We kunnen er een enorm verhaal van maken, maar het komt hier op neer: Dekmantel heeft het wéér voor elkaar. Voor het zesde jaar achtereen heeft het festival een line-up die niemand ze nadoet in Nederland. En misschien wel niemand in de wereld. Vijf dagen lang eet je onbeperkt van een gigantisch buffet aan prachtige muziek, van het Bimhuis tot in het Amsterdamse Bos. De grootste dj's openen de kleinste podia, legendarische bands treden op, jong talent uit alle hoeken van de elektronica komt langs. Logisch dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom onze dertien tips.

Yves Tumor

Donderdag, 01:00- 02:00, Shelter

Laat je niet misleiden door zijn prachtige lo-fi-soulliedje ‘The Feeling When You Walk Away’ en ook niet door het Gorillaz-esque nummer dat hij onlangs op Warp uitbracht: de shows van Yves Tumor zijn vooral doodeng. Op Le Guess Who? draaide hij het nerveuze gegrom van koeien op weg naar het slachthuis (!) en genadeloze gabberkicks, om vervolgens krijsend en gillend in de zaal te belanden. Dan wil hij níét dat we in een rondje om hem heen gaan staan toekijken. Liever zoekt hij de fysieke confrontatie, duwt hij je met zijn volle gewicht omver of vangt hij zelf een klap op zijn bek. Ontzettend intens, dus.

Volition Immanent

Donderdag, 02:30 - 03:30, Shelter

Op dag twee van het vijfdaagse festival al doortrekken tot diep in de nacht. Misschien niet het verstandigste idee, wel het leukste. En extra makkelijk met de enorme bak herrie die je bij Volition Immanent over je heengestort krijgt. Aan de ene kant schurende en pompende geweld van producer Parrish Smith, aan de andere kant Marc van der Maat (oprichter van label Knekelhuis) die zijn longen uit zijn lijf schreeuwt over alles wat er mis is. Met een beetje geluk de grootste moshpit van het festival.

Xosar (live)

Vrijdag, 16 - 17:00, UFO II

Spooky synths die aan flarden gescheurd worden door knetterende kicks of zagende bassen:  De live-sets van Xosar zijn vaak even mooi als vernietigend. De producer uit San Francisco belandde via Legowelt in Den Haag, woont tegenwoordig in Berlijn en toont zich met haar releases op bijvoorbeeld L.I.E.S. en Rush Hour al jaren een gearfreak die de mooiste dingen uit haar apparatuur trekt.
 

Lena Willikens

Vrijdag, 19 - 21:00, Selectors

Je zou haast vergeten dat roken helemaal niet meer cool is als je Lena Willekens aan het werk ziet. Die stuurse blik door haar zonnebril, de rook die langs haar wapperende haar cirkelt, de controle die ze uitstraalt, je zou er haast ook aan beginnen. Maar nog vele malen inspirerender is haar platenkeuze en manier van draaien: eigenwijs, gemeen en meeslepend, solide bouwend op de krautrock, EBM en industrial fundamenten onder thuisstad Dusseldorf.

DJ Nobu

Zaterdag, 13:00 - 16:00, UFO

Sinds 2015 miste de Japanse DJ Nobu geen enkele editie van Dekmantel, maar nog nooit draaide hij zo vroeg op de dag als komend weekend. Een degradatie? In tegendeel: nu kan de man achter Future Terror eens laten zien dat hij meer kan dan alleen aardeduistere techno draaien, maar ook heel abstract en trippy kan openen. Aanrader in dezelfde categorie: Berghain-mastodont Rødhåd krijgt vrijdagmiddag dezelfde spot.

Insanlar

Zaterdag,15 - 16:00, Greenhouse

Bariş K is een van de belangrijkste dj’s en producers die de laatste jaren Turkse muziek naar het westerse nachtleven bracht. Komend weekend kan je hem zien draaien bij Red Light Radio, maar vooral ook met zijn band Insanlar zien optreden. En daar ligt de nadruk nog wat meer op de Turkse prog en folk die zijn sound als dj zo onderscheidend maken.  

