Het ging vandaag al een paar keer mis met de wat stillere acts, zoals dat altijd en op elk festival met zulke optredens gaat. Het is dan ook nog even spannend of The xx het wel gaat doen, in de nieuwe halfopen Alpha en met ook nog eens regen in aantocht. Zorgen om niets.

Gek is dat soms. Het laatste album van The xx is niet hun beste. Ze houden zichzelf knap scherp door Jamie XX’ liefde voor samples te omarmen, doen een flinke stap richting de dansvloer, in de wereld van grijstinten sijpelen felle kleuren binnen. Tegelijk wordt flink ingeleverd op de kwaliteit van de liedjes. En toch is het wel het album waarmee het Engelse trio zich definitief neerzet als headliner. Ze zijn er populairder mee geworden dan ooit.

Er is veel veranderd. Alleen al hoe ze op het podium staan. Jamie XX nog het meest. De ervaringen als gevierd dj heeft hem veel zelfvertrouwen gegeven, lijkt het. Achterop het podium, in een enorme doorschijnende dj-booth heeft hij meters vol apparatuur uitgestald. Samplers, toetsen, draaitafels, percussie, drumpads. Niks geen laptop, alle producties zo live opnieuw gespeeld. Zangers Romy Croft en Oliver Sim zijn nog steeds even kwetsbaar als ze waren. Ze zoeken elkaar op, aaien elkaar vaak over de bol, fluisteren wat als de ander net solo de tent stil heeft gekregen. Maar toch staan ze ook als rocksterren op het podium. Oliver onhandig stappend en slingerend met zijn grote benen en nog grotere bas, Romy rennend naar de uithoeken van het podium. Het geeft zelfs de meest verstilde nummers een energie mee die al het rumoer overstemd.

HET CONCERT:
The xx, Alpha, vrijdag 18 augustus

HET PUBLIEK:
Volle heuvels, dringen in de tent, The xx is de headliner waarvoor mensen in de regen gaan staan.

WAS HET GOED:
Ja. Heel erg goed. 

HET NUMMER:
Bij 'Loud Places' lijkt de Alpha op te stijgen. 

(Tekst gaat door onder de foto)

Wonderlijk hoe ze tussen gigantische draaiende spiegels staand, de Alpha haast in slowmotion laten dansen. Het helpt ook dat het geluid nergens zompig wordt. De typische onderwatergitaar verzuipt nergens doordat de bassen droog gehouden worden, die typische opening van ‘VCR’ klinkt kraakhelder over alle hoofden, drums klinken scherp. En de hijgende zang van de twee is geen moment onverstaanbaar, best knap ook.

En als de basisvoorwaarden eenmaal goed kloppen, stijgt zo’n show alleen maar verder op. Opeens is het zelfs charmant als iedereen zich naar binnen drukt tijdens een korte stortbui en dat de eerste mensen elkaar aanstoten en ‘VOEL JIJ HEM AL?!’ roepen. De show heeft dan ook alles, de meezinghits als ‘VCR', en 'Crystalised', verrassingen als een dancy varriant van ‘Shelter’, en het beste festivalanthem van de laatste jaren ‘Loud Places’, van de soloplaat van Jamie XX. Extra mooi dat bij dat nummer opeens alle kleuren van de regenboog oplichten in de LEDs op het podium, precies de hoes van het bijbehorende album. Het mondt uit in een piepkleine dj-set van Jamie, waarbij de zangers van het podium stappen en hij een techno-uitstapje mag maken van een minuut of wat, die uiteindelijk uitloopt  in de finale met ‘On Hold’. De Alpha ontploft. De avond landt uiteindelijk met het kleinste nummer van The xx’ repertoire: ‘Angels’. Een tokkelende gitaar, een doffe drumroffel en ijle zang. De basisingredienten van wat The xx doet, en waarvan je een paar jaar geleden nooit had verwacht dat het zo’n enorme impact kon hebben.

CV The xx

2009: xx (album)
2010: Mercury Prize, prijs voor beste Britse album
2011: We're New Here  (Jamie XX album, samen met Gil-Scott Heron)
2012: Coexist (album)
2015: In Colour (Jamie XX solo album)
2017: I See You (album)

Setlist

1. Intro
2. Christalysed
3. SSL
4. Islands
5. Dangerous
6. I Dare You
7. Performance
8. Infinity
9. Lips
10. Brave for You
11. VCR
12. Fiction
13. Shelter
14. Loud Places
15. On Hold
16. Angels

HET MOMENT:
Voor het laatste nummer maakt Romy toch nog even een echt praatje met het publiek. Ze is blij met iedereen die is gekomen en het is de mooiste verjaardag die ze kan wensen. Met haar twee beste vrienden en duizenden onbekenden.