ESNS17: Rotterdam Airlines staat al op winst, maar kan meer

Thuisbasis van Sevn Alias en Kevin gaat richting allstar-show

Ralph-Hermen Huiskamp ,

Als er één label is dat zichzelf dit jaar op de kaart heeft gezet, dan is het wel Rotterdam Airlines. Het hiphoplabel had met Sevn Alias’ 'Gas' een van de grootste hits van het jaar, Kevin is hard op weg daar nog weer overheen te gaan. Vanavond krijgt het label de kelderzaal een uurtje tot haar beschikking om zichzelf te presenteren.

Rotterdam Airlines, Kelder, zaterdag 14 januari, Noorderslag 2017 

Wat een verschil met de gemiddelde zaal tijdens Noorderslag. De eerste rijen staan vol kids die hun snapchat gereed houden om het beste moment te vangen. Daarachter staan de tieners, daarachter studenten, dan pas iedereen die boven de dertig is. En de zaal puilt uit. Iedereen op het podium doet een nummertje of twee. Sevn Alias en Kevin natuurlijk,  Lil Saint, Jairzinho, BKO, Chip Charlez. Wie zelf even niet hoeft, staat geduldig naast het podium te wachten, plezier makend, meeschreeuwend. Kevin heeft ook als ie niet op het podium staat z’n microfoon vast, zodat ie ook op andere tracks vanaf de zijkant nog wat bij kan vallen. Het maakt alleen maar duidelijker hoe hecht Rotterdam Airlines is. 

Één label, één geluid?
Mwah, ze pakken allemaal hun eigen hoek. Jairzinho gooit er een blokje voor de meisjes in, vol glijers als ‘Zo mooi’. Hij biedt zijn excuses aan aan de mannen in de zaal. ‘Sorry jongens, dit is even echt alleen voor de vrouwen.’ Kevin brengt z’n hits op zijn kenmerkende manier. Loom, nonchalant en toch helder. En het blijft bij Sevn Alias bijzonder om te zien hoe hij een super positief gevoel kan combineren met urgentie die vaak naar dreigend opschuift.

Zijn er dan geen overeenkomsten?
Ze deliveren allemaal. In hiphop is het niet standaard dat het live ook allemaal uit verf komt, maar bij Rotterdam Airlines lijken ze het zo uit hun mouw te schudden. De hits, maar ook de shows. Misschien is het omdat ze elkaar zo op sleeptouw nemen en zichtbaar plezier maken tijdens het optreden. Lil Saint is misschien dan wel nog wat minder populair dan de rest en z’n tracks nog niet zo overtuigend, maar kan zo wel meeliften op het succes van zijn labelgenoten en zo ook zijn vlieguren maken. 

Valt er nog wat te winnen?
Noorderslag is niet het makkelijkste publiek voor hiphop. Dat er zo veel mensen blijven staan, zegt al best iets over waar hiphop nu staat. En dat er alwéér een gouden plaat wordt uitgereikt, zegt ook wat. De vrouwen boven de dertig dansen al voorzichtig, de mannen kijken nog wat moeilijk. Maar dat is nog een kwestie van tijd. Het zijn nu nog vooral Sevn en Kevin die de mensen trekken, het zou mooi zijn als de rest komend jaar ook naar die status stijgt, en Rotterdam Airlines uitgroeit tot een allstarshow.