In die enorme rits aan mooie muziek die er dit jaar is verschenen zijn er weer heel wat muzikanten die onverwacht de koppen bij elkaar staken. Twee popdiva's toonden hun spierballen, terwijl een doorgebroken producer twee revelaties op sleeptouw neemt. En wie zit daar nou achter de knoppen bij de immer verrassende Frank Ocean?

Lil Nas X en Billy Ray Cyrus hebben horses in the back

Hier kan in 2019 natuurlijk niemand omheen. Met de instant classic van de countryhiphop verbraken de memegevoelige rapper Lil Nas X en cowboy Billy Ray Cyrus (inderdaad de vader van) allerlei records. De belangrijkste: hun verslavende track - geproduceerd door Nederlander YoungKio! - stond het allerlangst ooit op nummer één. Dat kwam mede door een slimme truc van Lil Nas' team: in de maanden na de oorspronkelijke release van 'Old Town Road' verschenen allerlei remixes van het nummer, met onder meer Diplo, Young Thug en viral cowboykid Mason Ramsey. En dat alles op een bedje van een slimme sample van Nine Inch Nails '34 Ghosts IV'! 

Death Cab For Cutie op de liefdesplaat van Chance The Rapper

Het ietwat zoetsappige laatste album The Big Day - een ode aan Chance' huwelijk - bevatte een aantal opmerkelijke samenwerkingen. Chancelor Bennett sloeg de handen ineen met onder meer John Legend, Megan Thee Stallion, Francis and the Lights, Gucci Mane en Randy Newman. Maar het meest opmerkelijke partnerschap van allemaal, dat is te horen in 'Do You Remember', Chance' single met indie darling Ben Gibbard van Death Cab For Cutie. Gibbard laat zijn grotendeels akoestische altfolk even voor wat het is om zijn stem te lenen aan een soulvolle R&B-track. 

Charli XCX bundelt de krachten met Chris(tine)

Ook Charli, de nieuwe release van Charli XCX, bevatte de nodige features. Liefst twee tracks op de plaat kwamen tot stand in samenwerking met Troye Sivan, maar ook Haim, Sky Ferreira en Lizzo droegen hun steentje bij. Oké, die drietrapsraket die Charli lanceerde met Clairo en Yaeji viel een beetje tegen, maar die pure poptrack met Christine & The Queens was een schot in de roos. Het zwoele van Chris en het experimentele van Charli: de diva's vullen elkaar op 'Gone' perfect aan.

ROSALÍA geeft James Blake temperament

Met Assume Form maakte James Blake een van de mooiste albums van het jaar. Maar zelfs op zijn meest emotionele momenten presteert de Britse producer het om nog een beetje onderkoeld te blijven. Zo niet ROSALÍA, het Spaanse megatalent dat flamenco combineert met eigentijdse R&B. Zij injecteerde het prachtige 'Barefoot In The Park', een smachtende track vol mysterie en mystiek, met de nodige Spaanse schwung. Luister eens naar die samenzang tussen de twee in het refrein: dat moet een van de fraaiste momenten uit James Blake's rijke oeuvre zijn.

Mura Masa heeft oog voor nieuw talent

Het is nog helemaal niet zo lang geleden dat Mura Masa zelf een groot talent was. De Britse producer brak een jaar of drie geleden door met frisse en dansbare tracks als 'Firefly' en 'Lovesick'. Op zijn debuutalbum, dat in 2017 verscheen, sloeg Alex Crossan de handen al ineen met vocalisten als Damon Albarn, Desiigner en Nao. Dit jaar nam Crossan twee nieuwe revelaties bij de hand. Op het agressieve 'Doorman' liet hij de duivelse rapper Slowthai bijna hitgevoelig klinken en met 'I Don't Think I Can Do This Again' toonde hij een nieuw gezicht van popster in spe Clairo. 

