Waar moet je je in vredesnaam aan vastklampen op een festival waar niche acts als Girl Band, Deerhunter en Sudan Archives tot de grootste namen behoren? Aan onze tips natuurlijk! Samen gaan we in Utrecht vier dagen kopje onder in avant-garde, underground en experiment uit alle stijlen en windstreken.

Kali Malone

donderdag
19.30 - 20.10
TivoliVredenburg, Grote Zaal

Kali Malone komt uit de Verenigde Staten, maar een paar jaar geleden vond ze een home away from home in de bloeiende experimentele muziekwereld van Zweden. Daar verdiepte de jonge componiste zich met name in minimalisme. Luister maar eens naar 'Spectacle of Ritual', de betoverende opener van haar nieuwe album The Sacrifical Code. De compositie drijft vrijwel volledig op één orgeltoon, die bijna een minuut aanhoudt voor Malone haar vingers verplaatst. Maar ook als Malone zich bedient van een Buchla-synth of een elektrische gitaar bewijst ze dat je juist met minimale middelen maximale impact kunt hebben. 

AEAEA

donderdag
21.00 - 22.00
TivoliVredenburg,
Grote Zaal

Weer een nieuw project van Nicolas Jaar? Ja, weer een nieuw project van Nicolas Jaar. Dit keer werkt de Chileens-Amerikaanse producer en componist samen met de New Yorkse avant-gardist Patrick Higgins, die dit jaar een van de curatoren van Le Guess Who? is en zijn recente plaat Dossier uitbracht op het label van Jaar. Gezamenlijke muziek van het duo is er nog niet: Le Guess Who? heeft de primeur van AEAEA. Wel is duidelijk dat het project een mengelmoes moet worden van elektronica en akoestische instrumenten worden, waarbij Jaar en Higgins met behulp van allerhande apparatuur live zullen reageren op elkaars composities. 

Vladimir Ivkovic

donderdag 
01.00 - 03.00
BASIS

Het programma van Le Guess Who? strekt zich ook dit jaar weer uit tot diep in de de duisternis, met heel veel relevante dance. Een van de kopstukken van het nachtprogramma is Vladimir Ivkovic, een van de vedettes van de inmiddels gesloten club Salon des Amateurs. Op donderdagavond organiseert hij al een luistersessie rondom het werk van Mitar Subotić, 's nachts neemt hij samen met de onvolprezen Belgische fijnproever technokelder BASIS onder handen. Zou hij dan ook weer zulke verrassende platen draaien als hij op ADE deed? De vraag stellen is hem beantwoorden.

ZONAL feat. Moor Mother & Nazamba

donderdag
01.20 - 02.20
TivoliVredenburg, 
Ronda

De Amerikaanse poëet, activist en muzikant Moor Mother is een graag geziene gast op Le Guess Who?. Ze trad er solo op, speelde er met free jazzformatie Irreversible Entanglements en cureerde al eens haar eigen programma. Dit jaar doet Camae Ayewa Utrecht aan met ZONAL, een project van Justin Broadrick en Kevin Martin, die dit jaar als The Bug een van de curatoren is. In ZONAL vinden de twee elkaar in hun passie voor noise, dub en industrial. Samen verkennen ze de allerlaagste frequenties.

TENGGER

vrijdag
18.00 - 18.50

De Helling

Het Koreaanse duo TENGGER makt naar eigen zeggen new age drone magic. In de praktijk is dat een betoverende vorm van ambient met invloeden van krautrock, folk en - inderdaad - drone, die de luisteraar langzaam maar zeker in trance brengt. Hun nieuwe album Spiritual 2 werd dan ook geïnspireerd door zenmeditaties, sjamanistische rituelen en middeleeuwe orgelmuziek. In hun eigen materiaal bedient het duo zich van analoge synthesizers en een harmonium, maar ook van speelse vocale improvisatie.

Ayalew Mesfin & Debo Band

vrijdag
22.30 - 23.20
TivoliVredenburg, 
Ronda

Het is inmiddels vaste prik op Le Guess Who?: een zo goed als vergeten legende die decennia geleden debuteerde met een album dat recentelijk werd opgepikt door een nieuwe generatie liefhebbers komt naar Utrecht om voor het eerst op Nederlandse bodem op te treden. Dit jaar verwelkomt het festival in die categorie onder meer Ayalew Mesfin, de vader van de Ethiopische funk. In de jaren zeventig streed Mesfin tegen het Ethiopische regime en kreeg hij een maandenlange gevangenisstraf voor het uitdelen van zijn cassettes. Bovendien werd hem verboden muziek te maken. Vorig jaar verscheen een nieuwe compilatie van zijn werk en sloot Mesfin de handen ineen met het Amerikaanse ensemble Debo Band. Daarmee komt hij voor het eerst naar Europa.

