tracks van de band. Hieronder kun je hem volgen.

3voor12 Radio met Eva Koreman hoor je elke maandag tot en met donderdag van 21.00 uur tot 00.00 uur op 3FM, via je radioonline of de 3FM app (iOS / Android).