Bob Dylan ontvangt Nobelprijs voor de Literatuur

Amerikaanse singer-songwriter geprezen om zijn nieuwe poëtische uitdrukkingen binnen de Amerikaanse liedjestraditie

Klaas Bakker ,

De Nobelprijs voor de literatuur is dit jaar toegekend aan Bob Dylan. Dat maakte de organisatie donderdagmiddag bekend op een persconferentie in Stockholm. De Amerikaanse singer-songwriter stond de afgelopen jaren altijd hoog in de tiplijst voor de prijs. De jury prijst Dylan om zijn 'nieuwe poëtische uitdrukkingen binnen de Amerikaanse liedjestraditie'.

De 75-jarige Amerikaan werd geboren als Robert Allen Zimmerman en geldt als één van de grootste liedjesschrijvers van de 20ste eeuw. Hij begon zijn carrière in 1961 op twintigjarige leeftijd in New York en is verantwoordelijk voor classics als 'Like a Rolling Stone, Blowin' In The Wind en The Times They Are A-Changin'.

De singer-songwriter is gedurende zijn carrière meerdere malen geprezen om zijn liedjes en onder andere bekroond met meerdere Grammy's. In 2012 kreeg hij uit handen van president Obama de Presidential Medla of Freedom voor zijn bijdrage aan en grote betekenis voor de Noord-Amerikaanse muziekcultuur. Aan die reeks prijzen kwam vandaag  de Nobelprijs voor de Literatuur bij. Bij de prijs hoort een bedrag van 8 miljoen Zweedse Kronen .