Ook dit jaar is Dekmantel een van dé meest toonaangevende festivals voor spannende house, rafelige techno en elektronische muziek in de breedste zin van het woord. Van 31 juli tot 4 augustus biedt het programma comebacks van veteranen, hedendaagse klassiekers en nieuwkomers. Wij stelden een route voor je samen, van woensdag tot zondag, van Muziekgebouw aan 't IJ tot aan het Amsterdamse Bos.

Cybotron

Woensdag, 23.00 - 00.00, Muziekgebouw aan 't IJ

Na meer dan dertig jaar is Cybotron terug: de technopioniers voegden onder leiding van Juan Atkins electrofunk toe aan de basis van Kraftwerk en legden zo de basis voor moderne techno. De groep werd in 1985 als ten einde bestempeld toen kernlid Juan Atkins, the Godfather of techno himself, de groep verliet. Vorig jaar kondigde Atkins een comeback aan met hun eerste liveset ooit. Verwacht Detroit techno-classics als ‘Clear’ en ‘Techno City’, maar ook veel nieuw materiaal van het aangekondigde album.  

Arpanet

Donderdag, 19:00 - 20:00, Muziekgebouw aan 't IJ - Shelter 

Als altijd staat er een keur aan danceveteranen op Dekmantel. Dit jaar is dat naast Juan Atkins bijvoorbeeld Gerald Donald, de man die met Drexciya en Dopplereffekt tot de tweede golf pioniers uit Detroit behoorde. De liefde voor Kraftwerk is in al zijn werk voelbaar. Zijn muziek klinkt als de jaren ’80 versie van de toekomst.

SUNN O)))

Donderdag, 23.30 - 01.00, Muziekgebouw aan 't IJ - Big Room 

De act met het grootste Le Guess Who?-gehalte van Dekmantel 2019. Sinds 1988 maakt SUNN O))) (zeg: sun) beatloze en loeiharde black metal die ze zelf omschrijven als power ambient. Tijdens hun shows vullen ze de volledige ruimte met rookgordijnen en dragen ze monnikspijen, om hun liveshows nog indrukwekkender te maken dan hun stroperig trage en keiharde muziek al deed. SUNN O))) sluit op donderdag de Big Room in Muziekgebouw aan ’t IJ af, om je hierna huilend je ouders op te laten bellen om je op te halen.

Batu

Zaterdag, 20.00 - 23.00, Greenhouse

Zondag, 22.00 - 23.00, Boiler Room 

Na die sterke set op Dekmantel Selectors in Kroatië (die overigens werd verkozen tot een van de beste sets van 2018 door The Guardian) is het heel logisch dat Batu is uitgenodigd om zowel de Greenhouse op zaterdag als de Boiler Room op zondag af te sluiten. De Britse technoproducer vindt veel dancemuziek klinken alsof het voor de karaokebar is gemaakt, en leidt als baas van innovatief label Timedance het verzet.

Powell

Donderdag, 01.00 - 02.30, Shelter

Nadat David Vunk op Lente Kabinet 2017 in zijn rode onderbroekje het Red Light Radio-podium afbrak, was de set van Powell daarna eigenlijk nog veel sensationeler. Uit elkaar brokkelende post-punk en new wave, onnavolgbare ritmes met flarden jungle, ravesynths en stompe housebassen, er was soms werkelijk geen touw aan vast te knopen. En toch leidde het tot euforie. Voor Dekmantel komt–ie voor het eerst terug naar Amsterdam. 

Skee Mask & Zenker Brothers

Vrijdag, Shelter 

Zaterdag, 20:30 - 23:00, UFO II 

Dekmantel is er niet vies van te graven in het verleden en oude helden terug in de spotlights te zetten. Maar de blik naar voren is minstens zo belangrijk. En als de toekomst ergens gestalte krijgt is het wel bij deze closing set van Skee Mask & Zenker Brothers, beide uit München. De eerste bracht vorig jaar een van de meest eigenwijze elektronica albums uit met Compro, een album vol nekbreekbeats, maar ook met mooie ambientstukken, soms binnen dezelfde track. Zenker Brothers zijn de mannen achter het interessante label Ilian Tape, dat de laatste jaren enorm veel cutting edge releases uitbracht.

Kamma & Masalo

Vrijdag, 17.00 - 18.00, Boiler Room

Een welverdiende plaats op de lijst voor Amsterdams dj-duo Kamma & Masalo, na hun Strange Sounds From Beyond-set in een afgeladen Rush Hour. Het plezier dat deze twee uitstraalde was zó aanstekelijk dat we er een maand later nog steeds vrolijk van zijn. Kamma werd opgevoed door twee Amsterdamse dj’s en Masalo heeft roots in Japan: een perfecte combinatie voor housesets met vrolijke oude funk en disco, maar ook Afrikaanse, Japanse en buitenaardse invloeden, met een Amsterdams hart.

Dr. Rubinstein

Vrijdag, 19:30 - 21:00, Mainstage 

Vrijdag, 22:00 - 23:00, Boiler Room 

Hoewel Dr. Rubinstein een graag geziene gast is in de Nedertechnowereld – alleen al vorig jaar draaide ze zo'n beetje maandelijks in Nederland – , blijft ze nog vrij mysterieus: ze geeft niet zo graag interviews, heeft geen eigen producties en zit dus ook niet bij een label. De geboren Russin en getogen Israëliër leerde draaien via het uitgaan in Berlijn. Ze werkte zichzelf daar in de technoscene binnen een paar jaar omhoog van ://aboutblank naar Berghain. Het geluid van acid is voor haar ‘the ultimate dance sound’, die ze verweeft met breakbeats. 

