De stembus van de Song van het Jaar 2019 is geopend. Wat zijn uit die stemlijst de verrassende nieuwkomers? Welke acts beleefden dit jaar hun doorbraak en wie speelden zichzelf voor het eerst in de kijker? Dit zijn onze twaalf favorieten.

Stem op de Song van het Jaar 2019

Welk nummer moet volgens jou de geschiedenisboeken en het collectieve geheugen in? Welke instant classic moet de nieuwe 3voor12 Song van het Jaar worden? Vanaf nu kun je antwoord geven op al die vragen door je stem uit te brengen op tien favorieten. De stembus is geopend tot en met maandag 18 november om 23.57 uur. De hele keuzelijst is hier te beluisteren via Spotify. 

BRENG HIER JE STEM UIT

Billie Eilish

Tuurlijk had Billie Eilish voor dit jaar al een EP, een feature met Khalid en een groot aantal online volgers op haar naam staan. Toch was 2019 het jaar waarin de pas 17-jarige Californische zangeres definitief doorbrak. Het grote balletje ging rollen toen 'bury a friend' in januari werd uitgebracht, een paar maanden later gevolgd door debuutalbum WHEN WE ALL FALL ASLEEP, WHERE DO WE GO? met o.a. monsterhit 'bad guy'. Ze mag zich inmiddels tot een van de grootste sterren van de planeet rekenen, en op Lowlands maakte ze die hooggespannen verwachtingen waar

Clairo

Claire Cottrill ging twee jaar geleden viral op YouTube met het in haar slaapkamer opgenomen nummer 'Pretty Girl'. Dat ze gevoel had voor songwriting was meteen duidelijk, maar of ze het ook in zich had uit de internetcult te breken was nog maar de vraag. Op debuutalbum Immunity wordt ze door Vampire Weekend-producer Rostam bevrijd uit haar slaapkamer en verruilt ze haar lo-fi producties voor studioarrangementen: de combinatie tussen de twee zorgt voor een van de mooiste albums van het jaar. 

In de voetsporen van IDLES en Shame is hier de boze maar poëtische postpunk van Fontaines D.C. Hoe mooi tragiek kan zijn laten ze horen op debuutplaat Dogrel. De band werd gevormd in Dublin, waar de dreigende Brexit een steeds langere schaduw werpt, en als zelfverklaarde ‘kinderen van de recessie’ noemen ze zich hyperbewust van materialisme en geld. Op Lowlands werd duidelijk dat ze het inderdaad in zich hebben groot te worden, zoals ze in hun liedje 'Big' al profeteren.

Op het Amerikaanse showcasefestival SXSW was Lizzo dé act die iedereen wilde zien. En 2019 werd inderdaad helemaal haar jaar: na vroege hits 'Juice', 'Boys' en 'Tempo' met Missy Elliott was het 'Truth Hurts' dat door het internetalgoritme opgepikt en uitgroeide tot een van de grootste muziekmems van het jaar. Met een euforische show in een bomvolle tent veroverde Lizzo de bovenste plek in onze Best Kept Secret-lijst. En dan bracht ze met Cuz I Love You ook nog de ultieme hou-van-anderen-maar-meer-van-jezelf-plaat uit. 

De sound van Meetsysteem lijkt meer overeen te komen met de vergeten groentes uit vinylbakken van stoffige kringlopen dan met de releases van (overwegend) technolabel Nous'Klaer. Toch is die laatste wel daadwerkelijk waar ijzersterk debuut Geen Signaal dit jaar werd uitgebracht. Het is een verrassende Nederlandstalige plaat met synthmelodieën die zo uit de jaren tachtig zouden kunnen komen en een melancholische, dromerige ondertoon. Meetsysteem komt naar het Song van het Jaar Festival én is genomineerd voor de 3voor12 Award.

In haar thuisland timmert de Catalaanse ROSALÍA al jaren aan de weg. Wat heet, ze is er inmiddels een ware superster. Dit jaar brak ze ook in de rest van de wereld door met haar fascinerende én hitgevoelige mix van moderne R&B en traditionele flamenco. Van het zwoele 'MALAMENTE' tot de onweerstaanbare hit 'Con Altura': ROSALÍA beheerst nu al een ongelofelijk breed muzikaal spectrum. En op Down The Rabbit Hole bleek ze ook nog eens over een overtuigende wereldshow te beschikken. De spannendste reggaetonartiest van het moment.

