In bijna iedere uitzending van 3voor12 Radio hoorde je dit jaar weer livemuziek. Of het nou ging om Nederlandse talenten of om buitenlandse artiesten met nieuw materiaal: de Live Box werd uitstekend gebruikt. Dit vonden wij van WC Eend de beste sessies van 2019.

Altin Gün

Altin Gün kwam niet alleen langs voor een korte radiosessie, maar voor een heuse co-host. De Turks-Nederlandse formatie steekt op zijn nieuwe album Gece Anatolische klassiekers in een nóg dansbaarder jasje. In 3voor12 Radio vertelde de groep over de totstandkoming van de plaat en hun band met King Gizzard and the Lizard Wizard. Ook speelde Altin Gün - een van de genomineerden van de 3voor12 Award 2019 - een liveset van bijna dertig minuten, die werd afgesloten met een uitgebreide versie van het euforische 'Süpürgesi Yoncadan'. 

Colin Benders

Nog zo'n co-host! In oktober was Colin Benders drie uur lang te gast in 3voor12 Radio. Twee uur lang koos hij zijn favoriete tracks van anderen, maar in het laatste uur nam hij zelf het heft in handen. Dat doet Benders tegenwoordig niet meer met trompet, maar met een modulaire synthesizer waarop hij livesets vol details en onverwachte wendingen speelt. Daarmee blies hij al eerder de Bravo van Lowlands kapot, nu maakte hij de Live Box met de grond gelijk.

Fresku

Fresku bracht dit najaar als grote verrassing zijn nieuwe album In Het Diepe uit. Het is een openhartige en persoonlijke plaat die onder meer in gaat op Fresku's roerige familieleven, en dan met name op de periode kort na de geboorte van zijn zoon Rayaan. De Eindhovense rapper kwam het album voorstellen in 3voor12 Radio, met een emotionele sessie waarin hij 'Wil Er Voor Je Zijn' en 'Wela' speelde en zich eens te meer een van de koningen van de Nederlandse hiphop toonde.

Nilüfer Yanya

De Londense Nilüfer Yanya nestelde zich dit jaar tussen allerlei genres in. Op haar ijzersterke debuutalbum Miss Universe staan charmante popliedjes, maar flirt ze ook met eigenzinnige indierock en gladde R&B. Ze stond vorig jaa al op de BBC Sound Of...-lijst en gooide hoge ogen op Eurosonic Noorderslag, maar dit jaar brak ze definitief door. Ze speelde een fraaie show op Best Kept Secret en maakte ook in onze Live Box indruk.

Pip Blom

Het was natuurlijk niet de eerste keer dat Pip Blom langskwam in 3voor12 Radio. Maar zo strak speelde de groep rond de Amsterdamse indierockster nog nooit. Al die kilometers die de band de afgelopen jaren aflegde - in Nederland, maar ook naar Mexico City en droomfestival Glastonbury - betaalden zich dit jaar dubbel en dwars uit. Inmiddels is Pip Blom een van de meest betrouwbare bands van Nederlandse bodem: een machine die zijn garagerockliedjes met precisie speelt, maar die ook genoeg ruimte laat voor fuzzy riffjes en jeugdig spelplezier.

S10

Met de release van haar debuutalbum Snowsniper zette S10 dit najaar de kroon op haar opmars. Al een paar jaar vertelt de jonge rapper en zangeres bijzonder openhartig over haar mentale problemen, én moedigt ze anderen aan net zo openhartig te zijn als zijzelf. Ook live zette S10 dit jaar grote stappen: in onze documentaire over haar, S10: Storm om mij heen, speelt ze op festival Grasnapolsky, maar ook in het voorprogramma van Kraantje Pappie in AFAS Live en met Wende in Carré. Komend jaar zal S10, met Snowsniper op zak, vast nog verder groeien.

Snelle

Op de valreep van 2019 kondigde Snelle zijn grootste show tot nu toe aan: volgend najaar staat de rapper in AFAS Live. En natuurlijk gaat hij die uitverkopen. Snelle heeft zich immers ontwikkeld tot een van de grootste hitkanonnen van de Nederlandse hiphop. Hij had met 'Scars' al een prijsnummer op zak, maar ging daar dit jaar met 'Reünie' ruimschoots overheen. Het nummer maakte van hem een household name en eindigde op nummer 3 in de Song van het Jaar 2019. In zijn sessie bij 3voor12 Radio deed hij hem nog niet, maar 'Scars', 'Alleen Maar Gelukkig' en 'Niet Safe' wel.

SONS

SONS is zonder twijfel de leukste band die dit jaar doorbrak vanuit België. Ze vielen met hun razende drums, schreeuwende refreinen en pompende bas al op tijdens Eurosonic Noorderslag en speelden daarna op een hele hoop Nederlandse festivals, waaronder Down The Rabbit Hole. Vlak na de release van hun debuutplaat Family Dinner speelde SONS in 3voor12 Radio. Hun sessie is een must see voor fans van IDLES, Thee Oh Sees en Ty Segall.

YĪN YĪN

YĪN YĪN speelde dit jaar niet alleen zo'n beetje ieder Nederlands festival plat, maar ook de Live Box van 3voor12 Radio. En wedden dat ze komend jaar nog veel groter met hun dansbare polderexotica? YIN YIN heeft een plekje veroverd in het festivalvriendelijke hoekje van Jungle By Night en Altin Gun, maar doet in dat hoekje ook weer net zijn eigen ding. In november bracht de band uit Maastricht hun debuutalbum The Rabbit That Hunts Tigers uit, waarop het zich laat inspireren door Thaise psychedelica en funk, maar ook door zwoele sixtiespop. 

Zwangere Guy

Mogen we Zwangere Guy alsjeblieft adopteren? De Vlaming maakte dit jaar meer indruk op ons dan welke Nederlandse vakgenoot dan ook. Laat er geen misverstand over bestaan: Guy is de beste, de weirdste en de krankzinnigste. Hij bracht dit jaar twee albums uit vol old school boombap en openhartige raps over zijn roerige jeugd. In zijn snoeiharde sessie bij 3voor12 Radio deed hij de vetste tracks van Wie Is Guy? live: het hartverscheurende 'Gorik Pt. 1', het heerlijk flowende 'Wie Is Guy?' en mission statement 'Brussels State Of Mind'.