DTRH16: Dubioza Kolektiv laat niets heel van het publiek

Minst inspirerende band doet beste zaken

Flip Kloet ,

Als het zonnetje langzaam achter de regenwolken vandaan komt, vult de Teddy Widder zich met nietsvermoedende festivalgangers. Weinigen weten precies wat ze te wachten staat. Over een paar minuten zullen ze de meest platte, maar feestelijke act van het festival ervaren. Dubioza Kolektiv staat in de startblokken om de hele tent tot de grond toe af te breken. En is ze dat gelukt? Spoiler alert: ja, dat is gelukt.

Deze Bosnische band maakt dubieuze Balkan ska met elektronische invloeden, inclusief repetitieve saxofoonriedeltjes. Om maar met de deur in huis te vallen: muzikaal gezien is het zonder twijfel de minst inspirerende en platte act van het festival. De titel ‘Free.mp3 (The Pirate Bay Song)’ zegt in principe al genoeg. Maar laten we even in detail treden. Het minimaal tweehonderd keer herhalen van de hook 'Our music is for free, you can download .mp3' vat het zo ongeveer samen. Dan hebben we het nog niet eens gehad over de ska en hun verkrachting van ‘Can’t Take My Eyes Off You’ en de schaamteloze jatpartij van de drop van Fatboy Slims legendarische ‘Rockafeller Skank’.

Ben je nu klaar met zeuren?
Ja, nu dat eruit is kan er gepraat worden over de meerwaarde van Dubioza Kolektiv op DTRH. Want het is de enige band die de Teddy Widder van de eerste tot en met de laatste minuut heeft laten springen. En naast springen ook handjes in de lucht. Handjes van links naar rechts. Handjes van voor naar achter. Maar de Bosniërs nemen daar geen genoegen mee hoor. Crowdsurfen, moshpits en ook krijgen ze het voor elkaar om bij maar liefst drie nummers een circle pit te laten draaien. Kortom, een grote chaos in de tent en een publiek dat harder moet lachen dan een stonede clown met een lachkick.

Zijn die jongens dan echt zo dubieus als de naam doet vermoeden?
De show start al op een dubieuze en grappige manier. Nadat de host tijdens de aankondiging op verzoek van de Bosniërs vraagt of alle PVV-stemmers willen vertrekken, start de dj een intro in. Een computerstem in het Nederlands spreekt de mensen toe en vraagt of iedereen in ieder geval los wil gaan. Dat er wordt geadviseerd om marihuana te roken en dat je niet stil mag staan en anders nu nog kunt vertrekken. Natuurlijk blijft iedereen staan en de feestband heeft van het begin tot het eind het publiek in hun greep.

Dus was het nu wel tof juist niet zo leuk?
Stiekem kan iedereen hier de humor er wel van inzien, maar waarschijnlijk kan niet iedereen deze show helemaal uitzitten. Is het niet door een verstuikte enkel, dan wel door de platte show. Een waarschuwing: als je voor de muziek naar een festival gaat, kun je Dubioza Kolektiv beter mijden. Ben je in voor een non-stop moshpit en een overkill aan decibellen? Dan is dit ongetwijfeld de show voor jou. Voor de bezoekers in de Teddy Widder is het geweldig. Die maken de beste show van het festival mee.

Dubioza Kolektiv in Teddy Widder, Down The Rabbit Hole, 2016

Dubioza Kolektiv in Teddy Widder, Down The Rabbit Hole, 2016