Popronde 2016: 10 acts die binnen 10 minuten overtuigden

Vliegende start van het reizende festival in Nijmegen

Flip Kloet, Chris Walraven & Menno Visser ,

De openingsavond van de Popronde in Nijmegen heeft traditioneel gelijk een klapper van een programma waar ontzettend veel van de 137 artiesten te zien zijn. Dit jaar staan er op één avond al 90 verschillende artiesten te spelen op 45 verschillende locaties in de binnenstad. Sommige daarvan doen ook nog eens meerdere optredens. Bij uitstek de plek dus om te kijken wat voor jong talent er te vinden is dit jaar. 3voor12 besloot om van zo veel mogelijk artiesten drie nummers te bekijken en dit waren de meest opvallende ontdekkingen.

Avi On Fire in Lebowski

Vanaf de deur is de band totaal niet te zien, zo ver staat Avi On Fire weggestopt in het cafe van Lebowski. Maar de vrolijke dansbare indiepopband draagt hun optreden zelfs al puur op de muziek. Klinkt het zo nu en dan iets te veel als Phoenix? Jazeker, maar daar is nog nooit een band slechter van geworden. Enige smetje is de matige cover van My Favourite Game van The Cardigans. Die weigeren we mee te tellen, dus blijven we staan voor een vierde nummer. Helemaal geen straf.

BARTEK in NDRGRND

Drie Amsterdamse gasten, één basgitaar, een elektrische gitaar en een bescheiden drumkit. Meer heb je toch echt niet nodig om als garagerock-band de hele zaal af te breken. Het staat aardig vol in de kelder van de NDRGRND, maar bij gebrek aan overenthousiast publiek blijven de moshpits en crowdsurf-sessies uit. Maar maak je geen zorgen, de komende maand zal dat ongetwijfeld nog gebeuren tijdens een van de shows van BARTEK. De overtuigingskracht en juiste powerchords hebben ze zonder meer.

Dusty in Hi-Fi Klubben

Omringt door een shitload aan speakers en home-cinemasets tref je de grime-artiest Dusty aan. Het is een goede avond voor de grime, want Skepta wint in Engeland de Mercury Award en de Brits-Nederlandse Dusty geeft zonder twijfel het drukste in-storeconcert van de avond. Liefhebbers en voorbijgangers komen allemaal af op de rauwe beats en bom aan energie van de MC die aan het einde van de Burchtstraat te horen is. Dusty is een performer in hart en ziel, en daar win je hartjes mee tijdens de Popronde. Een vonk die zelfs zo snel overslaat, dat een fan besluit om de veters van zijn favoriete MC te strikken.

Glice in Extrapool

Drie nummers zeiden we, maar hoe werkt dat bij artiesten die niet in nummers denken? Glice heeft een tafel volgebouwd met apparatuur om een half uur lang de meest vieze noisegeluiden te produceren. Het is al de hele dag snikheet, maar in Extrapool gaan er nog een paar graadjes bovenop. We waren al gewaarschuwd dat oordoppen een must was, maar net als de zanger in een Agogo (dubbele koebel) staat te schreeuwen, ontstaat er een druppeltje zweet achter de oordop dat tergend langzaam het oor in glijdt. Een vervreemdende ervaring, alsof de hersenen gekieteld worden. Precies zoals we Glice eigenlijk al wilden omschrijven.

Jeangu Macrooy in Regionaal Archief Nijmegen

Een van de Popronde-acts waarvan de kans groot is dat je hem al voorbij hebt horen komen. Met zijn single 'Gold' werd hij direct bekroond tot 3FM Serious Talent en de Popronde is voor hem de laatste oefening voor hij de clubs in gaat. Bijgestaan door zijn band, die de soul uitstekend in de vingers heeft, speelt hij wat tracks van zijn laatste EP Brave Enough en hij begint natuurlijk met die hit 'Gold'. Jeangu Macrooy is zo'n artiest waar je na een minuut meer wil weten. Wie is dat, waar komt hij vandaan én wat gaat er achter die liedjes schuil? Iets waar we snel genoeg achter gaan komen.

Nachtschade in De Deut

Altijd een goed teken als je met een uptempo versie van The Architect van dEUS de soundcheck doet - dan ken je je klassiekers en je instrumenten ook. Wat zich ontpopte in de volle kroeg was niets minder dan een funky 60's en 70's groovemachine, maar met de wortels in het nu. Sleazy en dansbaar, waarbij de bassist zelfs opeens het idee kreeg om achter de bar te gaan staan om daar een paar maten te spelen. Nachtschade is typisch zo'n band die alle kroegen platspeelt tijdens de Popronde. 

Nana Adjoa in Sid en Liv

Het is heerlijk weer op het binnenpleintje van lunchwinkel Sid en Liv als Nana Adjoa begint met spelen, maar ideale omstandigheden zijn anders. Het is lunchtijd, waardoor mensen toch meer bezig zijn met hun soep of salade dan met de onversterkte singer-songwritermuziek van Nana Adjoa. Haar mooie liedjes en prachtige stem maken echter genoeg indruk om haar te tippen voor de komende weken, die alleen maar beter kunnen worden met goed geluid en haar band aan haar zijde.

Radio Eliza in Regionaal Archief Nijmegen

Als je binnen komt lopen bij deze band schieten je mondhoeken automatisch omhoog. Dit is precies wat je wil zien tijdens de Popronde. Jonge gasten die met hun vrolijke synthesizerliedjes iedereen vanaf de eerste seconde aan het lachen en dansen krijgen. Zij het niet om hun supersympathieke uitstraling, dan wel om de lachwekkende teksten. Radio Eliza is typisch zo'n indiepop-band waarvan je nu al weet dat ze het komende jaar een flinke spurt gaan maken. Op naar de grote podia, want daar is deze formatie al wel klaar voor.

Torii in Hi-Fi Klubben

Eens in de zoveel tijd kom je een band tegen die een heel eigen geluid heeft zonder onnodig freaky muziek te maken. Torii is zo’n band. Het klinkt alternatief, maar blijft tegelijkertijd ten alle tijden goed te volgen. De setting in de steriele Hi-Fi Klubbenzaak in hartje Nijmegen is dan ook zo gek nog niet. Want hoewel je de muziek misschien op het eerste gezicht eerder in een krakerspand verwacht, doet een mooie zaal geen afbreuk aan de zachte ontregeling waar de band op uit lijkt. De Nederlandse Connan Mockasin? 

45ACIDBABIES in Doornroosje

Als je als elektropunk-band een sample van 'The Next Episode' van Dr. Dre in je track verwerkt, is de kans aanzienlijk dat het publiek even helemaal los gaat. Precies de bedoeling van een van de eerste tracks van 45ACIDBABIES in de kleine zaal van Doornroosje. Hoewel het weer ervoor zorgt dat het niet al te druk wordt, bewijst deze band dat helemaal geen probleem te vinden. Zorgeloos speelt de Utrechtse band een vlekkeloze en spannende show. Invloeden van Die Antwoord en The Dead Weather maken nieuwsgierig en smaken, zoals zo'n beetje alle acts in deze lijst, naar meer. Dat is de Popronde: op zoek naar datgene waar je maar geen genoeg van krijgt.