DJRUM

zaterdag
20.40 - 21.30

TivoliVredenburg, 
Cloud Nine

DJRUM brak vorig jaar door met Portrait with Firewood, maar voor hij producer was, maakte de Brit jarenlang furore als smaakmakende dj van jazz en hiphop waarin jazz werd gesampled. In zijn eigen werk is die fascinatie terug te horen, al verbreedde Felix Manuel zijn horizon wel degelijk. Inmiddels beschrijft hij zijn werk zelf als ambient gabber en maakt hij composities die je keer op keer kunt luisteren zonder erin te slagen alle lagen samples, texturen en beats van elkaar te onderscheiden. Deze zomer greep Manuel toch even terug naar zijn roots met een indrukwekkende dj-set bij Boiler Room Londen, op Le Guess Who? speelt hij een liveset die ongetwijfeld net zo mooi zal zijn.

Ustad Saami

zaterdag
20.45 - 22.00
Jacobikerk

Al bij voorbaat een van de bijzonderste boekingen van Le Guess Who? 2019, en dat zegt nogal wat. De 75-jarige Ustad Saami is de laatste die de 49 tonen van het gecompliceerde khayal-systeem beheerst. Hij is daarmee de belichaming van een eeuwenoude muzikale traditie die door zijn voorouders is overgedragen, maar die veracht wordt door de fundamentalisten binnen de islamitische gemeenschap van Pakistan. Met gevaar voor eigen leven beoefent Saami zijn kunst en geeft hij zijn wijsheid zo goed mogelijk door aan zijn zonen en studenten. Dit jaar werd zijn muziek voor het eerst op plaat: samen met de geprezen producer Ian Brennan maakte Saami het spirituele en bij vlagen huiveringwekkende God Is Not A Terrorist. Op Le Guess Who? speelt de meester een zeldzame liveshow. In de Jacobikerk ook nog, waar Mount Eerie twee jaar terug tot tranen roerde.

Quelle Chris

zaterdag
21.30 - 22.15 

TivoliVredenburg, 
Pandora

Le Guess Who? richt zich met name op het onbekende en het ondervertegenwoordigde. Maar het festival heeft ook uitstekende voelsprieten voor genres die in de alternatieve mainstream relevant zijn. Hiphop bijvoorbeeld. Vorig jaar ontpopte een knetterstonede JPEGMAFIA zich met zijn glitchy beats en punkattitude nog tot een van de hoogtepunten van het festival, nu krijgt Quelle Chris uit Detroit de kans op hetzelfde podium. Hij combineert zijn raps met punkrock en soul en specialiseert zich in experimentele producties. Met zijn zwarte humor en poëtisch talent behandelt Quelle Chris maatschappelijke en persoonlijke problemen zonder zichzelf al te serieus te nemen.

Shortparis

zaterdag
01.20 - 02.20
dB's

Het wordt ongetwijfeld een van de meest intense shows van het weekend, de nachtelijke hoogmis van Shortparis. Het Russische collectief presenteert een geestverruimende en bezeten show vol pathos en theater. Maar dan op een manier die ongelofelijk punk is. Hun techno-eske raverock doet in de verste verte wat denken aan SUUNS of Battles, maar is vooral volslagen uniek. De band rond de innemende frontman en begenadigd falsetzanger Nikolay Komiagin is een euforische viering van de Apocalyps. Ja, je kunt je zó voorstellen dat Shortparis de hoofdrol speelt in de ergste nachtmerries van Vladimir Poetin.

Amnesia Scanner

zaterdag
00.30 - 01.30

TivoliVredenburg, 
Pandora

Op Le Guess Who? kom je in vier dagen tijd best veel muziek tegen die je moeder als takkeherrie af zou doen. Het beste voorbeeld is Amnesia Scanner, het Finse duo dat vanuit Berlijn totaal verknipte techno maakt. In hun onnavolgbare composities hoor je verscheurde schreeuwen en synthesizerarpeggio's die aan stukken worden gereten door diepe bassen die dusdanig vervormd zijn dat ze klinken als monsters die ieder moment onder je bed vandaan zouden kunnen rollen. En als er in hun avant-gardistische dance dan héél even een popstructuurtje opduikt, is de verlossing mierzoet.

Felicia Atkinson

zondag
21.15 - 22.05

TivoliVredenburg, 
Hertz

De Franse ambientcomponist Felicia Atkinson was een van de muzikanten met wie curator Jenny Hval haar krachten bundelde op haar nieuwe album The Practice of Love. Maar Atkinson zelf bracht dit jaar ook een uitstekende plaat uit. Op The Flower And The Vessel reflecteert ze op de tijd die ze in de Alpen spendeerde, op de natuur die hij daar inspireerde en op haar zwangerschap. Kortom, een album vol existentiële vragen, waarop Atkinson werkte met Sunn O)))'s Stephen Malley en waarop ze spaarzame elektronica vermengt met de klassieke muziek die haar jeugd tekende.

Le Guess Who? 2019 vindt van 7 tot en met 10 november plaats op verschillende locaties in Utrecht. Het hele programma is hier te vinden.