ESNS17: Kim Janssen maakt van kleine dingen een grootse comeback

Instrospectieve zanger klaar voor een groot buitenlands avontuur

Steven Stoffers ,

Na drie jaar relatieve stilte is Kim Janssen terug. Hij was druk met zijn oude band The Black Atlantic en had vervolgens tijd nodig om iets heel nieuws te maken. Op Noorderslag presenteert hij voor het allereerst die nieuwe Kim en na de release van het filmische ‘Bottle Rockets’ en het theatrale maar poppy ‘Cousin’ zijn de verwachtingen hooggespannen. Alvast een kleine hint: hij maakt ze helemaal waar.

Kim Janssen, Binnenzaal, zaterdag 14 januari, Noorderslag 2017 

Kims band staat al klaar. Tien man sterk, allemaal strak in het zwart gekleed: blazers, strijkers, twee toetsenisten. Nog voordat het optreden begonnen is, is al duidelijk dat het nieuwe geluid van Kim Janssen groots gaat zijn. Als hij dan opkomt zie we dat Kim zelf ook in een nieuw jasje zit. De baard en lange haren die tot het vaste repertoire van een indiefolker behoren zijn vervangen door het type korte kapsel en snorretje van Brad Pitt in Inglorious Bastards. En eigenlijk past dat wel bij de nieuwe muziek, want tijdens deze show is Kim op zijn best wanneer de band gas terug neemt en hij de pose aanneemt van een crooner uit de jaren vijftig.

Wat is er nog wel hetzelfde gebleven?
De natuurverwijzingen vliegen je nog altijd om de oren. Berken, palmbomen, zonnen, manen, het zit er allemaal nog in. De kern van de liedjes blijft introspectief

Waarom stond dit niet ook op Eurosonic?
Als je je eerste video uitbrengt via een internationale blog, ligt het voor de hand om ook die pers hier te pakken. Want met het internationale geluid zit het wel goed.

Vond ‘ie het zelf ook leuk vanavond?
Zeker weten. Kim verlaat zichtbaar tevreden het podium. En terecht. Na een voorzichtig begin was dit een topshow. Nergens is te merken dat dit de eerste keer was dat de band dit nieuwe materiaal voor het echie speelde. Er vallen nauwelijks pauzes en het klinkt allemaal als een klok. Maar goed, wat kan er ook misgaan als er een gitarist van Alamo Race Track in je band zit? De Binnenzaal blijft dus van begin tot eind goed gevuld, want alleen een oen zou deze grootse comeback de rug toe te keren.