Boys Noize achter de knoppen bij Frank Ocean

Zo, die zagen we niet aankomen! Frank Ocean's nieuwe track 'DHL', dat de opmaat naar een nieuwe release schijnt te zijn, kwam tot stand in samenwerking met de Berlijnse electroproducer Boys Noize. De afgelopen jaren stond Alexander Ridha vooral bekend om zijn grootse techno en remixes van poptracks, maar in 2019 kreeg de popwereld hem in de smiezen als producer om mee samen te werken. Hij zat bij onder meer A$AP Rocky, Francis and the Lights en Rico Nasty. Die eerste bracht Frank en Alexander met elkaar in contact, waarna 'DHL' tijdens een studiosessie in Berlijn het levenslicht zag. 

Burna Boy en de Britse neo-soul

Stiekem draait Burna Boy al best een tijdje mee. Al in 2012 brak de Nigeriaanse zanger door met 'Like to Party', een afro-dancehall-hit die inmiddels alweer best wel gedateerd klinkt. Niet dat Burna Boy zelf in dat verleden is blijven hangen, hoor. Vorig jaar verscheen met Outside zijn debuut op een major label en dit jaar werkte hij mee aan tracks van twee hartstikke moderne neo-soulzangeressen uit Groot-Brittannië. Hij drukte zijn stempel op 'Simmer', een van de singles waarmee Mahalia dit jaar definitief doorbrak, maar ook 'Be Honest', de tropische nieuwe single van Jorja Smith.  

Theophilus London maakt een cover met Tame Impala

Zijn nieuwe plaat - het inmiddels voor februari aangekondigde The Slow Rush - schoof Kevin Parker even op de lange baan, maar toch had Tame Impala best een goed jaar. De Australische psychformatie dropte drie verdienstelijke singles en kroonde zich met een nagenoeg perfecte show tot hoogtepunt van Lowlands 2019. En dan waren er nog die twee nieuwe buitenbeentjes in het oeuvre van Parker & co.: A$AP Rocky - die er op Lowlands dus gewoon bij was! - samplede 'Why Won't You Make Up Your Mind' in zijn zomerse hit 'Sundress' en Tame Impala sloeg hoogstpersoonlijk de handen ineen met Theophilus London om een swingende cover te maken van Steve Monite's 'Only You'. Is het al februari?

De Staat lokt Luwten uit haar tent

Het is nogal een contrast, dat tussen de gigantische rockmachine die De Staat door de jaren heen geworden is en Luwten, die vorig jaar vriend en vijand verraste met een ingetogen debuutalbum vol prachtige details. Op 'Tie Me Down', het duet dat Luwten op De Staats Bubble Gum zingt met Torre Florim, klinkt zangeres Tessa Douwstra feller dan we haar tot nu toe hebben gehoord. Het nummer is een fraai potje pingpong, waarin Douwstra en Florim elkaar uitdagen en uiteindelijk de hoogte in stuwen. Zoals we inmiddels van De Staat gewend zijn met indrukwekkende videoclip. 

Modeselektor knipoogt met Tommy Cash

Wie Modeselektor zegt, zegt normaal gesproken Apparat. Maar nu Moderat voorlopig op standje non-actief staat, hadden Gernot Bronsert en Sebastian Szary weer volop tijd en ruimte om samen te werken met andere artiesten. Op hun nieuwe release Who Else leenden de Duitse producers hun diepe baslijnen en heldere technobeats aan de Britse rapper Flohio, maar ook aan de Estse rapper en kunstenaar Tommy Cash. Die slaagde er met 'Who' in om de normaal zo serieuze Bronsert en Szary mee te sleuren in zijn bizarre universum. 'Who bla-bla-blah! Who bla-bla-blah!'

Song van het Jaar 2019

Stemmen op de Song van het Jaar 2019 kan hier.

Op vrijdag 6 december maken we de top 100 én de winnaar bekend op het Song van het Jaar Festival in TivoliVredenburg, Utrecht.

En dat is nog niet alles: er komt ook een hele lading toffe artiesten spelen! Onder meer Eefje de Visser, Sports Team, EUT, The Murder Capital, Mozes and the Firstborn, Georgia, Goldband, Ares, WIES, Rina Mushonga, Sor, Meetsysteem en LO-FI LE-VI zijn er bij, meer namen worden snel bevestigd. Wil je er ook bij zijn? Dat kan! Kaarten kun je hier bestellen.