Eva Koreman is de nieuwe presentator van 3voor12 Radio. Vanaf 3 september is zij de vaste DJ van het late night muziekprogramma van de VPRO. Hiermee volgt zij Roosmarijn Reijmer op, die het radioprogramma sinds 2011 presenteerde. 3voor12 Radio is te beluisteren van maandag tot en met donderdag van 21.00 uur tot middernacht op NPO 3FM.

'Het bad van muziekliefde en eigenzinnigheid dat zo typerend is voor 3voor12 Radio is als thuiskomen voor me’, aldus Eva Koreman. ‘Ik vind weinig leuker dan mensen verrassen, zowel in het dagelijks leven als op de radio. Dat ga ik nu in de avond doen. Hoewel ik overdag presenteren ook fijn vind, klopt mijn hart vooral sneller voor het pionieren, het brengen van nieuwe muziek. Bij 3voor12 Radio neem ik de luisteraar graag mee op avontuur!'

Eva begon tijdens haar studie met het maken van radio. Haar Bèta-gamma studie maakte ze af terwijl ze DJ was bij AmsterdamFM. Niet lang daarna kreeg ze haar eerste contract als presentator bij Q-music, waar ze zowel alleen als met Joep Roelofsen en Jeroen van Inkel programma’s maakte. Vanaf 2015 ging ze aan de slag voor NPO 3 FM. Ze kon haar radioskills niet alleen laten horen in de lunchshow, maar ook bij de presentatie van TV-programa Radio Gaga. Daarnaast presenteerde ze Jules Unlimited voor BNNVARA.

Niels Aalberts, eindredacteur 3voor12: ‘3voor12 Radio is de muzikale kraamkamer op 3FM. Het programma signaleert en draait graag als eerste de nieuwste muziek. Eva’s kennis over en liefde voor nieuwe muziek sluit volledig aan bij de essentie van ons programma en onze rol op NPO 3FM.’

Eva Koreman 3voor12 Radio 2018

Vijf vragen aan Eva

Welk nummer draai je op dit moment grijs?

‘Soul Syncable’, de afsluiter van de show van Sevdaliza op Lowlands. Ik was helemaal gechoqueerd van de controle en perfectie, ik moest gewoon huilen aan het einde. Ze is van een Beyoncé-achtig kaliber. Sevdaliza is nooit lichtvoetig, het is ook de intentie om te raken, om iets te triggeren. Dit liedje gaat over een liefde waarbij mensen elkaar zeer doen, dat wordt heel mooi verbeeld in een choreografie met danser Gil The Grid.

Wat was je ultieme festivalervaring deze zomer?

Ik ben deze zomer naar een bijzonder festival in Portugal geweest. Boom Festival, heet ’t, een transformationeel festival dat ook veel over ecologie gaat, met workshops en lezingen. Er loopt daar 33.000 man zeven dagen rond in een soort psychedelische ervaring. Ik kan de vakantie en dat festival nog niet helemaal loslaten. Als ik ergens zit te ontspannen en de zon schijnt, luister ik graag Zen Baboon met het nummer ‘Weeedz’, experimentele dub en elektronica, die daar ook optrad.

Wat is radio voor jou?

In eerste plaats gaat het me om het ontdekken van nieuwe muziek, maar radio is ook een vriend of vriendin. Ik vind het altijd heel fijn, als ik in mijn eentje radio luister, om me verbonden te voelen met degene die tegen me praat. Dat ik om diegene moet lachen, bijvoorbeeld, dat ik denk: “Zo had ik het nog niet bekeken.” Of: “Ik had nog niet zoveel met die artiest, maar als jij het zegt ga ik het luisteren.” En achteraf: “Daar heb je een punt, door jou luister ik nu anders naar dit nummer.” Ik zit vaak ook terug te praten tegen de radio, en hoop dat ik die persoon ook voor andere mensen kan zijn. Een groot voorbeeld voor me? Ik luister veel naar BBC Radio 1-presentator Annie Mac. Ik heb HELE toffe dingen bij haar ontdekt, en ze heeft een show genaamd Stop Raving, Start Behaving. Dan maakt ze kneiterbrak een show op zondagavond. “Zwaar weekend gehad, jij ook?” Ze sleept je erdoorheen, is relaxed, zelfverzekerd, ze heeft heel veel muziekkennis en kan zelf ook supergoed draaien als dj. Ze is ook heel eigenwijs, ik heb een enorm zwak voor eigenwijze mensen. Via Annie Mac ken ik 'Re Up' van Rationale, een prachtige glijerige elektronisch R&B track.

3voor12 Radio is een avondprogramma, wat is het laatste dat je doet voor het slapen gaan?

Mijn avondritueel is altijd best wel… saai. Het allerlaatste wat ik doe is mijn tanden poetsen, terwijl ik dat doe, loop ik door huis en doe ik de kaarsen uit. Superonhandig natuurlijk. Ik heb geen tv bij mijn bed, ik lees in bed nog wat. Ik ben nu - maar dat is superhipster - Concept M van Aafke Romeijn aan het lezen. Ik vind het heel goed. Het is haar debuutroman, en het is sci-fi, maar het is heel moeiteloos geschreven, er zit een maatschappelijke relevantie in en het vloeit heel lekker. Voor het slapen gaan luister ik graag de Beyond the Wizards Sleeve-mix van 'Diagram Girl'.

Welke muziek vind je echt heel erg stom?

Ik hou niet van.. het Grote Niets, zoals ik het altijd noem. Dan bedoel ik supergenerieke muziek, een risicoloze en liefdeloze herhaling van zetten, gemaakt om een radiohitje te maken. Dat vind ik niets, ik wil dat muziek eigen is. Maar dat heeft niets met genre te maken, ook een goede popsong vind ik te gek, ik blijf een zwak houden voor mensen zoals Pitbull of Britney Spears.

Eva Koreman 3voor12 Radio 2018