Bon Iver valt als hoofdact zeker niet tegen. Charlotte Gainsbourg past prima op een festivalpodium. Maar bleven iets langer op en zagen Crack Cloud en BCUC. Kijk, daarvoor komen wij naar Hilvarenbeek! En voor Shame natuurlijk! Kortom: de top 5!

Best Kept Secret smacht om half twee ’s nachts naar een band als Shame. Ze dragen de woede van de Brexit-generatie met zich mee en zijn onderdeel van de jeugd die de dreigende donderwolk boven het hoofd te lijf gaat met hoekige gitaren, maar ze spelen veel vreugdevoller dan bevriende acts als Idles en Fontaines D.C., met een jongensachtige bravoure. 

>>> lees verder

Even dreigt die productie haar fataal te worden, want de kleine stem van Gainsbourg verdrinkt bij openingsnummer ‘Lying With You’ volledig in de synthbrei. Die wordt gemaakt door een soort professor met een wand vol Moogs met vlammende knopjes. Domineert ie niet te veel? Kan zij het überhaupt wel aan, is de vraag? 

>>> lees verder

Naar verluidt stond Bon Iver al jaren hoog op de wenslijst van Best Kept Secret. Gek eigenlijk, een groep die nooit eerder een Nederlands festival afsloot, niet de status van indierockiconen als Arcade Fire, LCD Soundsystem of The National geniet en album na album verder van de alternatieve mainstream afdreef. Maar in Hilvarenbeek maakt de ex-folkie zijn headlinerstatus uitstekend waar. 

>>> lees verder

Wat is het toch geweldig om een overduidelijk technisch zeer begaafde bassist zo gedisciplineerd op de groove te horen spelen. En wat is het te gek om iemand een tamboerijn als een volwaardig en cruciaal instrument te zien bespelen. De backbeat wordt gevormd door de twee grote troms. En door de collectieve chants van de hele band in respons op de rauwe shouts van Jovi, die met een bicycle kick naar de rand van het podium springt. 

>>> lees verder

Want hoe meedogenloos en onverstoord deze band door hun set-list heen jakkert, maakt ze tot een onwaarschijnlijke live-sensatie. Klonk het al goed op plaat, dan wordt daar live nog een dimensie aan toegevoegd. Zo spelen ze puntige post-punk à la de jonge hondenjaren van de Talking Heads met een haast onheilspellende groove die het geheel dansbaar maakt.  

>>>l lees verder