ESNS17: 3voor12 en VNPF introduceren: de IJzeren Eierbal

Prijs voor de beste rookie in de muziekindustrie

Atze de Vrieze ,

Prijzen kun je niet genoeg uitreiken. En zeker niet aan jonge mensen in de muziekindustrie. En dus hebben de VNPF en 3voor12 een trofee in het leven geroepen voor de rookies achter de schermen. Het grootste aanstormende talent van het jaar wordt vanaf nu geëerd met - hoe kan het ook anders - de IJzeren Eierbal. De prijs wordt volgende week zaterdag uitgereikt tijdens Noorderslag, de genomineerden zijn nu bekend.

Anniek Kamerink (21), Stichting GRAP
Rookie nummer 1 heet Anniek Kamerink, is amper de 20 voorbij en heeft als Oosterling binnen een jaar de Amsterdamse harten van stichting GRAP veroverd. Ze kwam er binnen als stagiair en mocht meteen blijven. Ze deed er freelance klassen voor de Muzikantendag On Tour en de Sena Performers POPnl Award en viel op door haar grote netwerk met zowel de jonkies als het old boys network. Haar marketing skills doen veel collega’s nieuwsgierig meegluren, en haar lach en enthousiasme voor muziek werken aanstekelijk. Vanaf nu ga je haar overal tegen het lijf lopen.

Jochem Winterwerp (25), Friendly Fire
Soms gaan dingen zoals ze gaan: in het voorjaar van 2016 vertrok Niels Aalberts van Friendly Fire naar 3voor12 (ha Niels), en was Jochem Winterwerp zomaar ineens hoofd marketing en promotie van de snelst groeide concertpromotor van Nederland, bekend van o.a. festivals Best Kept Secret en Indian Summer. Op zijn 24e. Maar Jochem was dan ook al een protegé van de buitencategorie, die al in zijn tijd als gitarist en songwriter van poppunkband Only Seven Left opviel als slimme jongen met oog voor de zakelijke kant van de muziekwereld. 

Thomas Siemonsma (24), Hedon Zwolle
Ook Thomas Siemonsma is zo’n buitencategorie stagiair, die meteen allerlei andere dingen op zijn bord kreeg. Host nodig om de gillende meiden rondom B-Brave in toom te houden? Vraag Thomas. Label opzetten ter ondersteuning / promo hiphopshows? Vraag Thomas. Snapchat kanaal opzetten? Geen probleem. Publieksonderzoek? Doet ie even! De laatste dag van zijn stage was een vrijdag, de maandag erop stapte hij rustig weer naar binnen om aan de slag te gaan ter vervanging van een zwangerschapsverlof. En passant werd hij gevraagd als pr coördinator voor de Bruisweken (studentenintroductiedagen in Zwolle). De klussen gaan hem ook de komende tijd nog om de oren vliegen.


De IJzeren Eierbal wordt uitgereikt op zaterdag 14 januari bij de IJzeren Podiumdieren in de Stadsschouwburg, de belangrijkste prijs in het livecircuit. De criteria voor de rookieprijzen?

- De persoon mag niet ouder zijn dan 27 jaar.
- Hij of zij legt als junior als seniorkwaliteiten aan de dag.
- Hij of zij heeft een verandering in gang gezet binnen de eigen organisatie en/of in de live-popsector.
- Hij of zij vervult een voorbeeldfunctie voor anderen.
- Hij of zij speelt een belangrijke rol in het slagen van projecten/activiteiten.
- Hij bevordert de collegialiteit, de positieve werksfeer en brengt mensen met elkaar in contact.

Kortom, het type jonge hond dat je er simpelweg bij wilt houden. Wie gaat de eerste IJzeren Eierbal winnen? We weten het over een week. 

 

De IJzeren Eierbal wordt mede mogelijk gemaakt door Friet van Piet (Meeuwerderweg, Groningen) en Hanos.