En dat was Lowlands 2019. Maar wel nadat we eerst nog een hele sterke slotdag beleefden. Het moet gezegd: de Lowlands-zondag was behoorlijk knap geprogrammeerd. Het genieten begon al vroeg, precies op het middaguur met de Australische singer-songwriter Julia Jacklin en hield pas op toen de laatste tonen van headliner Tame Impala over Planet Lowlands wegstierven. Met verder in de Top 5 de Belgische held Zwangere Guy en...

Echt héél erg mooie liedjes, waarmee Tamino de Heineken stage een uur lang kippenvel geeft. Er zijn weinig mensen die een diepe zangstem kunnen afwisselen met zulk mooi falsetto-gecroon, die de doorleefde teksten accentueren. Who hurt you, Tamino? Op ‘So It Goes’ hoor je Arabische invloeden van zijn roots. En samenwerkingen met andere artiesten als Radiohead-bassist Colin Greenwood liegen er ook niet om. 

>>> Lees verder

Loyle Carner is een softie, maar wel met een gunfactor van hier tot Tokio. De Londenaar oogt hartelijk, en ook zijn muziek is warm en uitnodigend. Op het podium wordt hij begeleid door een toetsenist, een bassist en een dj, en dat is genoeg voor een solide oldschool geluid met veel soul- en jazzsamples. Zo simpel is het helemaal niet om dat met die minimale middelen en overtuigende band neer te zetten.

>>> lees verder

De doppio van The Village doet wonderen en als je even de moeite neemt om te luisteren naar de teksten van Julia Jacklin – maker van de mooiste Australische indieplaat van het jaar –, dan breekt toch direct je hart? Er zijn heel wat goede songs geschreven over het moment dat je stapelverliefd wordt, maar heel wat minder over als die verliefdheid juist begint te verwaaien. ‘Don’t Know How To Keep Loving You’ is een geweldig mooi liedje in die laatste categorie.

>>> lees verder

Hier vindt Zwangere Guy zijn tweede thuis tussen de vele alternatieve rappers (Ares, Willem, Dave) die van hun hart geen moordkuil maken. Hij rapt zonder backing track met een geweldige scheurende zware stem, en naast een dj heeft hij een toetsenist die lekker jazzy partijen speelt. En hij heeft ook mooie vibetracks als ‘Brussels State of Mind’ en harde modernere rammers. Hij brengt ze mega-krachtig, met grootse gebaren en af en toe een manische lach en is volledig in controle. De X-Ray is muisstil wanneer nodig, begint te swingen wanneer Guy dat wil en maakt op commando ook nog een hele dikke wall of death en moshpits.

>>> lees verder

De dikste headliner op de afsluitende zondag, dat is wat je wilt als festival, en dat is wat Lowlands heeft dit jaar met Tame Impala. Want ondanks dat die verdomde vierde plaat tot volgend jaar uitgesteld is, voelt de Australische band als de gedroomde grote band om de Alpha plat te spelen. Volgens Kevin Parker is het een speciale dag. Zou het, zouden we A$AP Rocky op het podium zien?

>>> lees verder