We hebben de shortlist voor de 3voor12 Award nog vers op het netvlies, maar kijken ook vast vooruit: wat zijn de eerste gegadigden voor de award van 2018? Wie brengt nog dit najaar een nieuwe plaat uit?

Amber Arcades - European Heartbreak

Annelot de Graaf laat zich niet door grenzen tegenhouden. Haar indieproject Amber Arcades heeft wortels in Amerika, een label in Engeland en een internationale visie. Geen wonder dat ze ook oog heeft voor het drama van de Europese droom. European Heartbreak is een document van een brekend continent. 
Nu al luisteren: Simple Song
Releasedatum: 28 september

Ronnie Flex - album

Wait, what? Alweer een nieuwe Ronnie Flex? Word het een Remi 2? Gaat ie ons in zijn ziel laten kijken? Gaat ie keihard als Nori? Het maakt eigenlijk niet zoveel uit, want we weten inmiddels dat allebei die kanten iets goeds opleveren. Van alle rappers van zijn generatie is Ronnie nog steeds het meest constant en het meest eigenzinnig. Kom maar op!

 

Ares - Alice

Het is echt knap hoe de Oosterhoutse rapper Ares (22) en zijn vaste producer Dennis Westerhout zich over de afgelopen jaren hebben ontwikkeld. Dit weekend verschijnt derde album Alice, met een serieus en behoorlijk emotioneel beladen geluid dat in niets lijkt op zijn kleurrijke doorbraaksingles.
Nu al luisteren: het hele album
Releasedatum: 14 september

 

Jungle By Night - Livingstone

Een eeuwigheid luieren in je hangmat, misschien een jointje of een cocktail erbij, en vogelgefluit op de achtergrond: die zaligheid weet Jungle By Night te comprimeren tot zes minuten pure ontspanning op ‘Hangmat’. Het is de eerste track van vijfde album Livingstone, dat klinkt alsof het Amsterdamse negental meer dan ooit zijn eigen weg kiest.
Nu al luisteren: Hangmat
Releasedatum: 12 november

Scram C Baby - Give Us A Kiss

Bij Johan noemen we het een comeback, bij Scram C Baby heet de eerste in acht jaar gewoon een nieuwe plaat. De band behoort tot het meubilair van de Nederlandse indierock en keert terug met een scherpe, bittere plaat. Kan John Cees Smit de hype van zijn Canshaker Pi-zoon benaderen? Of laat maar, daar draait het helemaal niet om. Scram C heeft zijn eigen kleine universum.
Nu al luisteren: Elephant
Releasedatum: 12 oktober

Jacco Gardner - Somnium

Weet je nog dat Jacco Gardner op Eurosonic Noorderslag 10.000 euro kreeg om samen met z'n broer een sci-fi voorstelling te maken? Blijkbaar had-ie de smaak te pakken, want ook Gardners nieuwe project houdt verband met het heelal. Een instrumentaal sci-fi avontuur in de herkenbare dromerige Jacco Gardner stijl.
Nu alvast luisteren: Volva
Releasedatum: 23 november

Abdomen - Emetophobia

Het werd weer eens tijd voor een nieuwe Nederlandse noiserockbelofte. Het Friese drietal Abdomen (een van onze Popronde-talenten) mag de belofte inlossen met een plaat waarbij de producer van ook o.a. Eagulls en Pulled Apart By Horses achter de knoppen zit. Emetophobia is vernoemd naar een bloedserieuze angst om over te geven.
Nu alvast luisteren: het hele album
Releasedatum: 14 september

Latifah - album

De carriere van Latifah tekent zich tot nu toe door voorzichtigheid. Haar eerste release heette nog bescheiden een EP, optreden doet ze niet veel. En dat terwijl de scene een toffe chick als zij ongelofelijk hard nodig heeft. Latifah zingt en rapt en heeft een goede vibe om zich heen hangen. Laten we hopen dat het er dit najaar allemaal uitkomt!
Alvast luisteren: J'ai Déconné
Releasedatum: dit najaar

