Lijsten, artikelen, radioshows, podcasts, video's: we hebben alle riemen aangetrokken om onze twintigste verjaardag zo groots en memorabel mogelijk te vieren. We blikken terug, analyseren waar we nu staan en kijken vooruit. Kijk, lees en luister alles terug.

De 50 meest invloedrijke artiesten van Nederland

Enorm veel muzikale navolgers, bijdrages aan het woordenboek, een stem in het maatschappelijke debat; invloed kun je als muzikant op alle mogelijke manieren hebben. En het is een net zo subjectief als duidelijk begrip: vaak begrijp je het meteen als de stempel invloedrijk ergens op wordt gedrukt. In de muziekgeschiedenis wordt vaak teruggekeken naar acts als The Beatles, DJ Kool Herc, Underworld, Larry Levan. Maar hoe zit het eigenlijk in Nederland? Wie zijn de belangrijkste artiesten uit de recente Nederlandse popmuziek?

De belofte van de vrijheid

Op 15 mei werd VPRO’s ‘popstation’ 3voor12 twintig jaar. Daarom pakten wij de hele maand mei flink uit met onder meer een jubileum top 100. Maar verder niet al te veel terugblikken alstublieft, 3voor12 houdt de microfoons liever op de toekomst gericht. Voor de liefhebbers duiken we toch even het verleden in. Zes dingen die je moeder vermoedelijk niet wist over 3voor12!

Eerste 11 uur 3voor12 Radio

20 jaar geleden vond de allereerste uitzending van 3voor12 Radio plaats, en die duurde maar liefst 11 uur. Gerard Walhof en Erwin Blom sloten zich vijf dagen op om non-stop 'radio op internet' te maken, toen nog iets zeldzaams. Radio 3voor12 was geboren. De volledige 11 uur zijn hieronder terug te luisteren!

20 jaar 3voor12: het verhaal achter 'Sorry' van Kyteman

In het kader van 20 jaar 3voor12: de Classic Song Story podcast, een serie over de grootste Nederlandse successen van twintig jaar 3voor12. In de eerste aflevering van deze serie het sprookje van een Utrechtse kluizenaar die met een instrumentaal liedje uitgroeit tot de grote blikvanger van 2009. Een liedje dat hij eigenlijk alleen maar maakte om ‘sorry' te zeggen tegen zijn vriendin, maar dat uitgroeide tot een megasucces en nog altijd veelgevraagd is op begrafenissen. Dat terwijl Colin ‘Kyteman’ Benders het zelf niet meer kan horen en zeker nooit meer live zal spelen.

De beste 100 nummers uit 20 jaar 3voor12

Drie avonden en drie uur lang telden we af: vanaf nummer 100 tot nummer 1, langs de allerbeste nummers die 20 jaar 3voor12 ons hebben gebracht! Leuke anekdotes, interessane feitjes en bovenal ontiegelijk veel goede muziek.

Dit zijn de 100 beste songs van twintig jaar 3voor12

Deze maand bestaat 3voor12 twintig jaar! Dat gaan we vieren. We trappen de feestmaand af met de Top 100 van 20 jaar 3voor12. Jullie hebben gestemd, wij hebben gestemd: dit is de allerbeste muziek van 1998 tot nu.

De favoriete tracks uit 20 jaar 3voor12 van...

De favoriete 100 tracks van ons, en iedereen die heeft gestemd, vind je hierboven al. Maar wat zijn nou eigenlijk de anthems van de artiesten zelf? We vroegen Bokoesam, Brainpower, Sue the Night, Tjeerd Bomhof en  Linde Schöne ernaar.

De Machine

Atze de Vrieze en Niels Aalberts nemen je in deze serie mee naar de wereld achter de muziek. Naar de businessbeslissingen die bepalen hoe we met zijn allen naar muziek luisteren. Ze praten je door het belangrijkste nieuws over festivals, streamingdiensten en platenmaatschappijen. Deze twee afleveringen staan in het teken van 20 jaar 3voor12, en dan vooral: waar staan we nu?

Hoe ziet het Nederlandse muzieklandschap er over 20 jaar uit?

Om onze twintigste verjaardag te vieren kijken we niet terug, maar vooruit! Zien we met drugs over twintig jaar alles ondersteboven of wisselen we van lichaam? Wie treedt er over 20 jaar op als hologram? En wat doet Ronnie Flex tegen die tijd? Die, en zeven andere, vragen legden we in onze poppenkast voor aan EUT, Eva Cleven, Lucky Fonz III, Tusky, AFTERPARTEES, Aafke Romeijn, Jan Smeets, Eva Koreman, Blaudzun, Jiggy Dje, Naaz en Mula B. Bekijk hun voorspellingen hieronder!