Sports Team

Gitaarbands leken het de afgelopen jaren moeilijk te hebben. Maar dit jaar deden ze weer helemaal mee! Neem nou, Sports Team de Britse formatie dat met zijn vreugdevolle britpop tegenwicht biedt aan alle neerslachtige post-punk. Als grote winnaars van zowel Eurosonic Noorderslag als Best Kept Secret maakte de band meteen naam in Nederland. Tuurlijk viel men massaal voor de catchy tunes als 'M5' en 'Kutcher', maar de wilde show onder leiding van de prettig gestoorde frontman Alex Rice was minstens zo'n belangrijke factor in de grote doorbraak van Sports Team. 

Niet de held waar we om vroegen, wel die die we op een gekke manier nodig lijken te hebben: zelfbenoemde 'Brexit Bandit' slowthai maakte met het rauwe en vooral ontzettend Britse Nothing Great About Britain het spannendste hiphopdebuut van 2019 en werd een van de meest besproken liveacts van dit jaar, niet in de minste plaats omdat hij nogal eens in zijn onderbroek eindigt en iedere zaal of tent in een gigantische moshpit weet te veranderen. Zo at het publiek uit zijn hand op Down The Rabbit Hole en deed hij er nog een schepje bovenop bij de uitreiking van de Mercury Prize door met het hoofd van Boris Johnson te zwaaien. En dan hebben we het nog niet eens gehad over die snoeiharde track met Denzel Curry!

Het was het jaar waarin Britse post-punk Europa overspoelde. Squid, een vijfkoppige band uit Brighton, was een van de kartrekkers van het genre. Hun puntige, superstrakke liedjes over 'mundane English life' doen denken aan Devo en LCD Soundsystem, maar dan met wat meer Brits gevoel voor humor. In de nummers van Squid hoor je onder meer een cornet, een koebel en duizend percussie-instrumenten, maar blikvanger blijft de zingende drummer Ollie Judge, die voor nummers als 'The Cleaner' en 'Match Bet' putte uit de tijd dat hij een platenzaak werkte en allerlei markante personen tegenkwam. De band speelde al op Into The Great Wide Open en London Calling en wordt in 2020 vast een festivalfavoriet.

Hét hoogtepunt van de laatste editie van London Calling, maar ook daarvoor al op de Nederlandse radar vanwege furieuze optredens op Valkhof Festival, Into The Great Wide Open en Metropolis: The Murder Capital. De Ierse band vertaalt de woede en het verdriet om hun overleden vriend en de situatie in hun land van herkomst naar duistere post-punk die wel wat wegheeft van Joy Division. Debuutalbum When I Have Fears schopte het tot Album van de Week en ook na hun livesessie in 3voor12 Radio waren we compleet van weggeblazen.

Ze wonnen dit jaar de Grote Prijs van Nederland, de Amsterdamse Popprijs, werden één van onze twaalf Poprondetalenten én 3FM Talent. En dat alles zonder ook maar een ingle uitgebracht te hebben. Gelukkig bracht WIES daar dit najaar verandering in met het verslavende liedje 'Soms Is Het Te Laat', dat zich met een licht irritante synthmelodie meteen achter de trommelvliezen nestelt. WIES wordt ongetwijfeld de nieuwe darling van fans van Spinvis en Eefje de Visser. Op 6 december zie je het drietal vast aan het werk op het Song van het Jaar Festival in TivoliVredenburg.

Stiekem was het weergaloze Wie Is Guy? niet de eerste release van Zwangere Guy. Maar het was - zoals zijn titel doet vermoeden - wél de plaat die de introductie vormde van de krankzinnige rapper. Ook Nederland kreeg dit jaar lucht van de Belg, die niks wil weten van glitter-glamour-hiphop en in plaats daarvan zweert bij klassieke boom-bap. Met eigenzinnige flows en rake teksten vertelt Guy openhartig over zijn roerige verleden. Toch waren zijn shows op festivals als Into The Great Wide Open en Lowlands niet alleen zwartgallig, maar ook gewoon hartstikke grappig en goed.

Het Song van het Jaar Festival 2019

Wat was dé Song van het Jaar 2019? Welk nummer luisterde jij eindeloos op repeat? Welk liedje was het mooist, het meest bijzonder of het moeilijkst te ontwijken? Stem nu op de song die jouw muzikale jaar heeft gemaakt. Stemmen doe je hier! 

De Top 100 en de winnaar worden bekendgemaakt op het Song van het Jaar Festival, op vrijdag 6 december in TivoliVredenburg, Utrecht. En dat is nog niet alles: er komt ook een hele lading toffe artiesten uit binnen- en buitenland optreden. Mozes and the Firstborn, Ares, Meetsysteem, WIES en LO-FI LE-VI zijn in ieder geval van de partij, meer namen worden binnenkort bekend. Wil je er ook bij zijn? Dat kan! Kaarten kun je hier bestellen.

Meer Song van het Jaar