Identified Patient

Vrijdag, 19.30 - 21.00, UFO II 

Vrijdag, TEMP

Sinds vorig jaar is er een nieuwe stage op Dekmantel: de UFO II. Waar het in de veel grotere UFO I duistere techno is wat de klok slaat, is het kleinere broertje raarder, een tikkeltje slomer en veel spannender. De perfecte plek voor de opkomende Amsterdamse dj/producer Identified Patient, dus. Zijn sets zijn industrieel, grimmig en sexy, met trage maar dansbare sloopkogels vol acidinvloeden. Hij bracht dit jaar maarliefst 3 EP’s uit, waarvan laatste (Signals in Snakes) in de UFO series van het label van Dekmantel. Vorig jaar schopte hij het tot onze top 15 met een Boiler Room-debuut dat alle kanten opschoot, van gekke broken beat naar duistere industrial en slepende techno naar opeens cheesy piano-houseplaten. Nu krijgt hij een hele mooie plek in de UFO II. 

Octo Octa & Eris Drew

Zaterdag, 17:30 - 20:00, Mainstage

Octo Octa en Eris Drew worden vaak al in één adem genoemd: ze komen uit dezelfde Amerikaanse house-underground, zijn geliefden, transgender en bazen van hun gezamenlijke label T4T LUV NRG. Toch doen ze niet zo gek vaak een b2b, dus het is een buitenkansje om dat te zien op Dekmantel. Housemuziek en de bijbehorende clubscene staan voor Octo Octa en Eris Drew voor het helen van pijn en trauma’s. Klinkt dramatisch, maar is in hun versie juist een uiting van liefde en energie: in kleurrijke housesets schieten ze van drum ‘n’ bass tot hardcore tot jungle met vocalen waar de liefde vanaf spat.

Bruce

Zaterdag, 20.00 - 21.00, Boiler Room 

Vrijdag, 13.00 - 15.30, UFO 

Die immens uitgerekte doodenge schreeuw! Die neurotisch voortjakkerende synthlijn! Die donderslag van een kick! De track ‘What’ van Bruce – uitgebracht op Hessle Audio – was een van de meest verwarrende dansvloerkrakers van het jaar. Van Awakenings tot Wildeburg, in sets van Ben UFO tot Lena Willikens, overal hoorde je ‘m en telkens weer kippenvel. Maar op een paar gigs in De School na heeft Bruce zelf nauwelijks in Nederland gedraaid, eens kijken hoe hij het er vanaf brengt. 

Tzusing

Zondag, 21:15 - 23:00, Greenhouse

Van vernietigende industrial naar Vince Staples, van The Prodigy naar 130 BPM breakbeats: wie bij de dj-set van Tzusing op Lente Kabinet 2018 was, stond met de mond open en de vuist in de lucht toe te kijken, te joelen en keihard te dansen. Zijn werk als producer is al net zo verfrissend in de EBM/techno-wereld, met flarden keelzang, tribale drums en drones die verwijzen naar traditionele Chinese muziek. Op Dekmantel krijgt hij nu de allermooiste spot, als afsluiter van de Greenhouse. 

SHXCXCXCHCXSH

Zondag, 16.00 - 17.00, UFO

De drone-meesters van Sunn O))) zijn niet de enige die zich in mysterieuze pijen kleden deze Dekmantel. Vergeet ook de Zweden met die ingewikkelde naam niet, die overigens volkomen logisch is als je hem zo letterlijk mogelijk probeert uit te spreken. Checkt bijvoorbeeld die Boiler Room set van SHXCXCXCHCXSH: capuchon op, licht uit een kraken en scheuren. Dat kan niet anders dan indrukwekkend worden in de grote donkere UFO tent.

Palms Trax

Zondag, 21.00 - 23.00, Mainstage

Hoewel hij in Berlijn woont is hij inmiddels goed geïntegreerd in de Dekmantel familie: onder het alter ego Palms Trax bracht de Brit Jay Donaldson er dit jaar nog de EP To Paradise uit. Hij schopte het vorig jaar tot onze Dekmantel top 15, toen hij de Greenhouse helemaal gek draaide. Het festival vertrouwt de van oorsprong lo-fi houseproducer inmiddels zo erg dat hij de Mainstage op zondag af mag sluiten. In zijn sets blijft hij vaak trouw aan classic house, met veel ruimte voor disco en funk.

DJ Storm

Zondag, 21:45 - 23:00, UFO II 

Een jaar of vijf geleden was het volstrekt ondenkbaar dat op een festival als Dekmantel een dj als Goldie geboekt werd. Drum ’n bass? Dat vond je hooguit in een reservaat, in een parallel universum dat met passie beleden werd maar volstrekt los stond van de house en technowereld. Maar vorig jaar stond de Metalheadz-oprichter gewoon op de line-up, en dat voelde volstrekt logisch. Zijn opvolger heet DJ Storm, een dame die begin jaren negentig met Goldie betrokken was bij het Metalheadz-label en dus automatisch als mede-pionier geldt. Zij zal de kleine, intense UFO II tent afsluiten.