In samenwerking met de Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF) reikt 3voor12 tijdens Eurosonic Noorderslag voor de derde keer de IJzeren Eierbal uit aan een groot talent uit de Nederlandse livesector. Dit zijn de drie genomineerden.

Lane Reckman (24), Sugar Factory en meer

Lane werkt sinds haar productiestage in 2016 bij het Amsterdamse poppodium Sugar Factory, maar heeft ook haar vleugels al uitgeslagen in werkelijk alle disciplines binnen de livesector. Ze is tourmanager van The Grand East en The BlueBirds en mede-programmeur bij het Harderwijkse festival LaLaLand. Daarnaast doet ze de productie van het Utrechtse VOOR//AAN Festival en is ze in die stad een van de coördinatoren van de Popronde. Haar collega's omschrijven Lane als een rasoptimist vol doorzettingsvermogen, een opvallende brok energie die zichzelf blijft en altijd oog heeft voor een ander. Als je bij Lane een grens over bent gegaan, dan moet je het wel heel bont gemaakt hebben.

Jildau Stoelwinder (27), ESNS

Jildau begon als stagiaire bij Eurosonic Noorderslag, maar is in ontzettend korte tijd doorgegroeid naar marketing manager. Ze leidt een team van negen mensen, heeft contact met de pers en organisaties over de hele wereld en is ook nog een soort algemene vraagbak voor haar collega's. Jildau staat open voor verschillende visies en heeft ervoor gezorgd dat ESNS een toegankelijker weg is ingeslagen. Ze durft zich te verzetten tegen huidige denkbeelden en is een van de aanjagers van de verjongingsslag binnen de organisatie. Jildau maakt het mogelijk dat Eurosonic Noorderslag zich elk jaar bindt aan verschillende projecten en draagt dit jaar - met een compleet nieuw team webbouwers onder zich - zorg voor de nieuwe website van het festival.

Jasper van de Wouw (25), Paaspop en We Are Electric

Jasper heeft zich sinds zijn binnenkomst bij Paaspop Events in 2016 stormachtig ontwikkeld. Hij is eindverantwoordelijk voor Join Us, het creatieve domein van Paaspop. Programmering, productie en marketing: Jasper stuwt het elk jaar weer tot nieuwe hoogten. Voor de We Are Electric Weekender is Jasper verantwoordelijk voor 'de regio', een taak die hij met de grootst mogelijke aandacht vervult. We Are Electric positioneert zich internationaal, maar Jasper zorgt er met landelijke en lokale programmering voor dat het festival zo aantrekkelijk mogelijk wordt voor iedereen. Best frustrerend voor de organisatie, dat het af en toe drukker is bij 'zijn' podium dan bij de wereldsterren. 

Wat is de IJzeren Eierbal?

De IJzeren Eierbal wordt sinds 2017 uitgereikt aan een aanstormend talent uit de Nederlandse livesector. Iedereen werkzaam in de live-muzieksector en niet ouder dan 27 kan worden voorgedragen. Dit jaar werden liefst 25 talenten voorgedragen. De IJzeren Eierbal 2019 wordt zaterdag uitgereikt tijdens de avond van de IJzeren Podiumdieren op Eurosonic Noorderslag. Eerdere winnaars zijn Jochem Winterwerp en Timo Spruitenburg