Voor het zevende jaar op rij slaat documentairefestival IDFA de handen ineen met de Melkweg voor een uitgebreide selectie muziekfilms. Zestien zijn het er dit jaar, uit alle hoeken van de wereld. Van een Zweedse feministe tot een Japanse filmcomponist tot een verbannen Iraanse protestzanger. Dit zijn de muziekfilms van IDFA 2017.

American Valhalla
Iggy Pop is zo’n beetje de meest gedocumenteerde man van de laatste jaren. Na de film van Jim Jarmusch is er nu een van niemand minder dan Josh Homme. De frontman van Queens Of the Stone Age maakte een album met Iggy en legde het proces daar naartoe vast. Trailer. Lees hier ook het interview dat we met Josh Homme over Iggy Pop deden.

Betty - They Say I’m Different
Betty, dat is Betty Davis, de vrouw die Miles in de jaren zestig aan de psychedelische popmuziek en de fashionable zonnebrillen hielp. Zij zelf was een soort raunchy funkmeesteres, met aan aantal pikante platen op haar naam. Tot ze ineens verdween. Waar is ze nu?

Bunch Of Kunst 
Hoe twee working class gasten uit Nottingham ineens uitgroeiden tot een van de meest bejubelde bands van Engeland. Snapte je de fuzz rond Sleaford Mods tot nu toe niet zo? Na dit fraaie portret waarschijnlijk wel. De film volgt de twee van de pub van Scunthorpe tot aan Glastonbury. Trailer.

Chavela
Chavela Vargas, een Costa Ricaanse die beroemd werd in Mexico. Ze had een carrière van vele decennia, streed tegen de alcohol, had beroemde vrienden en maakte op haar 81e bekend lesbisch te zijn, terwijl ze zich al haar hele leven als een man kleedde en de macha onder de macho’s was. Kortom: meer dan genoeg voor een portret. Trailer.

Clive Davis - the Soundtrack Of Our Lives
Een paar jaar terug vertoonde IDFA een superkomische docu over music industry mogul Shep Gordon. Dit jaar staat een nog veel grotere legende op het programma: Clive Davis, ontdekker van talloze wereldtoppers en volgens sommigen de beste A&R-manager die de popmuziek ooit gekend heeft. Trailer.

Ethiopiques - Revolt Of The Soul
Een portret van een uur over de gloriedagen van Ethiopische jazz, in de jaren zestig en zeventig. De tijd waarin Addis Abeba een moderne stad was waar mensen zeven dagen in de week dansten en zich lieten inspireren door alle soorten Afro-Amerikaanse muziek. Trailer.

Eric Clapton - Life In 12 Bars
Er zitten dit jaar weinig films over de grote giganten van de popmuziek in de IDFA selectie. Wel deze film over Eric Clapton, die niet alleen wordt beschouwd als een van de beste gitaristen uit de rockgeschiedenis, maar die ook het nodige aan persoonlijk drama te verduren kreeg. De film biedt ruimte aan beide elementen. Trailer.

Hibridos: The Spirits Of Brazil
Deze film van Fransen Vincent Moon en Priscilla Telmon is een verhaal apart. De film focust zich op muzikale rituelen uit het Braziliaanse binnenland, maar is ook een live performance, waarbij de filmmakers muziek improviseren in het filmtheater. Trailer.

Imposed Piece
Deze klassieke muziek-film van de selectie volgt twaalf finalisten van de prestigieuze Koning Elisabethwedstrijd, die elk jaar in Brussel gehouden wordt. Gedurende acht dagen repeteren de finalisten een stuk voor de finale, en in die tijd reflecteren ze voor de documakers op hun verleden en hun toekomst. Trailer.

Living On Soul
Extra actueel na de dood van Sharon Jones en Charles Bradley is Living On Soul, een film over New York retrosoul powerhouse Daptone Records. De film is eigenlijk een registratie van een concert in het Apollo Theater, doorweven met liefdevolle portretjes van alle hoofdrolspelers, voor en achter de schermen. Trailer.

The Man Behind the Microphone
Een Engelse vrouw komt er pas na de dood van haar opa Hedi Jouini achter dat hij de Frank Sinatra van Tunesië was. Hoe is het mogelijk dat ze dat nooit geweten had, en wat was het dan voor man? Met die twee vragen onderzoekt ze een van de grootste muzieksterren die het Noord-Afrikaanse land ooit had. 

May It Last - A Portrait Of The Avett Brothers
Broers in bands kunnen elkaar vaak niet uitstaan, dat weet iedereen. Maar dat geldt niet voor Scott en Seth Averett aka The Avett Brothers, een folkband uit North Carolina. Toch vonden de documentairemakers het een goed idee een film over ze te maken. Logisch, want The Avett Brothers zijn huge in de States. Trailer.

Queercore - How To Punk A Revolution
Queercore, bestaat dat? Nou nee, niet echt. Een stel homoseksuele muzikanten uit Toronto voelde zich buitengesloten in de punk maar voelde ook niks voor de gladde disco. Ze fingeerden een homo punkscene in hun stad en zagen het tot hun eigen verbazing uitgroeien tot een self-fulfilling prophecy die zich langzaam uitbreidde naar andere steden. Trailer.

Ryuichi Sakamoto - Coda
De beroemde Japanse componist Ryuichi Sakamoto – die na zijn werk met Yellow Magic Orchestra ook veel filmmuziek maakte – is inmiddels op leeftijd, maar nog altijd werkt hij zo hard als hij kan. Daarin wordt hij wel geremd door een behandeling van keelkanker. Een gelaagd en intiem portret van een obsessieve en maatschappelijk betrokken muzikant. Trailer.

Silvana
Silvana Imam is een lesbische rapper met een Litouwse moeder en een Syrische vader, beroemd in Zweden. Kortom: iemand met een hoop vraagtekens en frustraties in haar hoofd. De film wordt behoorlijk intiem door de romance die opbloeit met Beatrice Eli, een popzangeres die zo mogelijk nog bekender is in Zweden. Trailer.

When God Sleeps
Er zitten ook een hoop films over niet-westerse artiesten in deze selectie. Zoon When God Speels, een gelauwerde film over Shahin Najaf, een Iraanse zanger tegen wie een fatwah uitgesproken is. Hij heeft in ballingschap in Duitsland gezeten en worstelt met de constante dreiging. De film schetst deze zanger tegen de achtergrond van oprukkend rechts-extremisme en islamitische terreurdreiging in Europa. Trailer.

IDFA vindt plaats van 15 tot en met 26 november in Amsterdam. De precieze dagen van de vertoningen worden later bekend gemaakt, net als het live programma dat IDFA en Melkweg traditioneel organiseren. De voorverkoop voor de speciale programma’s begint op 16 oktober, het reguliere programma gaat 6 november in de verkoop. Voor de verkoop begint lees je hier op 3voor12 welke films wij het meest bijzonder vinden.