DTRH16: Frightened Rabbit blijft erg plezant indiebandje

Steady going strong vanuit Glastonbury

Norbert Pek ,

Deze Schotten werden dit weekend volop geprezen op de interwebs. Ze spraken zich volmondig uit tegen de Brexit en vooral tegen Donald Trump. Hij twitterde bij aankomst in Schotland: ‘Place is going wild over the vote. They took their country back, just like we will take America back.’ Hij werd getrakteerd op een eersteklas scheldcursus. Hij was een ‘witless fucking cocksplat’, hij was een ‘tiny fingered, Cheeto-faced, ferret wearing shitgibbon.’ We vragen ons natuurlijk af: wat merken we hiervan bij het optreden van Frightened Rabbit, afkomstig uit Selkirk, gelegen in het Schotse nergensland.

Nou ja, oorsprónkelijk afkomstig uit Schotland, want founding father Scott Hutchinson besloot twee jaar geleden naar Los Angeles te verhuizen. Dat betekende niet het einde van Frightened Rabbit, want dit jaar verscheen het nieuwe Painting Of A Panic Attack. Hutchinson vindt Engeland vandaag het prachtigste land ooit, want hij is zichtbaar gelukzalig high van het Glastonbury-optreden van gisteren.

Van Glastonbury naar Down The Rabbit Hole. Bevalt dat?
Frightened Rabbit speelt vroeg op de middag, maar de tent is goed gevuld. Grijnzend bedankt Hutchinson de aanwezigen voor de opkomst. Het is een gedreven, likeable gast. Die vonk slaat meteen over.

Die band is toch al een tijdje bezig?
Dit jaar kan het 10-jarig bestaan van debuut Sing The Greys worden gevierd. Toch maakte de band pas echt indruk vanaf 2008 met het verschijnen van The Midnight Organ Fight waarop single ‘Keep You Warm’ staat. Hiervan wordt de levensles door een schare liefhebbers meegezongen: ‘It takes more than fucking someone, to keep yourself warm.’ Altijd fijn als artiesten hun inzichten delen.

Waarom staat Frightened Rabbit ondertussen niet in een grotere tent?
Spelen kan het vijftal absoluut. De band heeft kilometers in de vingers en weet een uur lang te prikkelen. Een grote hit heeft de band alleen nooit geschreven. Dat terwijl de indie een vriendelijkheid heeft die ze ook naar de radio had kunnen brengen. Maar Frightened Rabbit springt niet op een hippe trein door het wijdse geluid net wat meer te laten galmen of grootse whooo-koortjes toe te voegen. Toch zullen ze soms best jaloers naar een Snow Patrol kijken. Frightened Rabbit opereert volhardend op de eigen merites. Op de juiste momenten zet de band hard en elektrisch aan om even later met de frivole akoestisch gedreven meedeiner ‘Old Old Fashioned’ te komen. Frightened Rabbit zit misschien al jaren op hetzelfde niveau, maar heeft de shit live uitstekend op orde. Het was een plezante en energieke show. Een opmerking over de Brexit of ‘incompressible jizztrumpet’ Trump werd door niemand gemist.