Een genadeloze uitblinker uit het Roadburn-circuit, Nederlands trots die weer alle festivals mag doen en een r&b-zangeres met ongekend venijn: dat waren onze favoriete acts van de eerste dag Eurosonic. Maar het absolute hoogtepunt? Daar begrijpen we nog steeds niets van.

Eurosonic Noorderslag is het jaarlijkse showcasefestival in Groningen, waar de muziekindustrie vanuit heel Europa zich verzamelt om nieuw talent te spotten én ook al vast te leggen. Speelt een band zich in de kijker? Dan is de kans groot dat-ie in de zomer op alle festivals speelt. 

Eurosonic vindt 17 t/m 19 januari plaats in de hele binnenstad van Groningen, met bands uit heel Europa. Op Noorderslag – 20 januari in de Oosterpoort – spelen louter Nederlandse bands. 

3voor12 doet uitgebreid verslag van het festival met recensies, livesessies en uitzendingen op 3FM.

Ja ja, die blazers, maar heb je wel eens gehoord hoe goed die toetsenist is? Of die non-stop priegels van de gitarist, de piepkleine trillers op percussie, die rubberen bas: iedereen geeft iedereen de hoofdrol in de band. Als klap op de vuurpijl veranderen ze het stugste festivalpubliek van Nederland in een voetbalkoor bij het langgerekte slot. Jungle by Night kan gewoon wéér een jaar alle festivals af.
 
Voor fans van: Jungle by Night vooral. En ach kom: Fela Kuti, Moğollar, Depeche Mode.
Waar hopen we dit te zien? Op elk festival in Nederland.

>>> lees meer

Die lul die weigerde het vliegtuig te pakken om de afstandsrelatie te redden? Die krijgt er nogal van langs. Die lerares die haar dromen niet serieus nam? Ja, die zet de Britse zangeres Mahalia ook te kakken. Ze heeft weliswaar liefdesliedjes waar kazigheid ontzettend op de loer ligt, maar die weet ze stijlvol te omzeilen met haar venijnige teksten en alt-R&B-producties.

Voor fans van: Erykah Badu anno 2018.
Waar hopen we dit te zien? Op Lowlands stond ze afgelopen jaar al en ITGWO deed ze in 2017. Misschien zou ze via North Sea Jazz kunnen doorstoten naar de ereklasse?

>>> lees meer

Het minimale getokkel op gitaar, de snik in haar stem en de eindeloze stroom aan goede melodieën: Anna Leone bewijst dat er nog altijd sixties folk wordt gemaakt die de moeite waard is. Prachtig is het. Benieuwd of een wat langere set of straks een heel album net zo kan boeien. 

Voor de fans van: Alela Diane, Laura Marling, Adrianne Lenker.
Waar hopen we dit te zien: Le Guess Who?, Into the Great Wide Open en de Vondelkerk.

>>> lees meer

Alle woede van IJsland lijkt er allemaal uit te komen bij Une Misère, een loeiharde hardcoreband die afgelopen jaar triomfeerde met drie shows op Roadburn. De zanger heeft een chique coltrui aan, maar gromt als een beest met de scheermesjes ergens halverwege zijn bloedende keel. Lenig is–ie ook. Hopla, hij klapt zo op z’n knieën naar achteren dubbel en klautert even later headbangend de speakers op. De band achter hem is al net zo destructief. Fenomenale show, en het slotnummer over de vriend die geplaagd door depressies en verslaving uiteindelijk zelfmoord pleegt is kippenvelmateriaal. 

Voor fans van: hardcore en metal van het gemeenste soort.
Waar hopen we dit te zien? Deze vrijdag spelen ze in Rockcafé Ozzy te Apeldoorn (verzinnen wij ook niet) en ze zijn waarschijnlijk te heavy voor Lowlands, dus gewoon weer op retour bij Roadburn. 

>>> lees meer

Met het eerste nummer van Black Midi is meteen duidelijk dat de buzz compleet terecht is. Onnavolgbaar is het wat deze jonkies uit Londen doen. Mathrock vol hoeken, afslagen en wendingen. En dan weer funk zoals Talking Heads het speelden, maar dan zo nerveus alsof ze al weken niet geslapen hebben. Geen idee waar het over gaat, nog steeds geen idee hoe je die ene single moet uitspreken, en er is geen touw aan de muziek vast te knopen. Maar het is wel duidelijk dat we hier nog veel meer van willen horen.
 
Voor fans van: Talking Heads, Battles, Suuns, Ought.
Waar hopen we dit te zien? Le Guess Who?, bovenaan de Verapoll,  Worm. In april komen ze terug naar Nederland voor Motel Mozaique festival.

>>> lees meer