Ray Fuego - FUE

Ook Ray Fuego smeedt het ijzer nu het heet is. De SMIB-voorman heeft niet al te lang geleden nog een soloplaat uit die Zwart heette, nu is het tijd voor FUE, de eerste van een tweeluik. De rapper belooft dit erover: ‘De sound van FUE is helemaal anders. Minder artsy, meer vibey shit, een heel vernieuwende sound. Het is als mijn oude shit, maar beter.’
Nu al luisteren: oudje 'Doekoedoekoe'
Releasedatum: mid oktober

EUT - Fool For The Vibes

De EUTjes zijn klaar! Eindelijk, begin dit jaar leken ze er namelijk al helemaal klaar voor. Hun optredens ronkten, ze speelden strak maar toch met het risico uit de bocht te vliegen. EUT is het levende bewijs dat op popacademies wel degelijk levende, broeierige bands ontstaan waarin uit allerlei verschillende smaken iets eigens ontstaat.
Nu al luisteren: Sour Times 
Releasedatum: 5 oktober

Karel - EP

Karel! Karel! Karel! Op Down The Rabbit Hole liet de Amsterdamse klimkoning zien een onverwachte livesensatie te zijn, dit najaar klautert hij op barren door het hele land dankzij de Popronde. Ergens aan het einde van die tour verschijnt zijn eerste officiële EP. Vervreemdende lo-fi synthpop voor liefhebbers van John Maus en Ariel Pink, maar dan wel wat vrolijker.
Nu al luisteren: oudje 'Out'
Releasedatum: november

RIMON - EP

Met haar derde single ‘Realize’ werd zangeres RIMON zowaar opgepikt door Pitchfork, daarvoor al signaleerden o.a. Noisey US, Apple Beats en BBC haar fraaie hedendaagse R&B. Zou ze de Nederlandse Jorja Smith of Kali Uchis kunnen worden met haar debuut-EP? We gaan het zien. 
Nu al luisteren: 'Realize'
Releasedatum: november

31 augustus
Waltzburg - Latest News EP
Sevn Alias - Recasso
Ilse Delange - Ilse Delange
Tangarine - Because Of You
R3hab - The Wave
Kovacs - Cheap Smell
Winne - Oprecht Door Zee

7 september
Broeder Dieleman - Komma Boek
Emil Landman - Sommer EP
Judy Blank - Morning Sun

14 september
Abdomen - Emetophobia
Ares - Alice
Yorick van Norden - Jester
Joep Beving - Conatus

21 september
Sandra van Nieuwland - Human Alien
Blackboxred - Salt in my Eyes
Eefje de Visser & Nuno dos Santos - Wit Blad EP

27 september
Minxz - Sonder Son EP

28 september
Jett Rebel - 7
Kraantje Pappie - Daddy
Amber Arcades - European Heartbreak
Scram C Baby - Give Us A Kiss

1 oktober
Mattheis - Thin Sections

5 oktober
EUT - Fool For The Vibes
Town Of Saints - Celebrate
My Baby - Mounaiki
Wally A$M - De Finesser EP

12 oktober
Dawn Brothers - Classic
Nielson - Diamant
UNIFONY - UNIFONY 

19 oktober
Helge - DORIS

26 oktober
Mitch Rivers - Restless Soul, Heartless City

2 november
Sofie Winterson - Sophia Electric

9 november
King Champion Sounds - For A Lark
Dexter & Cosmic Force - Noord Hollandsche Ghetto Tracks

12 november
Jungle By Night - Livingstone

18 november
Engel - album
Nana Adjoa - A Tale So Familiar EP

Nog geen datum
Quessswho – 11 EP
Frenna – Album
Ronnie Flex – album
Maan – album
Raw Roets – Gowtu EP
Latifah – album
Idaly – EP
Rimon - EP
Hef - album
Dave Budha - album
Jonna Fraser - album
Diggy Dex - Karavaan
Mr Polska - album
Young Ellens - EP
BKO - Album
Jairzinho - EP
Rotterdam Airlines - Gate 18
Anouk - album
Rilan & the Bombardiers

2019:
Thijs Boontjes - album

Enne: Jiggy Dje... waar blijft Het Grote Plaatje???