Dâm-Funk

Zaterdag, 16 - 17:00, Greenhouse

En toen dook Dam-Funk ineens op als feature bij Christine & The Queens, de populaire Franse popzangeres. Mooi duo, die eigenwijze sensuele Parijse genderbender en de meest vitale funkateer van Los Angeles. Eerder al zagen we hem al samenwerken met Snoop Dogg, maar op zijn best is Dam-Funk eigenlijk als ie alle ruimte heeft voor zijn eigen eindeloze keytar solo’s. Smooth!

Errorsmith

Zaterdag, 17:30 - 18:30, UFO II

Als je een route pakt van strenge techno naar gemene E.B.M. en nog wat avant-garde zou je bijna vergeten dat plezier toch ook nog steeds een belangrijke factor is op Dekmantel. Zelfs in de meest experimentele hoek. Kijk maar naar Errosmith. Hij programmeert zijn eigen software, gooit muzikaal van alles in de blender, benadert het soms haast academisch en toch: het is onweerstaanbaar leuk. Op zijn laatste album pakt hij ritmes uit dancehall, steriele klanken uit de toekomst, gruizige kicks uit donkere kelders en en maakt het zo luchtig dat je er vanzelf van gaat grijnzen.

Mark Ernestus’ Ndagga Rhythm Force

Zaterdag, 19 - 20:00 , Greenhouse

Dat de naam van Duitse techno-pionier Mark Ernestus eraan gekoppeld is, voelt een beetje misleidend. De Ndagga Rhythm Force is toch vooral de Ndagga Rhythm Force: een groep Senegalese percussionisten, gitaristen, zangeressen en meer. Ernestus stelde de band samen op een van zijn vele reizen opzoek naar de ritmische basis van de muziek die je op een festival als Dekmantel hoort.

Jamie XX, Daphni, Floating Points

Zondag, 13 - 23:00, Selectors

Vorig jaar introduceerde Dekmantel iets nieuws: grote dj’s op gekke plekken. Na Nina Kraviz en Marcel Dettmann laten de programmeurs dit keer Jamie XX vroeg uit zijn bed komen om het Selectors podium te openen met een lange set. Wat draait Jamie XX als ie niet hoeft te pieken? De dag wordt helemaal gevuld door hem en zijn twee Plastic People vrienden Floating Points en Daphni. Drie dj’s, twaalf uur, dat wordt op zijn minst een paar keer nieuwsgierig langs lopen.

Jasss

Zondag, 13 - 15:00, UFO

Ze bracht al een paar bijtende EBM-EP’s uit, maar het vorig jaar verschenen debuutalbum van Jasss was van hele andere orde: piepende en knarsende experimentele elektronica die slechts af en toe tegen de dansvloer aan schuurt. Haar dj-sets zijn ook niet voor een gat te vangen: ze schakelt gerust van electro en drum ’n bass op halsbrekend tempo over op downtempo synthpop en zelfs punk. Dat belooft een avontuurlijk begin van je zondag te worden.

Goldie & DJ Randall

Zondag, 20:45 - 23:00, Greenhouse

Niet alleen kent Dekmantel zijn klassiekers qua dj-veteranen, ze vragen ze ook steeds vaker op hun beurt de klassiekers uit hun collectie mee te nemen. The Advent draait komend weekend een classic electro set, en ook drum ’n bass goeroe Goldie duikt diep in de tas. Het zet een dikke streep onder de voorzichtige terugkeer van drum ’n bass binnen het Dekmantel domein. De hele dag staat het Greenhouse podium die dag in het teken van de bass muziek in allerlei vormen.

Helena Hauff

Zondag, 21 - 23:00, Mainstage

Was het te verwachten dat Helena Hauff zou uitgroeien tot een afsluiter van de mainstage? Op papier niet: met haar voorliefde voor bijzonder ongezellige electro/acid/techno/industrial weet ze mensen soms aardig de stuipen op het lijf te jagen. En toch ook wel: Dekmantel is er wel het festival naar om dj’s naar grote hoogtes te katapulteren. Met zinderende sets op Lente Kabinet en Dekmantel zorgde Hauff voor krankzinnige adrenaline-explosies, en in een tijd dat het steeds duisterder en grimmiger mag is Helena Hauff simpelweg een van de beste dj’s die er is.