Het stilistische Kraftwerk was bijzonder maar geen buitencategorie. Dat waren de viespeuken van Fat White Family wel. Ook het aangenaam rammelende Sports Team deed goede zaken.

Af en toe komt de Viagra Boys-trein bijna tot stilstand. De saxofoon sputtert nog wat, die geflipte zanger blaft in de microfoon. En daar gaan we weer, versnellend en ophitsend in het hooligananthem ‘Sports’ met zijn nihilistische opsomming: ‘Smoking dope. Short shorts. Cigarette. Wiener dog.’ De halve tent springt, host en brult ‘heuj, heuj, heuj, heuj!’. 

>>> lees verder

En toch, echt magisch wordt het vanavond niet. Het is bijzonder, zo’n greep uit de catalogus waar dance of misschien zelfs de hele moderne popmuziek op gebouwd is live te horen. Het geluid is op momenten fenomenaal, als bijvoorbeeld de sublaag van ‘It’s More Fun to Compute’ eronder schuift en je voor het eerst hoort waar dit geluidsysteem toe in staat is. Kraakhelder laat de bas de kartonnenbrillen op de neuzen trillen. Maar Hüter is vanavond slecht bij stem. Als hij zijn vocoder vol laat loeien weet hij het aardig te verhullen, maar de hele avond zakt zijn stem aan het eind van de zinnen weg in de mix. 

>>> lees verder

Zijn positie als sub-headliner op het hoofdpodium zal in ieder geval niemand verbazen. Zijn trademark valse gitaartje is zo invloedrijk dat er een hele generatie indiemuzikanten er schatplichtig aan is. Open een willekeurige ‘A shot of indie’-playlist en je pikt ze er zo uit. Zijn Steely Dan-melodieën zo slonzig gespeeld dat muziekcritici het maar slackerpop noemen. 

>>> lees verder

Pedofilie, decadentie, kilometerslange voettochten vol seksuele frustratie. De onderwerpen volgen elkaar op als angstige koortsdromen. Maar wel zo aantrekkelijk dat je er vrijwillig in wil verdwalen. Heel even zou je willen dat je net zo naar de klote bent als een goed deel van de band. 

>>> lees verder

Oorspronkelijk komt de club uit Cambridge, maar Sports Team traint nu in Londen. Het Engelse druipt er geregeld af. Wel met een Amerikaans toefje. Het zestal is geregeld Blur, maar wel in de periode waar David Albarn op die titelloze plaat uit 1997 het Pavement-pad inslaat. Sports Team gaat ook met de vuisten vooruit als Palma Violets. Niet onbelangrijk, de band heeft een paar nummers die zich met die voorbeelden kunnen meten.

 >>> lees verder


Voor meer Best Kept Secret 2019 check je ons uitgebreide dossier en kijk je hier BKS19-video's.